Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η "εμπορία της υγείας"
  • Δηλώσεις του Ν. Φαρμάκη στη Βουλή
  • Η χορήγηση άδειας σε αλλοδαπούς, γίνεται απ' τον εκάστοτε ιατρικό σύλλογο

Το χαρακτηρισμό ότι η συνεργασία του αγγλικού νοσοκομείου "Σεντ Τόμας" με την ελληνική ιδιωτική κλινική "Απολλώνειο", αποτελεί "μια σύμπραξη απάτης" "με σκοπό την παραπλάνηση Ελλήνων ασθενών και την εμπορία υπηρεσιών υγείας", επανέλαβε χτες και απ' το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, για το θέμα αυτό, του βουλευτή της ΝΔ Γ. Καρατζαφέρη.

Σύμφωνα με τη συμφωνία των δυο νοσοκομείων, Αγγλοι χειρουργοί θα μπορούν να κάνουν επεμβάσεις στο "Απολλώνειο". Ο Ν. Φαρμάκης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ασκείται η ιατρική στην Ελλάδα σαν να ήταν χώρα του Τρίτου Κόσμου και κατ' αυτόν τον πανηγυριώτικο τρόπο. Ο υφυπουργός δεν αναφέρθηκε στην κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα που δημιουργεί συνθήκες Τρίτου Κόσμου και ευνοεί τις πιο άγριες μορφές αγοράς στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ν. Φαρμάκης... ερμήνευσε την από τηλεοράσεως απειλή του Δ. Κρεμαστινού, ότι θα φέρει γιατρούς απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση, αρκεί να απαλλάξει τον κόσμο απ' "το φάκελο", με την "πιθανότητα νέας απειλής". Οτι δηλαδή "αν κάποιοι παραιτηθούν ή φύγουν ολιγάριθμοι και μιας συγκεκριμένης ειδικότητας".

Ο ΙΣΑ

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Χρ. Γιαννάκης, είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε αλλοδαπούς γιατρούς, ενώ πρόκειται να δοθούν - με τη νόμιμη διαδικασία - σε όσους έχουν συγγενική σχέση με Ελληνες. (Δηλαδή όσοι ή όσες παντρεύτηκαν με Ελληνίδες ή Ελληνες αντίστοιχα).

Ο Χρ. Γιαννάκης είπε ότι η χορήγηση άδειας είναι αποκλειστικό δικαίωμα του εκάστοτε ιατρικού συλλόγου και όχι άλλης αρχής. Ο ΙΣΑ, είπε, θα εξετάσει τις αιτήσεις που θα του υποβληθούν με γνώμονα τις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας και την κοινοτική νομοθεσία. Αντιμετωπίζουμε, πρόσθεσε, πάντοτε ευμενώς την προσφορά τελείως εξειδικευμένων υπηρεσιών που ενδεχομένως δε γίνονται εδώ, "αν και η ελληνική ιατρική είναι επαρκέστατη". Ωστόσο όμως απ' τις απαντήσεις του προέδρου δεν έγινε καθαρό τι θα κάνει ο ΙΣΑ στην περίπτωση που η κοινοτική νομοθεσία υπερισχύει της ελληνικής και προσβάλλει την "επάρκεια της ελληνικής ιατρικής".

Σύμφωνα με τον Χρ. Γιαννάκη, υπάρχει ένας αριθμός αλλοδαπών γιατρών που προσέρχονται για εξετάσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις συνήθως μετά από πρόσκληση Ελλήνων γιατρών χωρίς σχετική άδεια απ' τον ιατρικό σύλλογο. Στην περίπτωση που συλληφθεί κάποια περίπτωση, αν και μέχρι στιγμής δεν έγινε κάτι τέτοιο, ο ΙΣΑ θα αφαιρέσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος απ' τον Ελληνα γιατρό.

Ο Χρ. Γιαννάκης είπε ακόμα ότι υπάρχουν γραφεία μεσαζόντων για τη "διεκπεραίωση" περιπτώσεων ασθενών για εξετάσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις στο εξωτερικό, αλλά ο ΙΣΑ δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης. Τα γραφεία αυτά, είπε, ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εμπορίου.

Αναφερόμενος στο Ωνάσειο, ο Χρ. Γιαννάκης αποδοκίμασε - με την ίδια απόσταση - τόσο τη στάση των νοσοκομειακών γιατρών όσο και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις δηλώσεις της. Οσον αφορά τη νομιμότητα των δοσοληψιών του Ωνάσειου με το Δημόσιο, είπε ότι ο ΙΣΑ εξετάζει το θέμα σε συνεργασία με τη νομική του υπηρεσία.

Το νομοσχέδιο

Τόσο ο ΙΣΑ όσο και ο ΠΙΣ είχαν συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας Δ. Κρεμαστινό.

Για το επικείμενο νομοσχέδιο Υγείας και οι δυο σύλλογοι ζήτησαν απ' τον υπουργό να κοινοποιήσει στο συντομότερο χρόνο το προσχέδιο για να εκφραστούν έγκαιρα οι θέσεις των γιατρών. Και οι δυο σύλλογοι τάσσονται υπέρ του "πόθεν έσχες" για τους γιατρούς.

Ο ΠΙΣ με ανακοίνωσή του αποδοκιμάζει, στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΙΣΑ, το θέμα με τους καρδιοχειρουργούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόφαση περιθωριοποίησης από τον ΙΣΑ (2004-10-30 00:00:00.0)
Διήμερη απεργία των γιατρών (1998-06-03 00:00:00.0)
Αποχή και κατάληψη του ΙΣΑ (1998-05-08 00:00:00.0)
Εντονη κινητικότητα (1996-01-16 00:00:00.0)
Περί ΔΕΚΟ, ΑΕ "καί όλα τα συναφή" (1995-02-03 00:00:00.0)
Πρόταση για νοσοκομεία ΑΕ (1995-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ