Τρίτη 17 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Δε χωράει άλλο!

Χτες έμεινε κλειστή. Ο όγκος των σκουπιδιών δυσκολεύει ακόμα και τις μπουλντόζες. Αδιάφορη εμφανίζεται η κυβέρνηση. Να γίνει πράξη η πρόταση του ΕΣΔΚΝΑ για τη δημιουργία καινούριων χωματερών, ζητούν οι εργαζόμενοι. Θα παλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δηλώνει ο Σπ. Χαλβατζής

Εκλεισε χθες η χωματερή των Ανω Λιοσίων, ανίκανη πλέον να δεχτεί νέους όγκους σκουπιδιών, καθώς ακόμα και οι μπουλντόζες βουλιάζουν πλέον μέσα στα σκουπίδια. Μαζί τους "βουλιάζει" και η ανευθυνότητα της Νομαρχίας, η οποία μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχε στείλει μηχανήματα για βοήθεια. Για τους εργαζόμενους στη χωματερή, έφτασε "ο κόμπος στο χτένι", ενώ είναι άμεσος και ο κίνδυνος για όλο το Λεκανοπέδιο, αφού τα απορριμματοφόρα των δήμων θα βρουν τις πύλες της χωματερής κλειστές.

Το γεγονός αυτό αφήνει έκθετη την κυβέρνηση, η οποία είναι άμεσα αρμόδια να κάνει πράξη την πρόταση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) για τη δημιουργία τριών χώρων υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων (νέες χωματερές).

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ και επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τη χωματερή και συνομίλησε με τους εργαζόμενους, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το πρόβλημα ξεκίνησε προχθές το βράδυ, όταν ένα φορτηγό με φλεγόμενο βαμβάκι έριξε το φορτίο του στη χωματερή με κίνδυνο να προκληθεί πυρκαγιά. Μια μπουλντόζα που προσπάθησε να καλύψει το βαμβάκι κόλλησε στη μάζα λάσπης και σκουπιδιών που είχε δημιουργήσει η βροχή και βούλιαξε μέχρι τη μέση. Μια δεύτερη μπουλντόζα που πήγε να την τραβήξει, κόλλησε κι αυτή!

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η δουλιά και να βγουν στην επιφάνεια και τα άλλα σοβαρά προβλήματα. Εξάλλου, όπως μας είπαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το τελευταίο ατύχημα δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο από τη στιγμή που επί συνόλου 7 μηχανημάτων, τα τρία είναι παλιά, από το 1984, άλλα τρία είναι νεότερα, του '87, και μόνο ένα είναι καινούριο, του '91. Τα παλιότερα μηχανήματα, καταγγέλλουν, "δεν αντέχουν ούτε να κουβαλήσουν το βάρος τους", ενώ η συνολική ιπποδύναμη και των 7 δεν είναι αρκετή για τον όγκο των σκουπιδιών.

Να σημειωθεί πως στη χωματερή των Ανω Λιοσίων καθημερινά αδειάζουν τα απορρίμματά τους 3.000 σκουπιδιάρικα από όλη την Αττική που για τις μπουλντόζες σημαίνει 10.000 ώρες δουλιάς μέσα σε δύο χρόνια! Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι από την πλευρά του συνδέσμου, που διοικεί τη χωματερή, δε δίνεται η απαραίτητη βοήθεια σε ανταλλακτικά, με αποτέλεσμα οι μπουλντόζες να κινούνται με μόνο τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων που γίνονται στην ανάγκη και μηχανικοί, ενώ συχνά επιλέγεται η λύση των ιδιωτών.

Οι τελευταίοι πληρώνονται από το Σύνδεσμο, δηλαδή από τα λεφτά των δημοτών με 12.000 δρχ. την ώρα, χωρίς μάλιστα να είναι και τόσο παραγωγικοί, αφού δε θέλουν να καταστρέψουν τα μηχανήματά τους στο σεληνιακό τοπίο της χωματερής.

"Τα προβλήματα στη χωματερή έφτασαν πλέον σε οριακά επίπεδα και πολύ ορατά μάλιστα", τόνισε σε δήλωσή του στο "Ρ" ο Σπ. Χαλβατζής.Αφού αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τα μηχανήματα που βυθίστηκαν, υπογράμμισε πως "οι εργαζόμενοι κάνουν ηρωικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όμως τα προβλήματα δε λύνονται".

"Δεν υπάρχει, συνέχισε, κανένας υπεύθυνος από τη Νομαρχία για να συνδράμει με τη χορήγηση μηχανημάτων. Δεν υπάρχει ούτε αιρετός νομάρχης, ο προηγούμενος είναι υπό παραίτηση, δεν υπάρχει κανένας να αναλάβει την ευθύνη και να δώσει λύση στο πρόβλημα".

Οσον αφορά στην πρόταση του ΕΣΔΚΝΑ, τόνισε πως "η κυβέρνηση οφείλει να πάρει την ευθύνη που έχει για να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία δημιουργίας και εγκατάστασης αυτών των νέων χώρων" και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ, μέσω των δυνάμεών του σε όλους τους βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα παλέψει προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται το αδιέξοδο (2007-01-14 00:00:00.0)
Η κυβερνητική ολιγωρία προκάλεσε την κατολίσθηση (2003-03-12 00:00:00.0)
Απορριμματοφόρο έλιωσε 13χρονο (2000-05-19 00:00:00.0)
Κι όμως μετατρέπεται σε πάρκο (1997-05-21 00:00:00.0)
Ανοιξε η χωματερή (1996-10-03 00:00:00.0)
Μάχες για τα σκουπίδια (1995-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ