ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελιγμοί εσωτερικής κατανάλωσης

Χτες, η κυβέρνηση αποφάσισε πως δεν είναι ικανοποιητική η συμφωνία, που, μόλις την περασμένη Δευτέρα, "διαμόρφωσε" κατόπιν οδηγιών της ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλ. Μαγκάκης

Υποταγμένη, από τη μία μεριά στις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες και από την άλλη στα ξένα κέντρα αποφάσεων, η ελληνική κυβέρνηση μάταια αναζητά"ισορροπία" για την εξωτερική πολιτική της χώρας, η οποία εμφανίζεται δίχως προσανατολισμούς και στόχους.

Ενώ, λοιπόν, είναι ειλημμένη απόφαση η αναπροσαρμογή της ελληνικής στάσης απέναντι στις τουρκοκοινοτικές σχέσεις και την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γ. Αλέξανδρος Μαγκάκης ευρισκόμενος σε στενή συνεργασία και επικοινωνία με την Αθήνα και τη Λευκωσία, συμφώνησε στην τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα, χτες, μετά από ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου,ο υπουργός ΤύπουΕ. Βενιζέλος,ανακοίνωσε την "αρνητική θέση της ελληνικής κυβέρνησης" απέναντι στη συμφωνία της περασμένης Δευτέρας!

Ταυτόχρονα, όμως, ο υπουργός Τύπου, στις ίδιες δηλώσεις μετά της κυβερνητική σύσκεψη υποστήριξε ότι "η κυβέρνηση διαπιστώνει τη δυνατότητα να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, επειδή θεωρούμε ότι υπάρχει περιθώριο αποσαφήνισης και βελτίωσης των θέσεων που καταγράφονται στο πόρισμα. Στο πλαίσιο αυτό και για τη διευκόλυνση αυτού του στόχου, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει επιστολή με τις ελληνικές θέσεις, προς τους ομολόγους του των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα θεωρούν ότι η χτεσινή τοποθέτηση της κυβέρνησης προσπαθεί να εξυπηρετήσει κυρίως εσωτερικές σκοπιμότητες και υπογράμμιζαν την τεράστια ζημιά που εξακολουθεί να υφίσταται η χώρα, καθώς το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι συνεχίζει να επηρεάζει αποφασιστικά τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι με αυτή την κίνηση ο πρωθυπουργός επιχειρεί να εξασφαλίσει χρόνο προκειμένου να χειριστεί, όσο γίνεται, τις διεργασίες για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, η ελληνική διπλωματία θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει τη φραστική διόρθωση κάποιων σημείων της συμφωνίας της περασμένης Δευτέρας. Τα σημεία, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί μη ικανοποιητικά και ζητά την "αποσαφήνιση και βελτίωσή τους" σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο Ε. Βενιζέλος είναι: "Ο σαφής καθορισμός του χρόνου έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, δηλαδή η διατύπωση "μπορεί να ξεκινήσει" πρέπει να είναι σαφής. "Θα ξεκινήσει". Το δεύτερο σημείο, συνέχισε ο Ε. Βενιζέλος, είναι η αφαίρεση των συγκεκριμένων ποσών από τη διακήρυξη για τη χρηματοδότηση, το επόμενο σημείο είναι η σαφέστερη διατύπωση του οργανωμένου προενταξιακού διαλόγου (για την Κύπρο) και βεβαίως κατέληξε ο υπουργός, υπάρχει πάντοτε το σημείο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας".

Ο υπουργός Τύπου, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του υποστήριξε ότι "σε περίπτωση που δε γίνουν δεκτές οι ελληνικές αντιρρήσεις, είναι προφανές ότι διατηρείται σε ισχύ το ελληνικό "βέτο"".

Πάντως, η ειλημμένη απόφαση της ελληνικής διπλωματίας να αναπροσαρμόσει τη στάση της απέναντι στις τουρκοκοινοτικές σχέσεις, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η "κορόνα" του κυβερνητικού εκπροσώπου προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, οι πιθανότητες να ασκήσει, η Ελλάδα, "βέτο" στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας στις 6 του Μάρτη, είναι ελάχιστες, όπως ελάχιστες είναι και οι πιθανότητες η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει καλύτερη διατύπωση για το Κυπριακό.Οι ίδιες πηγές, πάντως, θεωρούν ότι εξ αιτίας των εσωτερικών προβλημάτων και των διαβουλεύσεων για την εκλογή προέδρου, η ελληνική κυβέρνηση, ίσως, οδηγήσει σε αναβολή το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, το οποίο όμως θα πραγματοποιηθεί σύντομα, αφού καταλήξει το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα με την εκλογή προέδρου, και θα επικυρώσει την ειλημμένη απόφαση για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα με τη συμφωνία, ασφαλώς, της όποιας ελληνικής κυβέρνησης.

Η αμηχανία, η οποία χαρακτηρίζει την κυβέρνηση σε αυτήν την υπόθεση, εκφράζεται και στον τρόπο με τον οποίο "καλύπτει" τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών, Γ. Αλέξανδρο Μαγκάκη, ο οποίος βρέθηκε στο "μάτι του κυκλώνα" εξ αιτίας των παλινωδιών της κυβέρνησης που υπηρετεί. Χτες, μετά την κυβερνητική σύσκεψη, ο Ε. Βενιζέλος, κάλυψε για μια ακόμη φορά τον Αλέξανδρο Μαγκάκη, υποστηρίζοντας ότι "κατέβαλε τεράστια προσπάθεια μέσα σε βαρύ και αρνητικό κλίμα" κατά τη διαπραγμάτευση της περασμένης Δευτέρας.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχολιάζοντας τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις ενέργειες του Γ. Α. Μαγκάκη, δήλωσε χτες στον "ΣΚΑ+ΔΚΙ":

"Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου γίνεται με το βλέμμα στραμμένο προς τις εκλογές.

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει αν ο κ. Μαγκάκης ενήργησε, όπως ο ίδιος δήλωσε, στα πλαίσια των κυβερνητικών κατευθύνσεων.

Εάν ενήργησε αυτοβούλως, έπρεπε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση να εκφράσει με σαφήνεια την κατηγορηματική της άρνηση".

Στη γραμμή των Βρυξελλών

Πιστή στη γραμμή των Βρυξελλών, η ηγεσία της ΝΔ αποδοκίμασε την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της τελωνειακής ένωσης, ενώ ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντ. Σαμαράς, έσπευσε να επικροτήσει την κυβερνητική απόφαση.

"Μετά την εθνική υποχώρηση, η υπαναχώρηση και η γελοιοποίηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Μαγγίνας,ο οποίος επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης γιατί "η Ελλάδα για μία ακόμα φορά απομονώνεται, ενώ οι επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο είναι τεράστιες". Η ΝΔ δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση, αν και συμφωνεί ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στη συμφωνία. "Τι έκανε ο πρωθυπουργός μέχρι σήμερα για να προλάβει το αδιέξοδο", αναρωτήθηκε ο Β. Μαγγίνας.

"Σημασία έχει να πει με σαφή και καθαρό τρόπο η ΝΔ εάν συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης", ανταπάντησε ο Ε. Βενιζέλος,προκαλώντας τη ΝΔ, η οποία, στη συνέχεια, τον παρέπεμψε στις προχτεσινές δηλώσεις του Μ. Εβερτ.

  • "Είναι θετικό ότι έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση συνειδητοποίησε το ολίσθημά της και απέρριψε τη συμφωνία των Βρυξελλών", δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ολέθρια για τα οικονομικά και εθνικά μας συμφέροντα.
Ο νόμος της σιωπής

Σιωπητήριο. Αυτό σημαίνουν οι πρόσφατες δίκες των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας και των διαδηλωτών κατά αμερικάνικων βάσεων στα Χανιά. Οποιος δεχτεί, λοιπόν, να σιωπήσει θα είναι άξιος της τύχης του, μιας τύχης που του επιφυλάσσουν οι φύλακες της νομιμότητας και της "ησυχίας" του κοινωνικού συνόλου.

Στην άλλη όψη του νομίσματος της κοινωνικής και πολιτικής εξαθλίωσης, ο νόμος της σιωπής, η καταστολή, δίνει το μέτρο του κινδύνου που διατρέχει η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, με την καταδίκη της σε αφωνία.

Οι πρόσφατες δίκες δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αποτελούν συνέχεια σε σειρά ενεργειών των δικαστικών αρχών και των αρχών ασφαλείας, που αντιλαμβάνονται το ρόλο τους στη νέα τάξη πραγμάτων σαν των εγγυητών της εφαρμογής της πιο ανήθικης και παράνομης πολιτικής, αυτών που αγρυπνούν για να μην ακουστεί κανένα "όχι". Είχαμε τις δηλώσεις του "παιδονόμου" εισαγγελέα εφετών κ. Τζαννακάκη που έδινε το πράσινο φως για εισβολή της Αστυνομίας στα σχολεία και τη σύλληψη των μαθητών που συμμετείχαν στις πρόσφατες καταλήψεις.

Είναι προφανώς η ίδια Δικαιοσύνη που όχι μόνο ανέχεται, αλλά και νομιμοποιεί τη μαζική ανεργία, την ασυδοσία των εργοδοτών, τις χωρίς εξήγηση μαζικές απολύσεις, τις αποφυλακίσεις των εμπόρων ναρκωτικών, που ευλογεί με την απραξία της ό,τι χυδαιότερο και ευτελές εκπέμπεται καθημερινά στα σπίτια μας. Είναι οι ίδιες διωκτικές αρχές που χάνουν τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου μέσα απ' τα χέρια τους και εξαντλούν το ζήλο τους στις αυλές των σχολείων, συλλαμβάνοντας "καταληψίες", είτε στις κινητοποιήσεις των αγροτών καταδιώκοντας τούς "ταραξίες".

Αξιοι της μοίρας τους όσοι αναζητήσουν τους "πραγματικούς" λόγους παρόμοιων ενεργειών των αρχών ασφαλείας και παρόμοιων δικαστικών αποφάσεων. Πολύ περισσότερο όταν αυτοί οι πραγματικοί λόγοι είναι το σπάσιμο ενός παράθυρου και μιας πόρτας ή η "παρακώλυση των συγκοινωνιών". Αξιοι της μοίρας τους όσοι δεχτούν ότι το μείζον αγαθό είναι η "ησυχία του κοινωνικού συνόλου", μια "ησυχία" που ισοδυναμεί με την άνευ όρων αποδοχή των κανόνων και των συνεπειών της "νέας τάξης". Το μεγαλύτερο αγαθό, το ισχυρότερο δικαίωμα για τον πολίτη που αδικείται από τη "νομιμοποιημένη αδικία", είναι το δικαίωμα της αντίστασης.

Το μήνυμα της συντεταγμένης εξουσίας, εκτελεστικής και δικαστικής, είναι σαφές: Δε θα επιτραπεί καμιά ενέργεια "διασάλευσης" της τάξης τους. Αυτό το μήνυμα παίρνουν οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν το δυσοίωνο μέλλον της λιτότητας, της ανεργίας, της υποβάθμισης της ζωής, της ολικής διαφθοράς, του εξευτελισμού, με μόνο αντίκρισμα να πάρουν το δικαίωμα από το κράτος, απλώς να ζήσουν. Γιατί, σύμφωνα με την επίσημη πολιτική, και πολύ τους είναι. Δικό τους χρέος είναι να απαντήσουν όχι μόνο στην πολιτική της καταστροφής τους αλλά και στο νόμο της σιωπής που τους επιβάλλεται στο όνομα μιας "τάξης" που δεν είναι η δική τους τάξη.

Υποταγή στις επιλογές της ΕΕ

Σχόλιο του Αντ. Σκυλλάκου, βουλευτή του ΚΚΕ

Ο Αντώνης Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα, υπογράμμισε:

"Οι σημερινές (χτεσινές) δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επιβεβαιώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να άρει το ελληνικό βέτο, συμμορφούμενη στις επιλογές της ΕΕ. Απλώς, πρόκειται για κυβερνητικό ελιγμό για να υπάρξει χρονική μετάθεση, ώστε να εκτονωθούν οι δικαιολογημένες αντιδράσεις".

Ξεκινά ο διάλογος με τα Τίρανα

"Την ελπίδα ότι ένα νέο κεφάλαιο θα αρχίσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις", εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την απελευθέρωση των τεσσάρων στελεχών της "Ομόνοιας".

Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται η "ικανοποίηση" της Αθήνας από την εξέλιξη και υπενθυμίζεται η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, ότι είναι έτοιμος για την έναρξη του ελληνοαλβανικού διαλόγου αμέσως μόλις τερματιστεί η ταλαιπωρία των στελεχών της "Ομόνοιας".

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη αρχίσει επαφές με τα Τίρανα προς αναζήτηση ημερομηνιών στις οποίες θα μπορέσουν να γίνουν οι πρώτες επαφές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ