Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΦΙΞ
Τετελεσμένα δημιουργεί το ΥΠΕΧΩΔΕ

Προχωρά ανεμπόδιστα η κατεδάφιση παρά τις εντονότατες αντιδράσεις

Την αντίθεσή τους στην απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,για την κατεδάφιση σημαντικού τμήματος του εργοστασίου ΦΙΞ, στη Συγγρού, εξέφρασαν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Οι αρχιτέκτονες επεσήμαναν την ανάγκη να διασωθεί ένα κτίριο που "αποτελεί ένα σπάνιο ευρωπαϊκό δείγμα μοντέρνας βιομηχανικής αρχιτεκτονικής", ενώ κατήγγειλαν και τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η διαδικασία κατεδάφισης από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε όφελος της εταιρίας "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ".

Υπενθυμίζεται ότι, η εταιρία "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ" έκανε αίτηση άδειας κατεδάφισης τμήματος του ΦΙΞ στις 28.12.94. Ενα μήνα αργότερα (27.1.95) ξεκίνησαν τα έργα κατεδάφισης στο εσωτερικό του εργοστασίου, χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια. Μετά από καταγγελία ομάδας αρχιτεκτόνων, το 13ο Αστυνομικό Τμήμα στέλνει στις 2 Φλεβάρη σήμα προς το Πολεοδομικό Γραφείο Αθηνών για τις αυθαίρετες εργασίες, αλλά το Πολεοδομικό Γραφείο δηλώνει αναρμόδιο. Την επόμενη μέρα, το ΥΠΕΧΩΔΕ εκδίδει και κοινοποιεί στο Αστυνομικό Τμήμα την άδεια κατεδάφισης, "καπελώνοντας" έτσι το υπουργείο Πολιτισμού, αφού εκκρεμεί η διαδικασία κήρυξης του κτιρίου ως διατηρητέου από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ. Ετσι, στις 6 Φλεβάρη η Α Εφορία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ στέλνει επείγον σήμα στις αρμόδιες υπηρεσίες - μεταξύ αυτών το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Αστυνομικό Τμήμα - για την άμεση διακοπή των εργασιών. Παρ' όλα αυτά, η κατεδάφιση συνεχίζεται με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων καθώς μια ενδεχόμενη απόφαση κήρυξης του ΦΙΞ ως διατηρητέου από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, θα είναι, με γκρεμισμένο το κτίριο, άνευ αντικειμένου.

"Πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες και να μελετηθεί εκ νέου η κατασκευή του σταθμού του ΜΕΤΡΟ με τρόπο που να εξασφαλίζεται η διατήρηση της συνολικής αρχιτεκτονικής μορφής του κτιρίου και η επαναχρησιμοποίησή του για πολιτιστικούς σκοπούς", τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Δ. Ζίβας,πρόεδρος του τμήματος αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Η Μ. Παντελάρου ως εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Α. Δάλας από την "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ", επέμεναν στην ανάγκη κατεδάφισης τμήματος του ΦΙΞ, ως προϋπόθεση για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσουν σε μερικά σημεία το θέμα. Σημειώνεται ότι υπέρ της κατεδάφισης τμήματος του κτιρίου, τάχθηκαν προχτές το βράδυ, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας, τόσο ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος όσο και ο Θ. Πάγκαλος.

Σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φοιτητές, καθηγητές και αρχιτέκτονες στο χώρο του εργοστασίου (Συγγρού και Καλλιρρόης) με αίτημα να σταματήσει η κατεδάφιση του ΦΙΞ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ