Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Συνηθισμένο συμβάν"... η πτώση του τουρκικού F-16

Εξω από τη Ρόδο έπεσε, χτες, κατά τη διάρκεια παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ ο πιλότος του περισυνελέγη από ελληνικό ελικόπτερο

Ως "συνηθισμένο συμβάν" αντιμετωπίζουν η Αθήνα και η Αγκυρα, τη χτεσινή πτώση έξω από τις ακτές της Ρόδου τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F - 16, μετά από παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και αναχαίτισή του από ελληνικά μαχητικά Μιράζ F - 1. Μέχρι το απόγευμα το όλο θέμα είχε κλείσει με τη μεταφορά του Τούρκου πιλότου υποσμηναγού Μουσταφά Γιλντιρίμ,που είχε περισυλλεγεί από ελικόπτερο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε αεροδρόμιο της Τουρκίας με ελληνικό μεταγωγικό C - 130.

Συγκεκριμένα το Τουρκικό F - 16 συμμετείχε σε σμήνος τεσσάρων αεροσκαφών του ίδιου τύπου που απογειώθηκαν από την τουρκική βάση του Μπαλί Κισίρ και μετά τις 11 π.μ. εισήλθαν στο FIR Αθηνών (χώρος ευθύνης της Ελλάδας) ανατολικά της Ρόδου, με κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά. Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους προσέγγισαν τις ακτές της Ρόδου παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο μέχρι τα 4 μίλια και της Καρπάθου μέχρι τα 6 μίλια. Εξω από την Κάρπαθο τα προσέγγισαν δύο ελληνικά Μιράζ F - 1 με χειριστές τον επισμηναγό Ηρακλή Τσαμαδιά και τον υποσμηναγό Θωμά Κοκορότσο,που στο μεταξύ είχαν απογειωθεί από την Κρήτη για αναγνώριση - αναχαίτιση των τουρκικών, τα οποία αφού χωρίστηκαν σε δύο ζεύγη πήραν κατεύθυνση προς την Τουρκία.

Το ένα από τα τουρκικά F - 16 παρουσίασε βλάβη, σύμφωνα με πληροφορίας από το ΝΑΤΟ στη Νεάπολη, όπως είπε ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης, δεν τροφοδοτούνταν με καύσιμο η μηχανή, με αποτέλεσμα ο πιλότος του στις 11.35 π.μ. να το εγκαταλείψει από το ύψος των 300 περίπου μέτρων, χρησιμοποιώντας το σύστημα εκτίναξης του καθίσματος. Σε μισή ώρα περίπου, στις 12.07, τον περισυνέλεξε ελικόπτερο της ελληνικής αεροπορίας σε απόσταση λιγότερη από 10 μίλια ανατολικά των ακτών της Ρόδου, νότια της Λίνδου, δηλαδή στα διεθνή ύδατα μεν, αλλά εντός του ελληνικού εναέριου χώρου και βέβαια εντός του FIR Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της περισυλλογής του Τούρκου πιλότου τουρκικά F - 16 πετούσαν πάνω από το χώρο παρακολουθώντας την επιχείρηση.

Ο υπουργός Τύπου Ε. Βενιζέλος είπε ότι "το συμβάν δεν είναι ασυνήθιστο" και υπογράμμισε ότι δε συνδέεται με την αναχαίτιση από τα ελληνικά αεροσκάφη. Ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης επισήμανε ότι τους δύο τελευταίους μήνες οι τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αποτελούν συχνό φαινόμενο και παρατήρησε ότι μέχρι τώρα η τουρκική δραστηριότητα αναπτύσσονταν μεταξύ Λέσβου και Χίου. Την αλλαγή αυτή την απέδωσε στην ανάπτυξη του "ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας - Κύπρου". Ενώ για το συγκεκριμένο επεισόδιο είπε πως "δεν έχει ιδιαίτερο πολιτικό περιεχόμενο".Οπως επισήμαιναν παράγοντας του υπουργείου Αμυνας αυτό που έχει σημασία από ελληνικής πλευράς είναι η έμπρακτη επιβεβαίωση της ελληνικής ευθύνης για έρευνα και διάσωση σε όλο τον θαλάσσιο χώρο που καλύπτεται από το FIR Αθηνών. Το δικαίωμα αυτό αμφισβητείται από την Τουρκία που το διεκδικεί για λογαριασμό της, ωστόσο όμως τουρκικά μέσα δεν πρόλαβαν να περισυλλέξουν τον Τούρκο πιλότο.

Το γεγονός δεν πρόκειται να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Καραγιαλτσίν,ενώ και στρατιωτικές πηγές στην Κωνσταντινούπολη το απέδιδαν σε ατύχημα ή βλάβη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ