Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Εξουσιοδοτήσεις" μαζεύει ο Εβερτ

Σειρά σήμερα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Στην "εν λευκώ εξουσιοδότηση" του Μ. Εβερτ για το χειρισμό του θέματος της προεδρικής εκλογής, συμφώνησε χτες, μετά την Εκτελεστική Επιτροπή, και το Πολιτικό Συμβούλιο. Ανάλογη απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δεν έλειψαν οι διαφορετικές απόψεις, κυρίως όσον αφορά στο χρόνο ανακοίνωσης του ονόματος του υποψηφίου, τα "χαρακτηριστικά" του και αν θα είναι το ίδιο πρόσωπο και μετά από τις εκλογές, αν γίνουν. Στη συνεδρίαση δε συζητήθηκαν ονόματα καθώς παραβρίσκονταν οι Γ. Βαρβιτσιώτης και Αθ. Τσαλδάρης,οι οποίοι φέρονται ως επικρατέστεροι για την υποψηφιότητα της ΝΔ.

Οι Στ. Δήμας, Σ. Κούβελας, Ντ. Μπακογιάννη ζήτησαν να μην δεσμευτεί το κόμμα ότι ο υποψήφιος θα είναι το ίδιο πρόσωπο πριν και μετά από ενδεχόμενες εκλογές. Ενσταση στην εν λευκώ εξουσιοδότηση κατέθεσε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία υποστήριξε ότι δεν μπορεί οι βουλευτές να μάθουν τον υποψήφιο από τα ΜΜΕ και άρα θα πρέπει να φέρει την απόφασή του προς επικύρωση στην ΚΟ.

Οι Αθ. Τσαλδάρης και Σ. Κούβελας τάχθηκαν υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών και της ανακοίνωσης του ονόματος, ενώ τα υπόλοιπα μέλη μάλλον συμφώνησαν με την άποψη του προέδρου του κόμματος να περιμένουν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της Πολιτικής Ανοιξης. Πάντως, ο Β. Μαγγίνας κάλεσε αργότερα τον πρόεδρο της Βουλής να ορίσει την ημερομηνία της πρώτης ψηφοφορίας για την προεδρική αναμέτρηση. "Δε μιλάμε, πρόσθεσε, ούτε για επίσπευση ούτε για επιβράδυνση".

Ορισμένα μέλη επέκριναν τη "στενή ερμηνεία" που δόθηκε στον προσδιορισμό ότι ο υποψήφιος πρέπει να προέρχεται από τον "ενεργό δικό μας χώρο", γεγονός που είχε ερμηνευτεί ως αποκλεισμός της υποψηφιότητας Γ. Ράλλη.Αυτός ήταν ο λόγος που οδήγησε αμέσως μετά τον εκπρόσωπο του κόμματος Β. Μαγγίνα να "διευκρινίσει" ότι "σε κάθε περίπτωση ούτε εξήρεσα ούτε συμπεριέλαβα κανένα".

Οι χειρισμοί στο θέμα της προεδρικής εκλογής συζητήθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Μ. Εβερτ και του επιτίμου προέδρου του κόμματος Κ. Μητσοτάκη,ο οποίος ταξίδεψε χτες για το Λονδίνο όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ντ. Χερντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ