Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Σύγκρουση συμφερόντων εν αναμονή της ιδιωτικοποίησης

Να δικαιολογήσει όσα του καταμαρτυρεί το εισαγγελικό πόρισμα για ατασθαλίες και παράνομες προσλήψεις "ημετέρων", προσπάθησε χτες ο προσωρινός επίτροπος στην Τράπεζα Κρήτης, Κ. Καλυβιανάκης

Ξανά στο προσκήνιο, από προχτές η αμαρτωλή Τράπεζα Κρήτης, που έχει γίνει γνωστή ανά το πανελλήνιο από το σκάνδαλο Κοσκωτά. Αφορμή, αυτή τη φορά, το πόρισμα του εισαγγελέα, που καταλογίζει ευθύνες στο σημερινό προσωρινό επίτροπο της Τράπεζας Κρήτης, για ατασθαλίες, προσλήψεις "ημετέρων" κλπ. Κεντρικό πάντα σημείο οι έριδες που έχουν ξεσπάσει μεταξύ ισχυρών οικονομικών παραγόντων (ακούγονται τα ονόματα του Μαμιδάκη και του Κόκκαλη), οι οποίοι διεκδικούν ο καθένας για λογαριασμό του, την τράπεζα. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης, για το ποιος θα γίνει το νέο "αφεντικό" της Τράπεζας Κρήτης, υπήρξε πρόσφατα και η απομάκρυνση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Μπούτου, τον προηγούμενο Νοέμβρη, μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια του τελευταίου να απομακρύνει τον προσωρινό επίτροπο.

Χτες το πρωί, κλήθηκαν οι οικονομικοί συντάκτες για ενημέρωση από τον Κ. Καλυβιανάκη,αλλά ξαφνικά αναβλήθηκε η συνέντευξη Τύπου, με το πρόσχημα ότι ο προσωρινός επίτροπος είχε έκτακτη συνάντηση με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα!Στη συνέντευξη, σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να δοθούν απαντήσει από τον Κ. Καλυβιανάκη, στις κατηγορίες περί απιστίας, που του καταλόγιζε το πόρισμα που συνέταξε μετά από έρευνα για την οικονομική κατάσταση της Τράπεζας, ο εισαγγελέας Εφετών Αθήνας Ν. Σίγουρας.Αντί της συνέντευξης, διανεμήθηκαν στους παραβρισκόμενους συντάκτες, δύο ανυπόγραφα κείμενα, από το ύφος των οποίων προκύπτει ότι ανήκουν στον προσωρινό επίτροπο, με τα οποία ο τελευταίος επιχειρεί να ανασκευάσει τις κατηγορίες που του καταλογίζει το εισαγγελικό πόρισμα. Με βάση τα στοιχεία των δύο ανακοινώσεων που διένειμε η Τράπεζα Κρήτης, προκύπτουν τα εξής καταπληκτικά:

  • Η Τράπεζα το 1993 και 1994 για αμοιβές τρίτων κατέβαλε τον ποσό των 187,1 εκατ. και 277,7 αντίστοιχα. Το 1993 και 1994 απασχόλησε 87!! και92!! αντίστοιχα δικηγόρους, οι οποίοι, σύμφωνα με τις απόψεις Καλυβιανάκη, απασχολήθηκαν κατά κύριο λόγο με το σκάνδαλο Κοσκωτά και τα παρεπόμενά του.

Για τις αμοιβές τους, η Τράπεζα κατέβαλε το 1993 το ποσό των 59,6 εκατ. δρχ., ενώ το 1994 οι αμοιβές ανήλθαν στα 92,1 εκατ. δρχ. Από τον κατάλογο των αμειβόμενων δικηγόρων διακρίνονται οι Καλαμίστης Σωτήρης στον οποίο η τράπεζα κατέβαλε 10.350.000 δρχ. το 1993 και 8.500.000 δρχ. το 1994, ο Γεωργακόπουλος Δημήτρης με αμοιβές 2.950.000 και 4.625.000 τα δύο αυτά χρόνια και ο Κανέλλιας Νικόλαος με αμοιβή 8.600.000 δρχ. το 1994.

  • Με την ανάληψη των καθηκόντων του στην Τράπεζα ο Κ. Καλυβιανάκης, ζήτησε από τον ΟΤΕ διενέργεια ελέγχου, από την οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη δύο κοριών... Ετσι μετά από 15 περίπου μήνες η κοινή γνώμη - προφανώς και η εισαγγελική αρχή - πληροφορείται ότι η Τράπεζα Κρήτης βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των κοριών. Για το λόγο αυτό - αναφέρει η ανακοίνωση Καλυβιανάκη -προσέλαβε την κόρη του στο ιδιαίτερο γραφείο, ενώ για τις μεγάλες αμοιβές της - παραθέτει στοιχεία της μισθοδοσίας του Γενάρη του 1995 - αναφέρει ότι προέρχονται από υπερωριακή απασχόληση... Καταλογίζει επίσης ευθύνες στον πρώην διοικητή Γ. Μπούτο, επειδή ο τελευταίος αγνόησε εμπιστευτικά έγγραφα της τράπεζας, με τα οποία του ζητούσε την πρόσληψη στελεχιακού προσωπικού. Για το λόγο αυτό, αναφέρει η ανακοίνωση, η τράπεζα, με πρωτοβουλία του προσωρινού επιτρόπου, προέβη σε προσλήψεις ανώτερων στελεχών... Η ανακοίνωση, τέλος, στέφεται κατά του εισαγγελικού πορίσματος, καθώς αναφέρει ότι για τη διενέργεια ελέγχου "απαιτούνται ειδικές γνώσεις" και ότι "οι έλεγχοι πρέπει να διεξάγονται από ειδήμονες, ώστε να αποφεύγονται πεπλανημένες αποφάσεις"..

Ερωτηματικά για τον μέλλον του προσωρινού επιτρόπου δημιούργησε η ανταπόκριση - με έντονο επικριτικό στίγμα για τον Κ. Καλυβιανάκη - του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για το θέμα της προγραμματισμένης χτεσινής συνέντευξης στην Τράπεζα Κρήτης, η οποία τελικά δε δόθηκε. Εξ άλλου με χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Κρήτης, ζητά την άμεση απομάκρυνση και αντικατάσταση του κ. Καλυβιανάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ