Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βήμα προσέγγισης από τα Τίρανα

Ικανοποιητική η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου των Τιράνων για τα στελέχη της Ομόνοιας, τα οποία ωστόσο εξαιτίας της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αλβανία, δεν απαλευθερώθηκαν

Η έκφραση της πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της Αλβανίας, δεν επέτρεψε τελικά την απελευθέρωση των τεσσάρων στελεχών της Ομόνοιας, παρά την ικανοποιητική απόφαση του ανώτατου αλβανικού δικαστηρίου, το οποίο μετέτρεψε τις ποινές, σε φυλάκιση με αναστολή.

Ο γενικός εισαγγελέας Γκάνι Ντισντάρι χρησιμοποίησε τις δυνατότητες της νομοθεσίας της χώρας του και παρέπεμψε την υπόθεση στην ολομέλεια του Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Με την ενέργεια αυτή, τα τέσσερα στελέχη της Ομόνοιας παραμένουν στη φυλακή, γεγονός που θα επιβραδύνει την ελληνοαλβανική προσέγγιση καθώς, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμος για την έναρξη του ελληνοαλβανικού διαλόγου, αμέσως μετά τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των στελεχών της Ομόνοιας.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα υπογραμμίζουν ότι αυτή η εξέλιξη οφείλεται στην πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Αλβανίας, όπως αυτή στη συγκεκριμένη περίπτωση προσωποποιείται στην "κόντρα" του προέδρου Σ. Μπερίσα και του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου Ζεφ. Μπρόζι.Παρ' όλα αυτά η Αθήνα δέχτηκε με ικανοποίηση την απόφαση και διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν την αισιοδοξία ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το βήμα καλής θέλησης από την αλβανική πλευρά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Εβερτ σε δηλώσεις του χτες, χαρακτήρισε την εξέλιξη "θετική προς τη σωστή κατεύθυνση" την οποία όπως είπε, "χαιρετίζουμε".

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίστηκε, αντίθετα, με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Ανοιξης Α. Γεροντόπουλος, ο οποίος σημείωσε, ότι "παρά τη σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού δικαστηρίου της Αλβανίας, είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε και την απελευθέρωση των στελεχών της Ομόνοιας, δεδομένου ότι ο εμπαιγμός και οι παλινωδίες του καθεστώτος Μπερίσα αποτελούν κυρίαρχο συστατικό της πολιτικής του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ