Τρίτη 17 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
13Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Οι αγώνες της νεολαίας, ελπίδα για το μέλλον

Συνεδρίασε την Κυριακή το ΚΣ της ΚΝΕ και ασχολήθηκε με την προοπτική των κινητοποιήσεων της νεολαίας

Με το κίνημα της νεολαίας και την προοπτική της παραπέρα ανάπτυξης των αγώνων σε κάθε μέρος όπου ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν οι νέοι, ασχολήθηκε την Κυριακή η 13η Σύνοδος του Κεντρικού Συμβούλιου της ΚΝΕ που συνεδρίασε στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου αναπτύχθηκε πλούσιος και γόνιμος προβληματισμός ο οποίος βοηθήθηκε πάρα πολύ από την πρόσφατη εμπειρία των αγώνων των μαθητών και των σπουδαστών, στους οποίους αγώνες υπήρξε ουσιαστική παρέμβαση της οργάνωσης. Με την απόφαση της Συνόδου καθορίστηκαν τα άμεσα και μακροπρόθεσμα καθήκοντα της οργάνωσης.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου Ν. Σοφιανός τόνισε ότι ενάμιση χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές η κυβερνητική πολιτική που υλοποιεί τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης διογκώνει τα προβλήματα των νέων, εντείνει τα αδιέξοδα. Παρά τη δυσαρέσκεια, προχωρά η πορεία ενσωμάτωσης πλήρως της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πορεία αυτή επιδρά καταλυτικά στο παρόν και το μέλλον των νέων: Πλήρης υποβάθμιση της εκπαίδευσης, ένταση των ταξικών φραγμών, διόγκωση της ανεργίας, αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων, χειροτέρευση της ποιότητας ζωής. Η νεολαία, τόνισε, σήμερα περισσότερο από ό,τι στο μεταπολιτευτικό παρελθόν, ζει με την αβεβαιότητα καθώς τα αδιέξοδα σε όλες τις ηλικίες των νέων είναι μεγάλα. Στους μεγαλύτερους πιο εκρηκτικά και άμεσα, στους δε μικρότερους απόρροια της οικογενειακής οικονομικής κατάστασης και της απουσίας επαγγελματικής προοπτικής. Δυσαρέσκεια και απέχθεια στην κυρίαρχη πολιτική, είπε, συναντάς σε μάζες νέων και τη βρίσκεις μαζί με την απογοήτευση, την παθητικότητα αλλά και τη διάθεση για αγώνα.

Μαζί με όλα αυτά όμως, συνέχισε ο Γραμματέας του ΚΣ, μεγαλώνουν και οι δικές μας δυνατότητες για την οργάνωση των αγώνων στη νεολαία για την προβολή της πολιτικής μας μέσα στους αγώνες, για το κέρδισμα πλατιών μαζών νέων με την προοπτική του ΚΚΕ. "Παραμένει όμως, συνέχισε, η εκτίμησή μας ότι η οξύτητα της επίθεσης στα δικαιώματα της νεολαίας, δε συνδυάζεται με αντίστοιχη άνοδο αγώνων - αντιστάσεων - συλλογικής δραστηριότητας ".

Ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε ότι το προηγούμενο διάστημα με βάση τον σχεδιασμό της οργάνωσης για ανάπτυξη των αγώνων στη νεολαία, είχαμε σημαντικά βήματα καθώς οργανώθηκαν αγώνες για οξυμένα προβλήματα σε ΑΕΙ, Λύκεια, για τις δαπάνες στην παιδεία, αγώνες στα νυχτερινά σχολεία, στις εστίες και στα ΤΕΙ.

"Θέλουμε, είπε ο εισηγητής, πιο αποφασιστικά να προβάλει και να διεκδικήσει το νεολαιίστικο κίνημα αιτήματα - δικαιώματα, να παλέψουν χιλιάδες νέοι για τα προβλήματά τους απέναντι σε μια εχθρική πολιτική που εκπορεύεται από την κυβέρνηση με τη συναίνεση των άλλων κομμάτων. Θέλουμε να βάλουμε την πρόταση ζωής και αγώνα της ΚΝΕ που συγκέντρωνε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της νεολαίας, σε διαδικασία ζύμωσης - διεκδίκησης από το ίδιο το νεολαιίστικο κίνημα ".

Στη συζήτηση που επακολούθησε οι ομιλητές εκτός από την εμπειρία των κινητοποιήσεων κατά χώρο αναφέρθηκαν και στην από δω και πέρα δράση της οργάνωσης. Ετσι επισημάνθηκε η ανάγκη για την ανάπτυξη της πάλης για την ειρήνη ενάντια στον εθνικισμό και την ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια γιατί, όπως τονίστηκε, το θέμα αυτό αφορά και απασχολεί άμεσα την ελληνική νεολαία.

Τονίστηκε ότι απαιτείται συνέχεια των αγώνων για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης ενάντια στην πολύμορφη ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση που μεθοδεύουν με την εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου" της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από ομιλητές υπογραμμίστηκε ότι χρειάζεται πάλη ενάντια στην ανεργία για τα δικαιώματα και την οργάνωση των νέων ανέργων με τη διεκδίκηση σταθερής δουλιάς με δικαιώματα, ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο.

Ξεχωριστή σημασία δόθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης έντονης δραστηριότητας των νέων ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών ενώ συζήτηση έγινε και για την αντίδραση που πρέπει να υπάρξει στην παραπληροφόρηση των ΜΜΕ τα οποία εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοκαπιταλιστών ιδιοκτητών τους.

Τέλος τονίστηκε ότι είναι επιτακτικά αναγκαία η σύνδεση των αγώνων της νεολαίας με την άμεση πολιτική προοπτική διεξόδου που προβάλει το ΚΚΕ.Τη Σύνοδο, η απόφαση της οποίας θα δοθεί τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα, παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Θ. Τζιατζή, Δ. Γόντικα και Ε. Μπέλλου. Σε σύντομη παρέμβασή του ο Θ. Τζιατζής τόνισε ότι η συζήτηση έδειξε πως μπορούμε να βλέπουμε με δικαιολογημένη αισιοδοξία την πορεία της Οργάνωσης η οποία έχει κάνει θετικά βήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ