Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τελικός στόχος η συγχώνευση του ΕΤΕΜ

Αποκαλυπτικό έγγραφο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τις διοικήσεις του ΕΤΕΜ και του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ

Διπλή γλώσσα και πρακτική φαίνεται να χρησιμοποιεί ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την τύχη του Επικουρικού Ταμείου Μετάλλου (ΕΤΕΜ).

  • Στις 15 Γενάρη 1995 ο Φ. Ιωαννίδης είχε συνάντηση με την Ομοσπονδία του Μετάλλου (ΠΟΕΜ). Στη συνάντηση ο υφυπουργός ζήτησε - όπως είχε κάνει και στο παρελθόν - ένα μήνα προθεσμία για να απαντήσει στα αιτήματα της Ομοσπονδίας, μεταξύ των οποίων και το βασικότερο που είναι η ασφαλιστική ενημερότητα.
  • Την επομένη όμως μέρα, δηλαδή στις 16 Γενάρη, ο Φ. Ιωαννίδης έστειλε έγγραφο προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΕΜ, που κοινοποιείται και προς το ΔΣ του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Στο έγγραφο και κατ' εφαρμογή του νόμου 2084/92 της ΝΔ ο υφυπουργός ζητά τις απόψεις των διοικήσεων για τη συγχώνευση του Ταμείου Μετάλλου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Με δεδομένη, αναφέρει το έγγραφο, τη γνωστή αδυναμία του κλάδου σύνταξης του ΕΤΕΜ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και τη συνεχιζόμενη αρνητική πορεία του, είναι επιτακτική πλέον ανάγκη δημιουργίας οικονομικών συνθηκών εξασφάλισης τόσο της τακτικής καταβολής των συντάξεων όσο και της συνταξιοδότησης όσων αποκτήσουν το δικαίωμα. Ο υφυπουργός αναφέρει την ενίσχυση με 1,5 δισ. δραχμές απ' το ΛΑΦΚΑ για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1994, τη ρευστοποίηση και της υπόλοιπης κινητής του περιουσίας, δανειοδότηση απ' τον κλάδο Πρόνοιας με 1,2 δισ. για το Δεκέμβρη.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός, επικαλούμενος το άρθρο 76 του νόμου 2084/92 - επειδή υφίσταται πλήρης αδυναμία να καταβάλει τις συντάξεις και επειδή η περαιτέρω δανειοδότηση απ' τον κλάδο Πρόνοιας κρίνεται ασύμφορη - ζητά απ' το ΔΣ του ΕΤΕΜ να του γνωρίσει τις απόψεις του για τη συγχώνευση του κλάδου σύνταξης του Ταμείου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Επίσης ζητά απ' το ΔΣ του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ να εξετάσει με τη δέουσα προσοχή τη συγχώνευση του ανωτέρω κλάδου στο άμεσο μέλλον.

Οι μεταλλεργάτες που πληρώνουν εισφορές 20 - 40 χρόνια δεν πρέπει να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να διαλύσει το ΕΤΕΜ, δήλωσε στο "Ρ" ο Δ. Τσιουμπρής, μέλος των διοικήσεων της ΠΟΕΜ και του ΕΤΕΜ. Στη σημερινή, πρόσθεσε, σύσκεψη των σωματείων της Αττικής, Νήσων και Ηπείρου εκτός απ' το θέμα των συλλογικών συμβάσεων θα τεθεί και το θέμα του ΕΤΕΜ.

Η διορισμένη, υπογράμμισε ο Δ. Τσιουμπρής, κυβερνητική πλειοψηφία στο ΔΣ του ΕΤΕΜ, πλήρως συμβιβασμένη, σήμερα αφήνει την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα σχέδιά της για τη διάλυση του ΕΤΕΜ, παρά τις διαφορετικές πριν ένα χρόνο δηλώσεις της. Επίσης, πρόσθεσε, η πλειοψηφία της Διοίκησης της ΠΟΕΜ είναι έτοιμη και αυτή να συμβιβαστεί και να πει "ο γέγονε, γέγονε". Στη συνάντηση με τον υφυπουργό, είπε ο Δ. Τσιουμπρής, ο Φ. Ιωαννίδης υποστήριξε ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναζητούνται τρόποι για τη μείωση του εργατικού κόστους ή άλλοι τρόποι χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να "γίνουμε ανταγωνιστικοί με την Απω Ανατολή". "Δεν απομένει στους εργάτες του μετάλλου με τα σωματεία τους να μην επιτρέψουν να περάσουν αυτά τα σχέδια", κατέληξε ο Δ. Τσιουμπρής.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ