Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Ετοιμάζουν "θα" για στεγαστικά δάνεια
  • Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", μέσα στο Μάρτη πρόκειται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, προκειμένου να εγκρίνει 23.000 αιτήσεις, περίπου, που υποβλήθηκαν από το 1990 μέχρι το 1994
  • Αν τελικά ληφθεί τέτοια απόφαση, η καταβολή των δανείων θα γίνει, βέβαια, πολύ αργότερα, μετά τις εκλογές που πιθανολογούνται

Εξαγγελίες ότι "θα" εγκριθούν στις επόμενες μέρες όλες οι αιτήσεις δανείων που εκκρεμούν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από το 1990 μέχρι το τέλος του 1994, ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας την οικεία - στις "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις - τακτική, του "ξεπαγώματος" των στεγαστικών δανείων σε κάθε προεκλογική περίοδο. Ετσι, για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα της πολιτικής ομηρίας, που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, καθώς η ατμόσφαιρα "αποπνέει" πάλι εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", από υψηλά ιστάμενο στέλεχος του ΤΤ, μέσα στο Μάρτη πρόκειται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, που αποτελείται στην πλειοψηφία του από μέλη διορισμένα από την κυβέρνηση, προκειμένου να εγκρίνει τις 23.000 αιτήσεις περίπου, που υποβλήθηκαν από το 1990 μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 1994. Αυτονόητο είναι, βέβαια, ότι εάν τελικά ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η καταβολή των δανείων θα γίνει πολύ αργότερα, δηλαδή, μετά από τις εκλογές που πιθανολογούνται. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση του Ταμιευτηρίου προσανατολίζεται σε βελτιώσεις στους όρους δανειοδότησης, που θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή με σχετική τροπολογία, σύμφωνα με τους όρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Συγκεκριμένα, οι βασικές αλλαγές που μελετώνται είναι:

  • Ανώτατο όριο δανείου για ένα δημόσιο υπάλληλο 10.000.000 δραχμές, από 6.000.000 που είναι σήμερα και 15.000.000 για ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων, από 9.000.000 που ισχύει σήμερα.
  • Μείωση των επιτοκίων κατά μία μονάδα για κάθε μία από τις τρεις ζώνες που ισχύουν. Δηλαδή, για την Αθήνα 13% από 14% που ισχύει σήμερα, για την υπόλοιπη Ελλάδα 12% από 13% που ισχύει, και για τις παραμεθόριες περιοχές 11% από 12%.
  • Αύξηση της διάρκειας εξόφλησης του δανείου σε 30 χρόνια από 25 που είναι σήμερα.
  • Η μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση να μην ξεπερνάει τα 6/10 των αποδοχών του δημοσίου υπαλλήλου, από 3/10 που ισχύει σήμερα, πράγμα το οποίο θα αυξάνει το ποσό του δανείου, από την άλλη, όμως, δεδομένου ότι οι αποδοχές των εργαζομένων συνεχώς μειώνονται, η δυνατότητα αυτή θα είναι για τους περισσότερους "δώρον - άδωρον"

Παράλληλα, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για περαιτέρω κατάρρευση του στοιχειώδους κοινωνικού κράτους, στο οποίο εντάσσεται το ΤΤ. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μελετά σχέδιο νόμου για τη μετατροπή του ΤΤ σε αυτόνομα τραπεζικό οργανισμό, στα πλαίσια της τελευταίας Εκθεσης του ΟΟΣΑ, που επανέφερε την αξίωση των ξένων διευθυντηρίων για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού τομέα και της απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος, που ανέβασε τα επιτόκια δανεισμού σε απλησίαστα για τους μισθωτούς επίπεδα και αύξησε κατακόρυφα τα υπερκέρδη των τραπεζών. Μια τέτοια προοπτική για το ΤΤ είναι μια ακόμα επίθεση ενάντια στη στεγαστική πολιτική, καθώς θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο το όνειρο των δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ