Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανάπτυξη και περιβάλλον

Τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στην Κορινθία παρατηρείται μια αλλαγή των επιμέρους παραγωγικών δραστηριοτήτων και ο νομός παρουσιάζει χαρακτηριστικά έντονης βιομηχανικής δραστηριότητας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας μπορούν ν' αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο. Ενας από τους βασικούς λόγους είναι η κατασκευή της νέας εθνικής οδού και ο υπερκορεσμός του Λεκανοπεδίου των Αθηνών και του Θριάσιου πεδίου από τις βιομηχανικές δραστηριότητες. Η κατασκευή των δεξαμενών συγκέντρωσης του φυσικού αερίου στη Ρεβιθούσα Μεγάρων είναι ένας ακόμη ενεργειακός παράγοντας, για τη μετεγκατάσταση βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων στο Νομό Κορινθίας. Ταυτόχρονα, εκσυγχρονισμοί και αύξηση της δυναμικότητας των ήδη εγκατεστημένων μονάδων πραγματοποιούνται και αναμένεται να συνεχισθούν. Η ποσότητα των παραγόμενων ρύπων θ' αυξηθεί σημαντικά.

Η εντατικοποίηση της αγροτικής καλλιέργειας επιτυγχάνεται με τη βελτίωση του πολλαπλασιαστικού υλικού, την αύξηση της κατανάλωσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Δυναμική είναι και η τουριστική ανάπτυξη κύρια με τη μορφή της παραθεριστικής κατοικίας και των μικρών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Ρυπογόνα ανάπτυξη

Για την Κορινθία το πρόβλημα ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ, έχει ήδη τεθεί προ πολλού. Τα σοβαρά επεισόδια ρύπανσης από τα διυλιστήρια της MOTOR OIL, η υφαλμύρωση του επιφανειακού υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή της αλλαντοβιομηχανίας ΒΕΚΚΑ ΑΕ, η πλημμελής λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών πολλών κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών και μεταποιητικών μονάδων αγροτικών προϊόντων, αποτελούν εξόφθαλμες μαρτυρίες της παραπάνω διαπίστωσης.

Η αύξηση των νιτρικών και φωσφορικών αλάτων στα υπόγεια νερά είναι καθημερινή πραγματικότητα. Η πτώση και υφαλμύρωση των υδροφόρων οριζόντων γεγονός. Η επέκταση των αποικιών των φυκιών στις Κορινθιακές ακτές είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις παραπάνω δραστηριότητες. Ηδη το φαινόμενο του "ευτροφισμού" έχει παρουσιασθεί στο Καλαμάκι, ενώ το φυτοπλαγκτόν κατέκλυσε τις ακτές της Σολυγίας το καλοκαίρι του 1993.

Ανάγκη μέτρων

Είναι προφανές ότι σειρά μέτρων θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να καθορισθούν οι χρήσεις γης στο νομό. Να μην είναι δυνατή η κατασκευή εργοστασίων ή βιοτεχνιών μέσα σε οικίσκους και αντίστροφα. Η οριοθέτηση θα δώσει τη δυνατότητα συνολικού ελέγχου και αντιμετώπισης της ρύπανσης. Η κήρυξη της περιοχής Καλαμακίου - Αγίων Θεοδώρων σε "κορεσμένη βιομηχανικά" και η κατασκευή έργων αντιρύπανσης θ' αντιμετωπίσουν μερικώς το πρόβλημα.

Ο καθορισμός βιομηχανικών ζωνών ή βιοτεχνικών πάρκων σε περιοχές όπως Ανατολικά και Δυτικά της πόλης της Κορίνθου, του Κιάτου και αλλού, η θέσπιση κανονισμών εγκατάστασης, θα δώσει τη δυνατότητα συνολικής αντιμετώπισης των προβλημάτων. Η έναρξη κατασκευής των έργων υποδομής της βιομηχανικής ζώνης θα δώσει τη δυνατότητα της εγκατάστασης νέων βιομηχανικών μονάδων σ' αυτή.

Το δεύτερο είναι να ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης του εθνικού κτηματολογίου, ώστε να λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της χωροταξικής και πολεοδομικής οργάνωσης του νομού. Το πρόβλημα της καταπάτησης γαιών, της παράνομης δόμησης κλπ., μόνο με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα ν' αντιμετωπισθούν. Τα σχέδια πόλεων συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Το τρίτο είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος που προκύπτει από την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, καθώς και τη χρήση απαγορευμένων ουσιών (χλωριωμένων οργανικών φυτοφαρμάκων) που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η ενημέρωση των παραγωγών, των συλλογικών τους φορέων και των καταναλωτών, η απαγόρευση πώλησης επικίνδυνων σκευασμάτων θα συμβάλει στη μείωση των καταστρεπτικών συνεπειών.

Ενα τέταρτο μέτρο αφορά τα έργα για τη διάθεση των αστικών λυμάτων και απορριμμάτων. Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση τέτοιων έργων είναι ένας τομέας των δραστηριοτήτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Η Αυτοδιοίκηση

Η ΝΑ σαν αποκεντρωμένος μηχανισμός του κράτους, θα πρέπει να θέσει τις υπηρεσίες της στην υπηρεσία του λαού, φροντίζοντας για την ανάπτυξη με την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα στα καθήκοντά της είναι να προχωρήσει στη μελέτη των προβλημάτων, στην έκδοση νομοθετικών αποφάσεων και στην εξασφάλιση της εκτέλεσής τους.

Με κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων, η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι τα κύρια διεκδικητικά της καθήκοντα και αυτά πρέπει ν' αποσπάσει από τις κυβερνήσεις.

Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο της ΝΑ μεταφέρει τα βάρη εκτέλεσης των όποιων έργων στις πλάτες των πολιτών. Καταστρέφει τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, μετασχηματίζει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα σε μηχανισμό επιβολής φόρων, καθιστώντας τον μισητό στο λαό.

Στην ουσία επιδιώκει να διαρραγούν οι όποιες σχέσεις εμπιστοσύνης των πολιτών στα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να διαβρωθεί ο θεσμός. Στοχεύουν στη δομή μιας κοινωνίας που θα κινείται με μηχανισμούς που θα εξυπηρετούν μόνο το κέρδος.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού σ' αυτές τις θέσεις έχουν μεγάλη ευθύνη αν θα επιτρέψουν να περάσουν τέτοια σχέδια.

Θόδωρος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Χημικός Μηχανικός, μέλος ΝΓ της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ