Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ο αγώνας ξεκινά από την Αιτωλοακαρνανία

Παναγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται σήμερα στο Αγρίνιο με τη συμπαράσταση και συμμετοχή των μαζικών φορέων της πόλης

Από το Αγρίνιο ξεκινά σήμερα ο αγώνας των καπνοπαραγωγών, που αναμένεται να λάβει πανελλαδικές διαστάσεις. Η αγανάκτηση από τα συσσωρευμένα προβλήματα έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι Αιτωλοακαρνάνες αγρότες δίνουν το έναυσμα για μαχητικές διεκδικητικές κινητοποιήσεις.

Στις 10 το πρωί Πτην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου, διαδηλώνουν ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Το σημερινό συλλαλητήριο γίνεται υπόθεση όλων και στο πλάι των καπνοπαραγωγών είναι οι εργάτες, οι έμποροι, οι επαγγελματοβιοτέχνες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση του Αγρινίου. Το Εργατικό Κέντρο της πόλης με ομόφωνη απόφασή του πραγματοποιεί 2ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ.). Την ίδια ώρα τα καταστήματα κλείνουν με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου και κάθε άλλη δραστηριότητα "παγώνει".

Η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ χαιρετίζει το δίκαιο αγώνα των αγροτών του νομού και ιδιαίτερα των καπνοπαραγωγών και απευθύνει κάλεσμα για αγωνιστική συμμετοχή όλων στο συλλαλητήριο. Σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει πως διακυβεύεται το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας και το εισόδημα τον παραγωγών. "Με την εφαρμογή της ΚΑΠ - επισημαίνει - γνωρίσαμε μόνο τις χαμηλές τιμές, το απαράδεκτο καθεστώς των ποσοστώσεων και την κατάργηση της τιμής παρέμβασης και των εξαγωγικών επιδοτήσεων. Ακόμα με τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, οι πολυεθνικές απέκτησαν τη δυνατότητα να προμηθεύονται καπνό από τρίτες χώρες. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία στηρίζουν τα κόμματα της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης, του "ΣΥΝ" και εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει οξύτατα προβλήματα στην αγροτιά μας, αλλά και σε ολόκληρη την οικονομική ζωή του νομού μας".

Ερχεται το τελικό χτύπημα

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Καπνοπαραγωγών,που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των περσινών μεγάλων κινητοποιήσεων. Σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει πως ο μόνος δρόμος που μένει στους καπνοπαραγωγούς, είναι αυτός του ενωμένου και συντονισμένου αγώνα. Επίσης επισημαίνει, ότι μετά την εφαρμογή της καταστροφικής νέας ΚΑΠ, φέτος επιχειρείται το τελικό χτύπημα κατά των καπνοπαραγωγών με την τροποποίηση προς το χειρότερο του βασικού κοινοτικού κανονισμού 2075/95 για το καπνά.

Μπρος σ' αυτήν την κατάσταση, αναφέρει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση, η κυβέρνηση που είναι έρμαιο των επιλογών και των επιταγών της ΕΕ, αναμασά δικαιολογίες και εξαντλεί τις δραστηριότητές της, στο πώς θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των καπνοπαραγωγών, επιστρατεύοντας ακόμα και το δικαστήρια, όπως στην περίπτωση της καταδίκης των 14 αγροτών της Ελασσόνας.Τα αιτήματα

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των καπνοπαραγωγών θέτει ως άμεσα αιτήματα τα παρακάτω:

- Την άμεση απορρόφηση των καπνών, σε τιμές 20% πάνω από τις αντίστοιχες περσινές.

- Την κατάργηση της ατομικής ποσόστωσης με ταυτόχρονη αύξηση της συνολικής ποσόστωσης κατά αμάδα ποικιλιών και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις δυνατότητες παραγωγής της χώρας.

- Την εφαρμογή της αρχής της κοινοτικής προτίμησης και τις ποσοστώσεις να διαχειρίζονται οι ΑΣΟ, που πρέπει να αναγνωριστούν ως μεταποιητικές μονάδες, με τη δυνατότητα σύναψης συμβολαίων.

- Επαναφορά του θεσμού της τιμής παρέμβασης, καθώς και των εξαγωγικών επιδοτήσεων

- Καταβολή του πριμ βελτιωμένης ποιότητας 10% με αντικειμενική βαθμολόγηση από τριμελή επιτροπή που θα αποτελούν: Ενας εκπρόσωπος του Οργανισμού Καπνού, ένας των παραγωγών και ένας των εμπόρων.

- Απευθείας καταβολή της επιδότησης στον παραγωγό και το ζύγισμα του καπνού να γίνεται στην αποθήκη του παραγωγού.

- Μέτρα για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από τις επιπτώσεις της εφαρμογής της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ