Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Μάχες για τα σκουπίδια

"Ρακοσυλλέκτες" μαζεύουν χαλασμένες κονσέρβες, συμπλοκές με εργαζόμενους, κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Στην ιδιωτική αστυνομία καταφεύγει η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ

Ιδιωτική αστυνομία θα φρουρεί τη χωματερή των Ανω Λιοσίων, σύμφωνα με τις προτάσεις που προωθούνται σε επίπεδο διοίκησης του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής. Οι σχετικές προτάσεις ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια με αφορμή τα επεισόδια που γίνονται τις τελευταίες μέρες στη χωματερή και την αντίδραση των εργαζομένων σ' αυτήν, που για χτες είχαν αποφασίσει να κλείσουν τη χωματερή. Το προηγούμενο Σάββατο άτομα που εμφανίζονται ως ρακοσυλλέκτες έσπασαν τα τζάμια μιας μπουλντόζας και τραυμάτισαν το χειριστή της, ενώ τη Δευτέρα σημειώθηκε νέα επίθεση με θύματα αυτή τη φορά δύο εργαζόμενους, από τους οποίους ο ένας είναι σοβαρά τραυματισμένος στο πόδι. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, οι "ρακοσυλλέκτες" παίρνουν από τη χωματερή χαλασμένα τρόφιμα, τα οποία στη συνέχεια διαθέτουν και πάλι στην αγορά με άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία! Στην προσπάθειά τους να πάρουν τα χαλασμένα τρόφιμα (κονσέρβες που έχουν λήξει κ.ά.), κινδυνεύουν και οι ίδιοι, καθώς πολλές φορές οι χειριστές των μηχανημάτων που θάβουν τα σκουπίδια προλαμβάνουν την τελευταία στιγμή το ατύχημα μην μπορώντας να διακρίνουν ανάμεσα στα σκουπίδια τους ανθρώπους. Η αστυνομία "σηκώνει τα χέρια ψηλά" διά στόματος του υποδιοικητή του τμήματος των Α. Λιοσίων, ο οποίος είπε πως έχει ελάχιστες δυνάμεις στη διάθεσή του.

Τελικά, η χωματερή δεν έκλεισε χτες, καθώς η διοίκηση του σωματείου αποφάσισε την αναστολή της κινητοποίησης για να συναντηθεί σήμερα με τη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, ο οποίος διαχειρίζεται τη χωματερή.

Η απόφαση για την αναστολή της κινητοποίησης πάρθηκε "εν θερμώ", με την "πυροσβεστική" παρέμβαση του προέδρου του σωματείου, Γ. Παπαδόπουλου,ο οποίος πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ. Ο Γ. Παπαδόπουλος συμφώνησε με τη "λύση" που προτείνεται από τη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, για αστυνόμευση από ιδιωτική εταιρία. Εφτασε δε στο σημείο να πει, μπροστά στην άρνηση των εργαζομένων να συνεχίσουν να δουλεύουν, πως "μπορεί να παραιτηθεί και να φύγει ο συνάδελφος άμα δε θέλει να πάει για δουλιά"!

Αντίθετη άποψη και θέση είχαν τόσο ο γραμματέας του σωματείου, Μπ. Τενές,και το μέλος του ΔΣ, Γ. Σπιθουράκης,όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Οι δύο συνδικαλιστές υπενθύμισαν πως η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, εκτός από υπομνήματα και μηνύσεις κατά αγνώστων, κωλυσιεργεί εδώ και δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησε το πρόβλημα. Οσον αφορά στο ζήτημα της φύλαξης του χώρου, ο Γ. Σπιθουράκης δήλωσε στο "Ρ" πως υπάρχει λύση, αυτή της δημοτικής αστυνομίας, αλλά "κολλάει" σε απαγορευτικές διατάξεις του νομικού πλαισίου για του ΟΤΑ κι αυτό βοηθάει τη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ να επιλέγει την εύκολη λύση των ιδιωτών, που θα πληρωθούν με πολλές δεκάδες εκατομμύρια το χρόνο για ένα αμφίβολο αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ