Τρίτη 17 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόταση για νοσοκομεία ΑΕ

Στη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ, όπως αποκάλυψε στις 29.9.1994 ο "Ρ", προσανατολίζεται και επίσημα πλέον η κυβέρνηση.

Ηδη, δημοσιοποιήθηκαν οι προτάσεις της Επιτροπής για τη μελέτη και την ανάπτυξη του ιατρικού δυναμικού και την οργάνωση των μονάδων υγείας, που είχε συγκροτήσει μετά το πόρισμα των ξένων εμπειρογνωμόνων. Η Επιτροπή, λοιπόν, προτείνει να μετατραπούν σε ΔΕΚΟ όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Δηλαδή, κρατικές ανώνυμες εταιρίες με μία μετοχή, που θα ανήκει στον εκάστοτε υπουργό Υγείας και θα είναι απ' το νόμο αμεταβίβαστη. Η Επιτροπή κάνει την εξής διαζευκτική πρόταση: Τη δημιουργία μιας ΔΕΚΟ και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε αποκεντρωμένα καταστήματα της μιας και ενιαίας ΔΕΚΟ. Η τα κρατικά νοσοκομεία διατηρούν την αυτονομία τους και μετατρέπονται όλα σε ισάριθμες ΑΕ με μια μετοχή που ανήκει και πάλι στον υπουργό Υγείας.

Μ' αυτόν τον τρόπο, κατά την Επιτροπή, αποδεσμεύονται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία απ' το ενιαίο μισθολόγιο, δεν εφαρμόζεται στα νοσοκομεία το Δημόσιο Λογιστικό και ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ο υπουργός, Δ. Κρεμαστινός, θεωρεί εμπόδια στην ευελιξία τους. Επίσης, τα νοσοκομεία αποδεσμεύονται απ' τη νομοθεσία των κρατικών προμηθειών. Στις 29.9.94 ο Δ. Κρεμαστινός με ανακοίνωσή του προσπάθησε να διαψεύσει κάθε ιδέα ιδιωτικοποίησης στο χώρο της δημόσιας υγείας, πλην όμως, τα γεγονότα έρχονται να επιβεβαιώσουν το αντίθετο.

Επίσης, κατέληξαν σε προτάσεις οι επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί για τον ενιαίο φορέα και τον οικογενειακό γιατρό.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Χρ. Παπανικολάου, δημοσιοποίησε χτες το υπόμνημά της προς την πρώτη επιτροπή, με το οποίο εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της με τις προτάσεις, που τις χαρακτηρίζει καταστροφικές για το μέλλον του δημόσιου συστήματος υγείας. Αν, επισημαίνει, υλοποιηθούν οι προτάσεις αυτές, τότε αρκούν απλές νομοθετικές ρυθμίσεις για να μετοχοποιηθούν "τα νοσοκομεία - θυγατρικές ΑΕ", και να μεταβληθούν οι εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών.

Σήμερα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ για να τοποθετηθεί και επί των τριών κειμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ