Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο νόμος της σιωπής

Σιωπητήριο. Αυτό σημαίνουν οι πρόσφατες δίκες των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας και των διαδηλωτών κατά αμερικάνικων βάσεων στα Χανιά. Οποιος δεχτεί, λοιπόν, να σιωπήσει θα είναι άξιος της τύχης του, μιας τύχης που του επιφυλάσσουν οι φύλακες της νομιμότητας και της "ησυχίας" του κοινωνικού συνόλου.

Στην άλλη όψη του νομίσματος της κοινωνικής και πολιτικής εξαθλίωσης, ο νόμος της σιωπής, η καταστολή, δίνει το μέτρο του κινδύνου που διατρέχει η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, με την καταδίκη της σε αφωνία.

Οι πρόσφατες δίκες δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αποτελούν συνέχεια σε σειρά ενεργειών των δικαστικών αρχών και των αρχών ασφαλείας, που αντιλαμβάνονται το ρόλο τους στη νέα τάξη πραγμάτων σαν των εγγυητών της εφαρμογής της πιο ανήθικης και παράνομης πολιτικής, αυτών που αγρυπνούν για να μην ακουστεί κανένα "όχι". Είχαμε τις δηλώσεις του "παιδονόμου" εισαγγελέα εφετών κ. Τζαννακάκη που έδινε το πράσινο φως για εισβολή της Αστυνομίας στα σχολεία και τη σύλληψη των μαθητών που συμμετείχαν στις πρόσφατες καταλήψεις.

Είναι προφανώς η ίδια Δικαιοσύνη που όχι μόνο ανέχεται, αλλά και νομιμοποιεί τη μαζική ανεργία, την ασυδοσία των εργοδοτών, τις χωρίς εξήγηση μαζικές απολύσεις, τις αποφυλακίσεις των εμπόρων ναρκωτικών, που ευλογεί με την απραξία της ό,τι χυδαιότερο και ευτελές εκπέμπεται καθημερινά στα σπίτια μας. Είναι οι ίδιες διωκτικές αρχές που χάνουν τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου μέσα απ' τα χέρια τους και εξαντλούν το ζήλο τους στις αυλές των σχολείων, συλλαμβάνοντας "καταληψίες", είτε στις κινητοποιήσεις των αγροτών καταδιώκοντας τούς "ταραξίες".

Αξιοι της μοίρας τους όσοι αναζητήσουν τους "πραγματικούς" λόγους παρόμοιων ενεργειών των αρχών ασφαλείας και παρόμοιων δικαστικών αποφάσεων. Πολύ περισσότερο όταν αυτοί οι πραγματικοί λόγοι είναι το σπάσιμο ενός παράθυρου και μιας πόρτας ή η "παρακώλυση των συγκοινωνιών". Αξιοι της μοίρας τους όσοι δεχτούν ότι το μείζον αγαθό είναι η "ησυχία του κοινωνικού συνόλου", μια "ησυχία" που ισοδυναμεί με την άνευ όρων αποδοχή των κανόνων και των συνεπειών της "νέας τάξης". Το μεγαλύτερο αγαθό, το ισχυρότερο δικαίωμα για τον πολίτη που αδικείται από τη "νομιμοποιημένη αδικία", είναι το δικαίωμα της αντίστασης.

Το μήνυμα της συντεταγμένης εξουσίας, εκτελεστικής και δικαστικής, είναι σαφές: Δε θα επιτραπεί καμιά ενέργεια "διασάλευσης" της τάξης τους. Αυτό το μήνυμα παίρνουν οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν το δυσοίωνο μέλλον της λιτότητας, της ανεργίας, της υποβάθμισης της ζωής, της ολικής διαφθοράς, του εξευτελισμού, με μόνο αντίκρισμα να πάρουν το δικαίωμα από το κράτος, απλώς να ζήσουν. Γιατί, σύμφωνα με την επίσημη πολιτική, και πολύ τους είναι. Δικό τους χρέος είναι να απαντήσουν όχι μόνο στην πολιτική της καταστροφής τους αλλά και στο νόμο της σιωπής που τους επιβάλλεται στο όνομα μιας "τάξης" που δεν είναι η δική τους τάξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ