Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διώξεις γιατρών για ψεύτικα πιστοποιητικά

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας Α. Νικολαφιδης, σε βάρος όσων γιατρών χορήγησαν πλαστά πιστοποιητικά για μετεγγραφές φοιτητών από Πανεπιστήμια του εξωτερικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο Α. Νικολαφιδης προχώρησε στην παραπάνω ενέργεια, εξαιτίας του κινδύνου που υπάρχει να παραγραφούν τα αδικήματα μετά την παρέλευση πέντε χρόνων. Το μεγάλο θέμα των μεταγραφών με ψεύτικα πιστοποιητικά παραπέμφθηκε σε τακτική ανάκριση, η οποία, με απόφαση της Ολομέλειας Εφετών Θεσσαλονίκης, ανατέθηκε σε δυο εφέτες ανακριτές. Να θυμίσουμε ότι η υπόθεση αυτή είχε έρθει στο φως για πρώτη φορά το 1990, οπότε διατάχθηκε προκαταρκτική ανάκριση. Στη συνέχεια ορίστηκε τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία αφού ερεύνησε τους φακέλους με τα ονόματα των φοιτητών που έκαναν μεταγραφή στο ΑΠΘ με το νόμο περί κοινωνικών κριτηρίων και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν παρατυπίες έστειλε την υπόθεση στο αρχείο. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο πρόσφατα με την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος γιατρών που φέρονται να ενέχονται στην υπόθεση.

Με ανακοίνωσή του ο Πρύτανης του ΑΠΘ Α. Μάντης δηλώνει ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε είναι αδικαιολόγητος και στηρίζεται σε εσφαλμένη γνώση των πραγμάτων. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που μιλούν για 700 περιπτώσεις μετεγγραφών με πλαστά πιστοποιητικά ο Α. Μάντης σημειώνει ότι: "Ο αριθμός αυτός αφορά στο σύνολο των μετεγγραφέντων φοιτητών για λόγους υγείας κατά το διάστημα από το 1986 έως και το 1991 οπότε έπαψε να ισχύει ο σχετικός νόμος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ