Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Βαρύ κλίμα και αναταραχές
  • Οξεία παρέμβαση της Β. Παπανδρέου που καλεί τον πρωθυπουργό "να αναλάβει τις ευθύνες του"
  • Αντιδράσεις εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος
  • Στις προτάσεις για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας προηγείται ο Κ. Στεφανόπουλος, αλλά δε λείπει και το όνομα του Α. Παπανδρέου...

Βαρύ κλίμα επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, τόσο όσον αφορά την παραίτηση Κουβελάκη και τις καταγγελίες που τη συνόδευσαν όσο και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας. Κλίμα που επιτείνεται λόγω της ρευστότητας των εξελίξεων, ενόψει της προεδρικής εκλογής και της πιθανής πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ενδεικτικά ως προς τα παραπάνω αποτελούν οι χτεσινές δηλώσεις της Β. Παπανδρέου, η οποία σε μια επανεμφάνιση των "4" επιχείρησε να δώσει το "παρών" των θέσεών τους, αλλά και πληροφορίες για τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην ΚΟ του κόμματος, μέλη της οποίας ζητούν επιτακτικά τη σύγκλησή της.

Οσον αφορά την Β. Παπανδρέου προχώρησε σε οξείες δηλώσεις μετά την παραίτηση Κουβελάκη, κάνοντας λόγο για "νοσηρό κύμα", "αναξιοπιστία" αλλά και "παλινωδίες" στα εσωτερικά θέματα που οδηγούν σε αδιέξοδα. Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό "να αναλάβει τις ευθύνες του" για την αντιμετώπιση της κατάστασης που κατά την εκτίμησή της λίγο απέχει από την "επιστροφή της συντηρητικής παράταξης στην εξουσία" μέσα από πρόωρες εκλογές. Από πλευράς Χαρ. Τρικούπη οι δηλώσεις αυτές χαρακτηρίζονταν "ανεύθυνα διαγγέλματα" που δεν περιέχουν ακριβείς διαπιστώσεις και δεν αποτελούν πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Οσο για τις κινήσεις στα πλαίσια της ΚΟ, υποστηριζόταν ότι"αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία κίνηση". Αναφορικά δε με τις δηλώσεις του Α. Δαμιανίδη (μέλος μέχρι πρότινος του προεδρείου της ΚΟ) που με αφορμή την υπόθεση Κουβελάκη, υποστήριξε ότι "πάντα υπήρχε θέμα Λιβάνη στο ΠΑΣΟΚ", στελέχη της Χαρ. Τρικούπη τις απέδιδαν στην "πικρία του".

Τα παραπάνω προκάλεσαν την παρέμβαση του Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος μίλησε για "άναρθρες κραυγές και ανεύθυνες στάσεις" που δε συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των - "υπαρκτών" - προβλημάτων.

Προτάσεις "πάνε

και έρχονται"

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε χτες η παράδοση των προτάσεων των μελών του ΕΓ, της ΚΕ και της ΚΟ στον πρωθυπουργό για τον υποψήφιο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μισά περίπου μέλη της ΚΕ και της ΚΟ εξουσιοδοτούν τον Α. Παπανδρέου και το ΕΓ να χειριστούν την υπόθεση ενώ οι περισσότερες προτάσεις αφορούν τους Κ. Στεφανόπουλο και Γ. Χαραλαμπόπουλο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις προτάσεις του ΕΓ, όπως τουλάχιστον διαρρεόταν χτες, 10 εκ των μελών του οργάνου υπέδειξαν τον Κ. Στεφανόπουλο και 9 τον Α. Μάνεση ενώ 4 τον Α. Παπανδρέου, εφόσον γίνουν εκλογές και μετά από αυτές. Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές υπήρξαν 2 περιπτώσεις όπου προτάθηκε ο Αθ. Τσαλδάρης και 1 όπου προτάθηκε η Β. Τσουδερού... Τέλος, κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας την απόφαση της κυβέρνησης για το βέτο απέναντι στην Τουρκία, έλεγαν ότι συνιστά θέση κατά την οποία λήφθηκε υπόψη η στάση του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος "διευκολύνεται" για την εκλογή κοινού υποψηφίου ενώ την επόμενη βδομάδα αναμένεται συνεδρίαση του ΕΓ υπό την προεδρία του Α. Παπανδρέου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ