ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Σύγκρουση συμφερόντων εν αναμονή της ιδιωτικοποίησης

Να δικαιολογήσει όσα του καταμαρτυρεί το εισαγγελικό πόρισμα για ατασθαλίες και παράνομες προσλήψεις "ημετέρων", προσπάθησε χτες ο προσωρινός επίτροπος στην Τράπεζα Κρήτης, Κ. Καλυβιανάκης

Ξανά στο προσκήνιο, από προχτές η αμαρτωλή Τράπεζα Κρήτης, που έχει γίνει γνωστή ανά το πανελλήνιο από το σκάνδαλο Κοσκωτά. Αφορμή, αυτή τη φορά, το πόρισμα του εισαγγελέα, που καταλογίζει ευθύνες στο σημερινό προσωρινό επίτροπο της Τράπεζας Κρήτης, για ατασθαλίες, προσλήψεις "ημετέρων" κλπ. Κεντρικό πάντα σημείο οι έριδες που έχουν ξεσπάσει μεταξύ ισχυρών οικονομικών παραγόντων (ακούγονται τα ονόματα του Μαμιδάκη και του Κόκκαλη), οι οποίοι διεκδικούν ο καθένας για λογαριασμό του, την τράπεζα. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης, για το ποιος θα γίνει το νέο "αφεντικό" της Τράπεζας Κρήτης, υπήρξε πρόσφατα και η απομάκρυνση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Μπούτου, τον προηγούμενο Νοέμβρη, μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια του τελευταίου να απομακρύνει τον προσωρινό επίτροπο.

Χτες το πρωί, κλήθηκαν οι οικονομικοί συντάκτες για ενημέρωση από τον Κ. Καλυβιανάκη,αλλά ξαφνικά αναβλήθηκε η συνέντευξη Τύπου, με το πρόσχημα ότι ο προσωρινός επίτροπος είχε έκτακτη συνάντηση με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα!Στη συνέντευξη, σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να δοθούν απαντήσει από τον Κ. Καλυβιανάκη, στις κατηγορίες περί απιστίας, που του καταλόγιζε το πόρισμα που συνέταξε μετά από έρευνα για την οικονομική κατάσταση της Τράπεζας, ο εισαγγελέας Εφετών Αθήνας Ν. Σίγουρας.Αντί της συνέντευξης, διανεμήθηκαν στους παραβρισκόμενους συντάκτες, δύο ανυπόγραφα κείμενα, από το ύφος των οποίων προκύπτει ότι ανήκουν στον προσωρινό επίτροπο, με τα οποία ο τελευταίος επιχειρεί να ανασκευάσει τις κατηγορίες που του καταλογίζει το εισαγγελικό πόρισμα. Με βάση τα στοιχεία των δύο ανακοινώσεων που διένειμε η Τράπεζα Κρήτης, προκύπτουν τα εξής καταπληκτικά:

  • Η Τράπεζα το 1993 και 1994 για αμοιβές τρίτων κατέβαλε τον ποσό των 187,1 εκατ. και 277,7 αντίστοιχα. Το 1993 και 1994 απασχόλησε 87!! και92!! αντίστοιχα δικηγόρους, οι οποίοι, σύμφωνα με τις απόψεις Καλυβιανάκη, απασχολήθηκαν κατά κύριο λόγο με το σκάνδαλο Κοσκωτά και τα παρεπόμενά του.

Για τις αμοιβές τους, η Τράπεζα κατέβαλε το 1993 το ποσό των 59,6 εκατ. δρχ., ενώ το 1994 οι αμοιβές ανήλθαν στα 92,1 εκατ. δρχ. Από τον κατάλογο των αμειβόμενων δικηγόρων διακρίνονται οι Καλαμίστης Σωτήρης στον οποίο η τράπεζα κατέβαλε 10.350.000 δρχ. το 1993 και 8.500.000 δρχ. το 1994, ο Γεωργακόπουλος Δημήτρης με αμοιβές 2.950.000 και 4.625.000 τα δύο αυτά χρόνια και ο Κανέλλιας Νικόλαος με αμοιβή 8.600.000 δρχ. το 1994.

  • Με την ανάληψη των καθηκόντων του στην Τράπεζα ο Κ. Καλυβιανάκης, ζήτησε από τον ΟΤΕ διενέργεια ελέγχου, από την οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη δύο κοριών... Ετσι μετά από 15 περίπου μήνες η κοινή γνώμη - προφανώς και η εισαγγελική αρχή - πληροφορείται ότι η Τράπεζα Κρήτης βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των κοριών. Για το λόγο αυτό - αναφέρει η ανακοίνωση Καλυβιανάκη -προσέλαβε την κόρη του στο ιδιαίτερο γραφείο, ενώ για τις μεγάλες αμοιβές της - παραθέτει στοιχεία της μισθοδοσίας του Γενάρη του 1995 - αναφέρει ότι προέρχονται από υπερωριακή απασχόληση... Καταλογίζει επίσης ευθύνες στον πρώην διοικητή Γ. Μπούτο, επειδή ο τελευταίος αγνόησε εμπιστευτικά έγγραφα της τράπεζας, με τα οποία του ζητούσε την πρόσληψη στελεχιακού προσωπικού. Για το λόγο αυτό, αναφέρει η ανακοίνωση, η τράπεζα, με πρωτοβουλία του προσωρινού επιτρόπου, προέβη σε προσλήψεις ανώτερων στελεχών... Η ανακοίνωση, τέλος, στέφεται κατά του εισαγγελικού πορίσματος, καθώς αναφέρει ότι για τη διενέργεια ελέγχου "απαιτούνται ειδικές γνώσεις" και ότι "οι έλεγχοι πρέπει να διεξάγονται από ειδήμονες, ώστε να αποφεύγονται πεπλανημένες αποφάσεις"..

Ερωτηματικά για τον μέλλον του προσωρινού επιτρόπου δημιούργησε η ανταπόκριση - με έντονο επικριτικό στίγμα για τον Κ. Καλυβιανάκη - του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για το θέμα της προγραμματισμένης χτεσινής συνέντευξης στην Τράπεζα Κρήτης, η οποία τελικά δε δόθηκε. Εξ άλλου με χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Κρήτης, ζητά την άμεση απομάκρυνση και αντικατάσταση του κ. Καλυβιανάκη.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Ομόφωνη απόφαση για πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Σε ευρεία σύσκεψη των φορέων των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, που έγινε χτες, εκλέχτηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, κόντρα στην πολιτική λιτότητας. Αρχή του αγώνα από την Κοζάνη, μεθαύριο Κυριακή

Με πανελλαδικές κινητοποιήσεις, που θα αρχίσουν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεθαύριο Κυριακή στην Κοζάνη, θα συνεχιστούν στις 26 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη και θα κλιμακωθούν στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα, απαντούν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της χώρας, διεκδικώντας λύσεις στα καυτά προβλήματα, όπως η φορολογική αφαίμαξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επιβάλλει ο τελευταίος φορολογικός νόμος μονόπλευρης λιτότητας. Ο νόμος αυτός, που ξεκινάει και σταματάει στους ΜΜΕ - όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ - θυσιάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο βωμό του κέρδους του ντόπιου και πολυεθνικού κεφαλαίου των πολυκαταστημάτων που εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα με τις ευλογίες της κυβερνητικής πολιτικής.

Η απόφαση για πανελλαδικές κινητοποιήσεις πάρθηκε χτες ομόφωνα σε ευρεία σύσκεψη που είχαν οι εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων και κλαδικών οργανώσεων στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, με πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας και των Τοπικών Ομοσπονδιών Αθήνας - Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη αυτή, εκλέχτηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που θα συντονίσει τη δράση των ΜΜΕ σε όλη τη χώρα.

Στην αιχμή του δόρατος των αγώνων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων όλης της χώρας, βρίσκεται η πολιτική της φορολογικής αφαίμαξης των ΜΜΕ με τα "αντικειμενικά κριτήρια", που θεσπίστηκαν με τον τελευταίο φορολογικό νόμο.Επίσης, οι ΕΒΕ διεκδικούν: Μείωση των υψηλών επιτοκίων δανεισμού που αποκλείουν τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, απειλώντας την επιβίωσή τους. Μέτρα ενάντια στον αφελληνισμό και αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων και την ανάπτυξη αθέμιτου ανταγωνισμού. Την εξασφάλιση διά νόμου του οικονομικού πόρου για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, η ασφάλιση των ΜΜΕ κλπ.

Με τη χτεσινή ομόφωνη απόφαση,για πανελλαδικές κινητοποιήσεις, οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι στέλνουν στην κυβέρνηση σαφές μήνυμα ότι θα αντισταθούν με όλα τα δυνατά μέσα στην επίθεση που δέχονται από την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και στον κίνδυνο αφανισμού των ΜΜΕ.

"Δεν είμαστε διατεθειμένοι", τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Κορφιάτης,"να γίνουμε βορά του μεγάλου ντόπιου και πολυεθνικού κεφαλαίου", αναφερόμενος στα πολυεθνικά πολυκαταστήματα που αυξάνονται ραγδαία σε βάρος του ντόπιου εμπορίου και της εθνικής παραγωγής. Εδωσε μάλιστα και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία καθημερινά 100 εκατομμύρια δραχμές μετακινούνται από την εσωτερική αγορά στα πολυεθνικά πολυκαταστήματα, ενώ υπολογίζεται ότι σε πέντε χρόνια 23 αλυσίδες πολυεθνικών πολυκαταστημάτων θα ελέγχουν πάνω από το 70% του όγκου του λιανικού εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακόμη ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ:

  • Υπογράμμισε την ανάγκη, να τεθούν περιορισμοί στα πολυκαταστήματα και κατάγγειλε τον αποκλεισμό των ΕΒΕ από τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, που αποτελούν ζωτική προϋπόθεση για την επιβίωσή τους, με τα απλησίαστα για τις ΜΜΕ επιτόκια και μια σειρά άλλους όρους, στους οποίους εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, με αποτέλεσμα να εντείνεται καθημερινά η οικονομική ασφυξία των ΜΜΕ.
  • Δήλωσε ότι οι ΕΒΕ είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στην απειλή αφανισμού τους, στην επίθεση που δέχονται από την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων, που εκφράζεται με το κλείσιμο 168.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τριετία 1990 - 1992, με το μισό τρισ., στο οποίο ανέρχονται οι ακάλυπτες επιταγές στην αγορά και τα απλήρωτα γραμμάτια, με την καθημερινή αγωνία και ανασφάλεια των επιχειρήσεων για το μέλλον τους.

Στη χτεσινή σύσκεψη, συμμετείχαν εκπρόσωποι 21 κλαδικών ομοσπονδιών, τεσσάρων Επιμελητηρίων και εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ, της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και της Ενωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελμάτων, αποφασίστηκε η συγκρότηση ευρείας συντονιστικής επιτροπής με τη συμμετοχή εννέα κλαδικών ομοσπονδιών απ' όλη τη χώρα, ενός εκπροσώπου από κάθε μία από έντεκα περιφέρειες, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, των Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, των αντίστοιχων 6 ομοσπονδιών, τριών μελών της ΓΣΕΒΕΕ και δύο μελών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Εργο της επιτροπής αυτής είναι ο κατά τόπους συντονισμός των κινητοποιήσεων των ΕΒΕ, προκειμένου να πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα. Εκλέχτηκε, επίσης, πενταμελής εκτελεστική επιτροπή, που θα αποτελείται από εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, και τριών Επιμελητηρίων, τα μέλη της οποίας την ερχόμενη βδομάδα θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα της δράσης όλων των φορέων.

  • Χτες το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ Μ. Εβερτ, από τον οποίο ζήτησε να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στα προβλήματα των ΕΒΕ. Οι επαφές των εκπροσώπων των ΕΒΕ με τα πολιτικά κόμματα θα συνεχιστούν την ερχόμενη βδομάδα με τον Αντ. Σαμαρά, ενώ έχουν ζητήσει συνάντηση με τους οικονομικούς υπουργούς και τον πρωθυπουργό.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

Ενδοκυβερνητική "κόντρα" για ΕΤΒΑ - Σκαραμαγκά

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Βιομηχανίας ζήτησε την παραίτηση του διοικητή της ΕΤΒΑ. Ο "Ρ" αποκαλύπτει νέα πρόταση για ρευστοποίηση από την ΕΤΒΑ των κρατικών ομολόγων. "Διαφωνίες" και για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Ενόψει αποπομπής μέσω... "εθελουσίας εξόδου", βρίσκεται ο διοικητής της ΕΤΒΑ, Θ. Γκαμαλέτσος,μετά και τη δημοσιοποίηση της ρήξης του με τον υπουργό Βιομηχανίας, Κ. Σημίτη,σχετικά με τις "λύσεις" που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για την "εξυγίανση" της ΕΤΒΑ, αλλά και του "τιμήματος" εκποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ο Κ. Σημίτης φέρεται να διαφοροποιείται από τις λύσεις που προτείνονται στο "πόρισμα" των τριών ξένων εταιριών - συμβούλων της ΕΤΒΑ.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης "ζήτησε" εμμέσως πλην σαφώς από τον Θ. Γκαμαλέτσο την υποβολή παραίτησης - τέτοιου είδους "φήμες" κυκλοφόρησαν από το επιτελείο του Θ. Γκαμαλέτσου, ο οποίος μέσω της γραμματείας του με διάφορα τεχνάσματα του τύπου "δεν τον.. βρίσκω", "έφυγε", αρνήθηκε να επικοινωνήσει με τον "Ρ". Οι "φήμες" για τη διάσταση απόψεων ενισχύονται και από το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες συσκέψεις για το θέμα της ΕΤΒΑ. Χτες πραγματοποιήθηκαν δύο απανωτές συσκέψεις, η πρώτη από τις οποίες με τη συμμετοχή του υπουργού Βιομηχανίας, Κ. Σημίτη, του αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας, Χρ. Ροκόφυλλου, και του διοικητή της ΕΤΒΑ, Θ. Γκαμαλέτσου, ενώ η δεύτερη μεταξύ του Κ. Σημίτη και υποδιοικητών της ΕΤΒΑ, που, ας σημειωθεί, πρόσκεινται στον υπουργό Βιομηχανίας...

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία δηλώνουν ότι "η ΕΤΒΑ δεν πρέπει να κλείσει, αλλά κανείς δεν πρόκειται να πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής του προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές".Στα πλαίσια αυτής της λογικής, αυτά τα κυβερνητικά επιτελεία προωθούν τη "λύση" της ρευστοποίησης των ομολόγων του δημοσίου που έχει η ΕΤΒΑ, το ύψος των οποίων προσεγγίζει τα 370 - 380 δισεκατομμύρια δραχμές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η "κόντρα" έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της διαφωνίας του υπουργού Βιομηχανίας με το πρόγραμμα εξυγίανσης της ΕΤΒΑ (ύψους 400 δισ. δραχμών περίπου), αλλά και από τη διαφωνία που εκφράζει η ηγεσία της ΕΤΒΑ σχετικά με το τίμημα και τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο "διαγωνισμό" για την εκποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Προχτές, το θέμα της ΕΤΒΑ συζητήθηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στην οποία δεν είχε κληθεί ο διοικητής της ΕΤΒΑ. Αποφασίστηκε να ξανασυζητηθεί το θέμα, καθώς οι "προτάσεις" κρίθηκαν "μη ικανοποιητικές". Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση δεν κρίθηκε ικανοποιητική, κυρίως όσον αφορά τους τρόπους κάλυψης του κόστους "εξυγίανσης".

Το "προβληματικό" χαρτοφυλάκιο είναι γύρω στα 450 δισ. δρχ., ενώ τα δάνεια που οφείλουν οι ιδιώτες είναι 360 δισ. δρχ. Η συνολική ζημιά χρήσης του 1993 ανέρχεται σε 127,6 δισεκατομμύρια δραχμές έναντι 78,3 δισ. δρχ. το 1992. Σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών λογιστών, το 65% των "θαλασσοδανείων", που έχει χορηγήσει η ΕΤΒΑ, πιθανότατα δε θα εισπραχθούν ποτέ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ