Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΕΙ
Επί τα αυτά και οι τροποποιήσεις

Ανακοινώθηκαν χτες και επίσημα. Τις έχουν ήδη απορρίψει οι σπουδαστές, ενώ οι πρόεδροι των ΤΕΙ έσπευσαν να συμφωνήσουν με αυτές. Αντιδρούν από διαφορετική κατεύθυνση Πολυτεχνείο και ΤΕΕ

Χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή - όπως άλλωστε αναμενόταν - είναι οι τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, που ανακοίνωσε χτες και επίσημα η κυβέρνηση. Πρόκειται για αλλαγές φραστικού χαρακτήρα, που δεν αλλάζουν την ουσία του νομοσχεδίου και για το λόγο αυτό έχουν ήδη απορριφθεί από τους σπουδαστές, που παλεύουν για την απόσυρση του νομοσχεδίου και την καθιέρωση της ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης. Μετά την απόρριψη των τροπολογιών από τους σπουδαστές κατά την προχτεσινή τους συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Φ. Πετσάλνικο χτες και η συντονιστική επιτροπή κατάληψης της σχολής Τεχνολόγων Εφαρμογών του ΤΕΙ Αθήνας με ανακοίνωσή της ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου και την καθιέρωση ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι τροπολογίες περιέχουν και τις μεταβατικές διατάξεις για το εκπαιδευτικό προσωπικό, που υπηρετεί σήμερα στα ΤΕΙ, ρυθμίζοντας τους τρόπους ένταξης του στις νέες βαθμίδες. Οι φραστικές τροπολογίες προβλέπουν τα ήδη γνωστά, που όμως δεν έχουν καμία πρακτική αξία. Συγκεκριμένα, ορίζουν ότι "τα ΤΕΙ ανήκουν παραλλήλως με τα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία στην ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση" και ότι "οι σπουδές σε κάθε τμήμα καταλήγουν σε απόκτηση βασικού ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών". Ομως και σήμερα τα ΤΕΙ ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η προσθήκη της λέξης "παραλλήλως" δε σημαίνει απολύτως τίποτα, ενώ ο όρος "βασικός ακαδημαϊκός τίτλος" είναι κενός περιεχομένου και δε συναντιέται πουθενά ως όρος στα ελληνικά εκπαιδευτικά πράγματα.

Οι μεταβατικές διατάξεις για το εκπαιδευτικό προσωπικό, που υπηρετεί σήμερα στα ΤΕΙ, προβλέπουν ότι η πρώτη βαθμίδα θα μείνει κενή και οι σημερινοί καθηγητές θα ενταχθούν στη βαθμίδα των αναπληρωτών, ενώ οι σημερινοί επίκουροι καθηγητές και οι καθηγητές εφαρμογών εντάσσονται αντίστοιχα στις βαθμίδες των επίκουρων καθηγητών και των καθηγητών εφαρμογών. Στους επίκουρους καθηγητές και τους καθηγητές εφαρμογών δίνεται η δυνατότητα εξέλιξής τους σε ανώτερη βαθμίδα, εάν έχουν ή αποκτήσουν μέσα σε μία εξαετία τα προσόντα της νέας βαθμίδας. Οι αναπληρωτές καθηγητές μπορούν να εξελιχθούν στη βαθμίδα του καθηγητή μετά από κρίση από εκλεκτορικό σώμα, που σε πρώτη φάση θα αποτελείται από εξωτερικούς κριτές.

Με τις τροπολογίες του υπουργείου έσπευσαν να συμφωνήσουν αμέσως οι πρόεδροι των ΤΕΙ όλης της χώρας, που με ανακοίνωσή τους καλούν την κοινότητα των ΤΕΙ "να στηρίξει το νομοσχέδιο και να αγωνιστεί για να γίνει το νομοσχέδιο νόμος του κράτους". Αντίθετα, νέες αντιδράσεις αναμένονται από το χώρο των ΑΕΙ και το ΤΕΕ. Χτες σε σύσκεψη που έγινε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο μεταξύ των μελών ΔΕΠ των τμημάτων πολιτικών μηχανικών με τη συμμετοχή και του ΤΕΕ εκφράστηκε η έντονη αντίδραση στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο και ακούστηκαν απόψεις που έφταναν μέχρι και στο κλείσιμο των πανεπιστημίων ή στο μπλοκάρισμα εκ μέρους των μηχανικών όλων των δημοπρασιών για τα δημόσια έργα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ