Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανάγκη για ουσιαστική ενημέρωση

Συμπεράσματα από την ημερίδα της ΝΕ Κέρκυρας για τα ΜΜΕ

ΚΕΡΚΥΡΑ (ανταπόκριση).-

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για το ρόλο των ΜΜΕ, που διοργάνωσε η ΝΕ Κέρκυρας. Συμμετείχαν πολλοί δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο, εκπρόσωποι των περισσότερων τοπικών ΜΜΕ, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, της ΕΛΜΕ, του Επιστημονικού Συλλόγου, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο πρώην δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Κούρκουλος και δεκάδες Κερκυραίοι.

Στην κεντρική εισήγηση, που έκανε ο Μάκης Κοψίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, τόνισε πως η μεγάλη πλειοψηφία των κεντρικών ΜΜΕ, που ελέγχεται από ελάχιστους μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν ενδιαφέρεται για την ενημέρωση του λαού, αλλά για τη στήριξη του καπιταλιστικού συστήματος, την προώθηση μιας ανώδυνης εναλλαγής στο πολιτικό σκηνικό και την παθητικοποίηση των εργαζόμενων. Ο Μ. Κοψίδης αποκάλυψε τη μεθοδευμένη προσπάθεια που γίνεται για να περάσει η αντίληψη της ηττοπάθειας, του εφησυχασμού και του αποπροσανατολισμού των εργαζόμενων από τα πραγματικά προβλήματά τους. Για το σκοπό αυτό προωθείται από τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια η διαφθορά της συνείδησης και της σκέψης με τη χρησιμοποίηση αμφιλεγόμενων μεθόδων (από τα "ροζ" τηλέφωνα και την προβολή πορνό, μέχρι την παρουσίαση σκηνών αίματος και υπνωτισμού). Ο Μ. Κοψίδης τόνισε τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δε θέλουν να αντισταθούν στην κοινωνική διάβρωση και διαφθορά των περισσότερων κεντρικών ΜΜΕ. Σε αντίθεση με τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και τις εφημερίδες, ο τοπικός Τύπος και τα άλλα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν διαφορετική παρέμβαση, προωθούν μια διαφορετική ενημέρωση.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, πήραν το λόγο όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Ολοι θεώρησαν πολύ θετική την πρωτοβουλία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και κατέθεσαν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, που συνολικά εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για το πού οδηγείται η πληροφόρηση κάτω από τον έλεγχο των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Βασικά συμπεράσματα που βγήκαν από την ημερίδα είναι:

- Το είδος της πληροφόρησης που γίνεται από τα μεγάλα ιδιωτικά ΜΜΕ προωθεί την κοινωνική διαφθορά και παθητικοποίηση.

- Τα τοπικά ΜΜΕ έχουν γενικά θετική προσφορά σε μια πιο αντικειμενική ενημέρωση, στην προβολή τοπικών προβλημάτων. Αντιμετωπίζουν, όμως, μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που κυρίως συνδέονται με την ανυπαρξία αναγνώρισής τους από το κράτος. Υπάρχει κίνδυνος απορρόφησής τους και ελέγχου τους από μεγάλα ιδιωτικά κανάλια.

- Αναδείχτηκαν τα μεγάλα εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα των πάνω από 120 δημοσιογράφων και άλλων εργαζόμενων στα ΜΜΕ της Κέρκυρας: Συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με χαμηλούς μισθούς, ανυπαρξία ασφάλισης.

- Τονίστηκε η ανάγκη να υποστηριχτούν τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Η ΝΕ Κέρκυρας δεσμεύτηκε να συζητήσει και να συνοψίσει τα συμπεράσματα από τη συζήτηση και να τα δημοσιεύσει για συζήτηση.

Τέλος, τονίστηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός κινήματος για την αντικειμενική πληροφόρηση από τους εργαζόμενους, τους μαζικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ