ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Φράζουν" μια έξοδο απεξάρτησης

Η Θεραπευτική Κοινότητα του περίπτερου 18 Ανω προειδοποιεί το υπουργείο Υγείας, ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού, γιατί δε λύθηκε το πρόβλημα του προσωπικού

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός της μοναδικής Μονάδας Απεξάρτησης Αλκοολικών και Τοξικομανών, που λειτουργεί στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος Υγείας, κινδυνεύει να κλείσει. Αιτία, η από τριμήνου λήξη της σύμβασης εργασίας των οχτώ μελών της θεραπευτικής ομάδας, που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του "Νόμου Πεπονή".

Τους τελευταίους τρεις μήνες οι οχτώ θεραπευτές εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, για να μπορέσει να λειτουργήσει η Μονάδα. Η Θεραπευτική ομάδα της Μονάδας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στις 7.2.95 έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Δ. Κρεμαστινό,όπου του γνωστοποιεί την απόφασή της για αναστολή της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού, "γιατί αλλιώς τίθεται σε κίνδυνο όλη η θεραπευτική διαδικασία, αφού δεν υπάρχει το αναγκαίο θεραπευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει η Μονάδα".

Οι οχτώ θεραπευτές μετά από εισήγηση της θεραπευτικής ομάδας της Μονάδας στο ΔΣ του Νοσοκομείου και σχετική απόφαση του ΔΣ που κοινοποιήθηκε στο υπουργείο, δεν απολύθηκαν, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, περιμένοντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα. "Παρά τις διαβεβαιώσεις, όμως, των αρμοδίων και τις εκφρασμένες καλές προθέσεις, τόσο του υφυπουργού Υγείας Μ. Σκουλάκη, όσο και του ΟΚΑΝΑ - τονίζεται στην επιστολή - καμία λύση δε δόθηκε και οι εργαζόμενοι αυτοί (απλήρωτοι από τριμήνου) αντιμετωπίζουν πια πρόβλημα επιβίωσης. Εάν δε λυθεί άμεσα το πρόβλημα, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη Μονάδα".

Το έργο της Μονάδας

Στην επιστολή σημειώνεται ο τεράστιος όγκος υπηρεσιών που προσφέρει η Μονάδα στους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους, που παρά τις ελλείψεις λειτουργεί "χάρη στην αυτοθυσία της θεραπευτικής ομάδας". Αρκεί να αναφερθεί ότι ο μέσος αριθμός των εξαρτημένων που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της Μονάδας στα διάφορα τμήματά της, ανέρχεται στα 700 άτομα το μήνα. Ολοκληρώνουν το πρόγραμμα κάθε χρόνο περί τα 100 άτομα (αλκοολικοί - τοξικομανείς), ενώ ο Συμβουλευτικός Σταθμός, μόνο το 1994, παρέσχε τις υπηρεσίες του σε 9.700 άτομα. Η Μονάδα στελεχώθηκε αρχικά με προσωπικό όλων των κλάδων και ανήκε οργανικά στο Νοσοκομείο (περίπου 35 άτομα). Σ' αυτά προστέθηκαν από το 1992 και 33 συμβασιούχοι (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κλπ). Σε όλα τα τμήματα εργάζονται 65 θεραπευτές.

Στην επιστολή η θεραπευτική ομάδα κατηγορεί την πολιτεία για υποβάθμιση της Μονάδας Απεξάρτησης, που εκφράζεται και μέσα από το γεγονός της αδυναμίας έναρξης λειτουργίας τριών νέων τμημάτων της. Συγκεκριμένα, το κτιριακά έτοιμο Τμήμα Ψυχικής Απεξάρτησης Τοξικομανών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το Τμήμα Συμβουλευτικής και Θεραπείας Οικογένειας, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και ο Ξενώνας Κοινωνικής Επανένταξης, δε λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. "Και αυτό - επισημαίνεται - τη στιγμή που υπάρχουν τραγικές ελλείψεις στην Ελλάδα στον τομέα της θεραπείας απεξάρτησης. Είναι ελάχιστα τα υπάρχοντα προγράμματα και τεράστιες οι πραγματικές ανάγκες και η ζήτηση από νέους ανθρώπους που παλεύουν να σωθούν". Με την υπάρχουσα υποδομή στη χώρα μας, σημειώνεται, μπορεί να καλυφθεί μόνο το 5% των αναγκών στον τομέα της θεραπείας των εξαρτημένων, από αλκοόλ και ναρκωτικά, ατόμων.

Η θεραπευτική ομάδα της Μονάδας ζητά από τον υπουργό να παραμείνουν στις θέσεις τους οι οχτώ θεραπευτές, είτε με συμβάσεις αορίστου χρόνου, είτε με μονιμοποίηση και ακόμη να προκηρυχτούν 21 νέες θέσεις, ώστε να γίνει δυνατή και η άμεση λειτουργία των τριών νέων τμημάτων της Μονάδας.

Η "εμπορία της υγείας"
  • Δηλώσεις του Ν. Φαρμάκη στη Βουλή
  • Η χορήγηση άδειας σε αλλοδαπούς, γίνεται απ' τον εκάστοτε ιατρικό σύλλογο

Το χαρακτηρισμό ότι η συνεργασία του αγγλικού νοσοκομείου "Σεντ Τόμας" με την ελληνική ιδιωτική κλινική "Απολλώνειο", αποτελεί "μια σύμπραξη απάτης" "με σκοπό την παραπλάνηση Ελλήνων ασθενών και την εμπορία υπηρεσιών υγείας", επανέλαβε χτες και απ' το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, για το θέμα αυτό, του βουλευτή της ΝΔ Γ. Καρατζαφέρη.

Σύμφωνα με τη συμφωνία των δυο νοσοκομείων, Αγγλοι χειρουργοί θα μπορούν να κάνουν επεμβάσεις στο "Απολλώνειο". Ο Ν. Φαρμάκης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ασκείται η ιατρική στην Ελλάδα σαν να ήταν χώρα του Τρίτου Κόσμου και κατ' αυτόν τον πανηγυριώτικο τρόπο. Ο υφυπουργός δεν αναφέρθηκε στην κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα που δημιουργεί συνθήκες Τρίτου Κόσμου και ευνοεί τις πιο άγριες μορφές αγοράς στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ν. Φαρμάκης... ερμήνευσε την από τηλεοράσεως απειλή του Δ. Κρεμαστινού, ότι θα φέρει γιατρούς απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση, αρκεί να απαλλάξει τον κόσμο απ' "το φάκελο", με την "πιθανότητα νέας απειλής". Οτι δηλαδή "αν κάποιοι παραιτηθούν ή φύγουν ολιγάριθμοι και μιας συγκεκριμένης ειδικότητας".

Ο ΙΣΑ

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Χρ. Γιαννάκης, είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε αλλοδαπούς γιατρούς, ενώ πρόκειται να δοθούν - με τη νόμιμη διαδικασία - σε όσους έχουν συγγενική σχέση με Ελληνες. (Δηλαδή όσοι ή όσες παντρεύτηκαν με Ελληνίδες ή Ελληνες αντίστοιχα).

Ο Χρ. Γιαννάκης είπε ότι η χορήγηση άδειας είναι αποκλειστικό δικαίωμα του εκάστοτε ιατρικού συλλόγου και όχι άλλης αρχής. Ο ΙΣΑ, είπε, θα εξετάσει τις αιτήσεις που θα του υποβληθούν με γνώμονα τις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας και την κοινοτική νομοθεσία. Αντιμετωπίζουμε, πρόσθεσε, πάντοτε ευμενώς την προσφορά τελείως εξειδικευμένων υπηρεσιών που ενδεχομένως δε γίνονται εδώ, "αν και η ελληνική ιατρική είναι επαρκέστατη". Ωστόσο όμως απ' τις απαντήσεις του προέδρου δεν έγινε καθαρό τι θα κάνει ο ΙΣΑ στην περίπτωση που η κοινοτική νομοθεσία υπερισχύει της ελληνικής και προσβάλλει την "επάρκεια της ελληνικής ιατρικής".

Σύμφωνα με τον Χρ. Γιαννάκη, υπάρχει ένας αριθμός αλλοδαπών γιατρών που προσέρχονται για εξετάσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις συνήθως μετά από πρόσκληση Ελλήνων γιατρών χωρίς σχετική άδεια απ' τον ιατρικό σύλλογο. Στην περίπτωση που συλληφθεί κάποια περίπτωση, αν και μέχρι στιγμής δεν έγινε κάτι τέτοιο, ο ΙΣΑ θα αφαιρέσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος απ' τον Ελληνα γιατρό.

Ο Χρ. Γιαννάκης είπε ακόμα ότι υπάρχουν γραφεία μεσαζόντων για τη "διεκπεραίωση" περιπτώσεων ασθενών για εξετάσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις στο εξωτερικό, αλλά ο ΙΣΑ δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης. Τα γραφεία αυτά, είπε, ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εμπορίου.

Αναφερόμενος στο Ωνάσειο, ο Χρ. Γιαννάκης αποδοκίμασε - με την ίδια απόσταση - τόσο τη στάση των νοσοκομειακών γιατρών όσο και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις δηλώσεις της. Οσον αφορά τη νομιμότητα των δοσοληψιών του Ωνάσειου με το Δημόσιο, είπε ότι ο ΙΣΑ εξετάζει το θέμα σε συνεργασία με τη νομική του υπηρεσία.

Το νομοσχέδιο

Τόσο ο ΙΣΑ όσο και ο ΠΙΣ είχαν συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας Δ. Κρεμαστινό.

Για το επικείμενο νομοσχέδιο Υγείας και οι δυο σύλλογοι ζήτησαν απ' τον υπουργό να κοινοποιήσει στο συντομότερο χρόνο το προσχέδιο για να εκφραστούν έγκαιρα οι θέσεις των γιατρών. Και οι δυο σύλλογοι τάσσονται υπέρ του "πόθεν έσχες" για τους γιατρούς.

Ο ΠΙΣ με ανακοίνωσή του αποδοκιμάζει, στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΙΣΑ, το θέμα με τους καρδιοχειρουργούς.

Απεργία στο "Αγία Σοφία"

Εικοσιτετράωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα αποφάσισαν χτες οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία". Διεκδικούν την καταβολή της αποζημίωσης των 18.000 δραχμών, αναδρομικά, με νομοθετική ρύθμιση, και την εξομοίωση του επιδόματος των 18.000 δραχμών σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι "απέναντι στη μισθολογική μας υποβάθμιση που εντείνεται με τις "αυξήσεις" του 3+σν3%, απαντάμε με διεκδίκηση αυτών που δικαιούμαστε. Οταν το υπουργείο Υγείας διακηρύσσει ότι όλοι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων δικαιούνται την αναδρομική αποζημίωση ας το νομοθετήσει. Γιατί ξέρουμε όλοι ότι μόνο έτσι θα υλοποιηθεί. Διαφορετικά πρέπει να καταλάβει ο υπουργός Υγείας ότι τα ωραία λόγια δεν αποκοιμίζουν τους εργαζόμενους".

Το ΙΚΑ χορηγεί όλα τα φάρμακα

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο διοικητής του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμός, πληροφορεί και πάλι ότι κανένα φάρμακο δεν απαγορεύτηκε να δοθεί σε άρρωστο.

Κι αν ακόμα δεν υπάρχει στη λίστα, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο γιατρός υποχρεούται να το γράψει, εφόσον το θεωρεί κατά την κρίση του απαραίτητο για την περίπτωση του αρρώστου και να το χαρακτηρίσει "αναντικατάστατον". Αν, δηλώνει ο διοικητής του ΙΚΑ, παρά τη σαφή αυτή οδηγία, βρεθεί γιατρός και δεν αναγράφει το φάρμακο που έχει ανάγκη ο άρρωστος - πάντα κατά την κρίση του θεράποντα γιατρού - οι ασθενείς μπορούν να καταφεύγουν στο διευθυντή της υγειονομικής μονάδας.

Εφόσον, κατά το διοικητή, οι ασθενείς δεν ικανοποιηθούν και απ' το διευθυντή ή προϊστάμενο της υγειονομικής υπηρεσίας, να προσφύγουν στο διευθυντή της Περιφερειακής Υγειονομικής Μονάδας Αθήνας (οδός Πειραιώς 64) ή στην Περιφερειακή Μονάδα του Πειραιά (οδός Μπουμπουλίνας 7 - 13).

Κάθε χρόνο τελειώνουν το πρόγραμμα 100 άτομα

Εμποροι ναρκωτικών οι γονείς ναρκομανή

Πουλούσαν το "λευκό θάνατο" την ίδια στιγμή που ο γιος τους έχει μπλεχτεί στα δίχτυα της ηρωίνης! Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Παρασκευάς Βακρίνος, 64 χρόνων με τη σύζυγό του Λαμπρινή, 51 χρόνων, συμμετείχαν σε σπείρα διακίνησης ναρκωτικών που τα εισήγαγαν από τη Βουλγαρία. Ο 24χρονος γιος τους είναι τοξικομανής και πριν δυο χρόνια πατέρας και γιος είχαν πιαστεί για εμπορία ναρκωτικών. Τότε ο πατέρας είχε ισχυριστεί ότι το έκανε για να βρει τη δόση του γιου του.

Η συμμορία αποτελούνταν από δέκα άτομα και τα τρία από αυτά είχαν συλληφθεί στις 23 Γενάρη. Πρόκειται για τους Γιάννη Μερμήγκη, 58 χρόνων, Ελενα Κούφοβα, 23 χρόνων και τον Π. Βακρίνο. Τότε είχε κατασχεθεί μισό κιλό ηρωίνη.

Αλλα τέσσερα μέλη της ομάδας αυτής πιάστηκαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής την περασμένη Τετάρτη. Πρόκειται για τους Σταμάτη Στούπη, 36 χρόνων, Δημήτρη Κορρέ, 45 χρόνων, Αριστείδη Αμπατζή - Φούσκο, 40 χρόνων και την Λ. Βακρίνου. Καταζητούνται οι Μιχάλης Ρίτσος, 43 χρόνων και Γιώργος Καραγιάννης, 40 χρόνων. Από την αστυνομία κατασχέθηκαν τρία κιλά, περίπου, ηρωίνη, δυο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, δυο κινητά τηλέφωνα, ένα πιστόλι - στυλό και 7,5 εκατομμύρια δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ