Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η νομιμότητα

Η πρόσφατη σύγκρουση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κουβελάκη "με το παρακράτος" και "η ήττα του από αυτό" (κατά την προσφυή δήλωση του προέδρου του ΔΣΑ κ. Παπά) θέτει και πάλι επί τάπητος ένα γιγαντιαίο ζήτημα της δημόσιας ζωής μας.

Την αστική νομιμότητα και την περιφρούρησή της!

Κανείς προοδευτικός πολίτης - όπως και άλλοτε έχει σημειώσει η στήλη - δε θα αξίωνε από ένα αστικό κόμμα (όπως είναι το ΠΑΣΟΚ) και από μια αστικότερη κυβέρνηση (όπως είναι αυτή του κ. Παπανδρέου) πολιτικές υπερβάσεις.

Δηλαδή, κανείς δε θα αξίωνε από το ΠΑΣΟΚ και από τον κ. Παπανδρέου να προχωρήσουν:

  • Σε σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας...
  • Σε αυτοδύναμη πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας...
  • Σε απεγκλωβισμούς από επιζήμιες συμμαχίες, γκρούπες και ομάδες...
  • Σε εκσυγχρονισμούς του κοινοβουλευτικού πολιτικού συστήματος... ή,
  • Σε δρακόντεια περιφρούρηση της ηθικής τάξης...

Ολα αυτά, - όπως είναι φυσικό, - θα απαιτούσαν να ηγούνται του ΠΑΣΟΚ άνθρωποι με κάποια ψήγματα, έστω, σοσιαλιστικών οραμάτων, με δημοκρατικές ευαισθησίες, με ανυπόκριτο και ανυστερόβουλο πατριωτισμό και με ηθικό ανάστημα, - δηλαδή με αρετές που αποτελούν αγαθό ουσιώδες εν ανεπαρκεία στα αστικά κόμματα, - άρα και στο ΠΑΣΟΚ.

Ο απλός δημοκρατικός πολίτης, όμως - και μαζί του η στήλη - έχει τη δικαιολογημένη αξίωση από τη σημερινή κυβέρνηση, να σέβεται, τουλάχιστον, την αστική και δημοκρατική νομιμότητα.

Με άλλα λόγια, αξιώνει από την κυβέρνηση να σέβεται το Σύνταγμα και τους κανόνες της κοινοβουλευτικής αστικής δημοκρατίας και να πολιτεύεται σύμφωνα με τους κώδικες της δημοκρατικής δεοντολογίας, που ισχύουν σε όλες τις αστικές δημοκρατίες της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου - δυστυχώς - όχι μόνο δε σέβεται την αστική και δημοκρατική νομιμότητα, αλλά, κι αν υποτεθεί ότι βρεθεί κάποιος υπουργός, υφυπουργός ή άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος να σεβαστεί τη νομιμότητα αυτή και να πολιτευθεί σύμφωνα με τις επιταγές της, ή μετακινείται ή παύεται ή εκπαραθυρώνεται ή διαγράφεται.

Δηλαδή, όσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκαν, κατά καιρούς, την αστική και δημοκρατική νομιμότητα, αντιμετωπίστηκαν εχθρικά, απομακρύνθηκαν "ως βέβηλοι" και απομονώθηκαν ως "άνθρωποι που χαλάνε την ...πιάτσα".

Διότι, "η πολιτική πιάτσα" που δημιούργησε και εγκαθίδρυσε ο κ. Παπανδρέου απαιτεί προσωπική, ομαδική και συλλογική περιφρόνηση της δημοκρατικής νομιμότητας!

Αδικούμε, μήπως, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση; Ας δούμε κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις:

  • Οταν ο κ. Λάζαρης τόλμησε να υπερασπιστεί με παρρησία τη δημοκρατική δεοντολογία και την ηθική τάξη, απομονώθηκε και υποχρεώθηκε σε παραίτηση!
  • Οταν ο κ. Πεπελάσης διανοήθηκε να περιφρουρήσει την αστική νομιμότητα στο τραπεζικό σύστημα, γράφτηκε στη "μαύρη λίστα" και αφέθηκε σε παροπλισμό!
  • Οταν ο κ. Αλευράς εναντιώθηκε σε πράξεις και παραλείψεις που προσβάλλουν τη δημοκρατική δεοντολογία και την ηθική τάξη, γράφτηκε στο μαύρο πίνακα της δυσμένειας!
  • Οταν ο κ. Μπούτος υπερασπίστηκε τη νομισματική νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον, έμαθε από την τηλεόραση ότι ...υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία και έγινε αποδεκτή!
  • Οταν ο κ. Κουβελάκης τόλμησε να συγκρουστεί με το κομματικό παρακράτος του κ. Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος τη δημοκρατική νομιμότητα, ηττήθηκε από έναν υπόδικο αρχιφύλακα!

Κι αν ο κ. Κρεμαστινός επιμείνει να υπερασπίζεται την υγειονομική νομιμότητα, την ίδια τύχη θα έχει.

Διότι, νομιμότητα και ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι μη συμβατές έννοιες!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ