Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ
Η κυβέρνηση δεν απαντά στις καταγγελίες

"Ληξαν"(!) θέμα, θεωρεί η κυβέρνηση την παραίτση Κουβελάκη, αφού ο τελευταίος δεν αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία

"Λήξαν" (!) θεωρεί η κυβέρνηση το θέμα της παραίτησης του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκη,όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της, με τις οποίες επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί η υπόθεση. Μια υπόθεση που εκτός από τη σύγκρουση μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων οδήγησε σε βαρύτατες καταγγελίες για τη δράση "παράκεντρων" και εκδήλωση "φαινομένων παραεξουσίας", εκ μέρους του πρώην υπουργού. Στο μεταξύ χτες υπήρξε αντίδραση του Αντ. Λιβάνη,η σύγκρουση του οποίου με τον Γ. Κουβελάκη κατέληξε στην παραίτηση του δεύτερου, ο οποίος σε δηλώσεις του αντέκρουσε ότι επιδίωξε την έξοδό του από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα οι εγκαλούμενοι ως άμεσα σχετιζόμενοι με την υπόθεση περιφέρονται στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ενώ η δράση των διαφόρων κυκλωμάτων συνεχίζεται και δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στο χώρο του σωφρονιστικού συστήματος.

"Λήξαν" το θέμα

για την κυβέρνηση

Χτες συγκεκριμένα, όταν ο Ε. Βενιζέλος ρωτήθηκε για το τι θα πράξει η κυβέρνηση για να φωτιστεί η υπόθεση και να δοθούν απαντήσεις στα όσα καταγγέλλονται, δήλωσε: "Δεν ξέρω τι είδους έρευνα μπορεί να γίνει σε παρόμοιου είδους αναφορές"... Οι αναφορές φυσικά έχουν να κάνουν με τα όσα βαρύτατα σημειώνει ο Γ. Κουβελάκης στο κείμενο της παραίτησής του που κατά τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου "δεν περιέχει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο" πλην του συνημμένου εγγράφου. Οσο για το συνημμένο έγγραφο που συνοδεύει την επιστολή παραίτησης του διευθυντή των φυλακών Αλικαρνασσού - στο οποίο γίνεται λόγος για συνάντηση του σε διαθεσιμότητα αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού Αν. Αραβαντινού με τον βαρυποινίτη DANILO, πιθανώς κατ' εντολή του Αντ. Λιβάνη - ο Ε. Βενιζέλος προέτρεψε να διαβαστεί και να αξιολογηθεί. Παράλληλα, ως απαξιωτικό στοιχείο του εγγράφου, έκανε υπαινιγμό για τα όσα δήλωσε χτες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ο διευθυντής της Αλικαρνασσού, σύμφωνα με τους οποίους η επιστολή του στάλθηκε κατόπιν πίεσης του ιδιαίτερου γραφείου του Γ. Κουβελάκη. Οταν δε ρωτήθηκε για το αν το θέμα της παραίτησης θεωρείται "λήξαν" από την κυβέρνηση απάντησε: "Βεβαίως"!

Κατά τα άλλα ο εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι "αντίπαλος των ενδοσωφρονιστικών κυκλωμάτων είναι η κυβερνητική πολιτική" στα πλαίσια της οποία κινήθηκε ο Γ. Κουβελάκης. Ισχυρίστηκε επίσης - ανακριβώς - ότι ο πρώην υπουργός δεν αναφέρει στην παραίτησή του το όνομα του Αντ. Λιβάνη. Οσο για τη δήλωση του προέδρου του δικηγορικού Συλλόγου Τ. Παππά ότι η παραίτηση Κουβελάκη ισοδυναμεί με "νίκη του παρακράτους",απάντησε ότι "όποιος έχει να πει κάτι να το πει υπεύθυνα και τεκμηριωμένα" και έβαλε κατά όσων χαρακτηρίζουν ως "παράκεντρο" τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ. Τέλος δεν απέφυγε έμμεσες βολές κατά του Γ. Κουβελάκη που επέλεξε το δρόμο της παραίτησης, προσέφυγε στην... αξιοπιστία των δηλωθέντων από τον Αραβαντινό για να ενισχύσει τη θέση ότι ο αρχιφύλακας δε σχετίζεται με τον Αντ. Λιβάνη και κατέκρινε τους μηχανισμούς που κατασυκοφαντούν τον Γ. Κουβελάκη ως "αποτυχημένο" υπουργό για να εξηγήσουν την παραίτησή του. Οι εν λόγω μηχανισμοί βέβαια, που δεν είναι και τόσο άγνωστοι στην κυβέρνηση, συνέχισαν και χτες τη δουλιά τους...

Αντιδράσεις

Λιβάνη - Κουβελάκη

Σε γραπτή δήλωσε προχώρησε χτες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Αντ. Λιβάνης, μετά το θόρυβο που δημιούργησαν οι εξελίξεις. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: "Δε συνηθίζω να κάνω δηλώσεις. Αυτό είναι γνωστό σε όλους εκείνους που με γνωρίζουν μέσα από τη μακρόχρονη πολιτική μου δράση. Θα έσφαλε βέβαια όποιος θα θεωρούσε τη στάση μου αυτή ως αποδοχή μυθευμάτων και σεναρίων. Η μόνη σχέση μου με φυλακές και κρατητήρια είναι αυτή που είχα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας". Ερωτώμενος ο Ε. Βενιζέλος για τη δήλωση του Αντ. Λιβάνη, είπε ότι συνιστά απάντηση σε μια σειρά από δημοσιεύματα και σχόλια.

Από την πλευρά του ο Γ. Κουβελάκης δεν προχώρησε χτες στην παροχή εκείνων των στοιχείων που θα συνέβαλαν και στη στήριξη όσων καταγγέλλει με την παραίτησή του αλλά και στη "φωταγώγηση" των κυκλωμάτων στα οποία αναφέρεται, εντός και εκτός σωφρονιστικού συστήματος. Οταν του ζητήθηκε σχόλιο για τον Αντ. Λιβάνη και τον κρατούμενο της Αλικαρνασσού περιορίστηκε να πει ότι "τα θέματα είναι πολιτικά" και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι "λίγες φορές ένας εν ενεργεία υπουργός, μπορεί μιλήσει τόσο καθαρά για το τι έχει συμβεί" ενώ απαντώντας σε όσους διοχετεύουν ότι επιδίωξε "ηρωική έξοδο" υποστήριξε ότι μένει στη μέση αρκετό έργο που δε θα ξεκινούσε όποιος είχε τη διάθεση να φύγει.

"Περιφορές" στα ΜΜΕ

Την ώρα που ένας υπουργός παραιτήθηκε αλλά η κυβέρνηση δεν αισθάνεται υποχρεωμένη να δώσει απαντήσεις στα όσα καταγγέλλει άτομα σχετιζόμενα με την υπόθεση περιφέρονται στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Ανάμεσά τους και ο αρχιφύλακας Αραβαντινός για τον οποίο κάθε άλλο παρά "τυχαία", φαίνεται πως ήταν η επίμαχη συνάντησή του στις φυλακές Αλικαρνασσού με τον εκεί έγκλειστο βαρυποινίτη που παρουσιάζεται ως "πηγή" της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Αυτό που μένει αναπάντητο βέβαια, είναι το πόσο τυχαία βρέθηκε ένας βαρυποινίτης εκεί και συναντήθηκε επί πεντάλεπτο, όπως αναφέρθηκε, με τον Αραβαντινό, ο οποίος με δηλώσεις του στον ίδιο σταθμό ισχυρίστηκε λίγο - πολύ ότι η συνάντηση αυτή ήταν μια απλή κοινωνική επαφή παρουσία τρίτων.

  • Ορκίζεται σήμερα ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Πεπονής ενώ χτες άρχισαν από την εισαγγελία Ηρακλείου έρευνες στις φυλακές Αλικαρνασσού σχετικά με την εμπλοκή των εκεί υπευθύνων και του βαρυποινίτη DANILO στην παραίτηση Κουβελάκη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ