Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το δις εξαμαρτείν...

Φαίνεται ότι στις μέρες μας συμπαρασύρονται και τα τελευταία ψήγματα αξιοπρέπειας και αξιοκρατίας, όπου αυτά κατάφεραν να διατηρηθούν.

Ο Βασίλης Χαλκιάς είναι ένας πνευμονολόγος γιατρός στο ΙΚΑ. Είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που σημαίνει ότι δεν έχει δικό του ιατρείο. Ισως για πολλούς το όνομά του να μη λέει τίποτε. Είναι ο πρώην προϊστάμενος Υπηρεσίας Επιτροπών Αναπηρίας Αθήνας του Ιδρύματος, που το Νοέμβρη του 1992, με δυο ακόμα συναδέλφους του, αποκάλυψε τις παρατυπίες και τους εκβιασμούς σε βάρος ασφαλισμένων, που ζητούσαν αναπηρική σύνταξη. Πρωταγωνιστές των παρατυπιών ήταν συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ. Της παράταξης στην οποία ανήκε ο Β. Χαλκιάς.

Στις 23.6.1993 ο Β. Χαλκιάς με μια επιστολή - βόμβα ανακοίνωσε την παραίτησή του απ' τη θέση που κατείχε, καταγγέλλοντας τη συγκάλυψη από μέρους της τότε διοίκησης του ΙΚΑ ορισμένων πρωταγωνιστών των παρατυπιών και περιγράφοντας την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που δικαιούνται σύνταξη.Η τότε διοίκηση του ΙΚΑ "τσουβάλιασε" δικαίους και αδίκους και απομάκρυνε μαζί με τους πρωταγωνιστές των σκανδάλων και τον Β. Χαλκιά και έναν άλλο προϊστάμενο, τον Χ. Κυπραίο, που επίσης έκανε καταγγελίες. Η νέα διοίκηση του ΙΚΑ τοποθέτησε και τους δυο σε διευθυντικές θέσεις στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ (Ο Β. Χαλκιάς έγινε υποδιευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας). Ο "Ρ" στις 13.11.93 είχε προειδοποιήσει ότι η αντιμετώπιση αυτών που κατήγγειλαν τις παρατυπίες θα δείξει και τη φιλοσοφία της κυβέρνησης απέναντι σε κείνους που κάνουν ευσυνείδητα το καθήκον τους.

Αυτό μέχρι χτες, που ήρθε η απανταχούσα απ' τη διοίκηση του ΙΚΑ. Στέλνει τον Β. Χαλκιά, με απόσπαση, στο υποκατάστημα του Ζωγράφου στη θέση κάποιου διευθυντή. Ετσι, χωρίς καν να τον ρωτήσουν, όπως συνηθίζεται σ' αυτές τις περιπτώσεις.

Θυμίζουμε ότι ακόμα εκκρεμεί ο έλεγχος για τις παρατυπίες στις αναπηρικές συντάξεις απ' το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που έπρεπε να είχε περατωθεί στις 5 Οχτώβρη 1993. Το Νοέμβρη του 1993 είχε ενδιαφερθεί ο τότε υπουργός Προεδρίας, Αν. Πεπονής, αλλά έκτοτε ουδέν...

Η μεταχείριση του Β. Χαλκιά είναι το δεύτερο ατόπημα της σημερινής διοίκησης του ΙΚΑ, σε βάρος εκείνων που είχαν καταγγείλει τις παρατυπίες. Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι το "θαρσείν χρή" είναι πολυτέλεια στην εποχή των τρωκτικών, που χαμογελούν με ικανοποίηση στην αφάνεια του σκότους. Εκτός και αν ο διοικητής του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμός, θέλει ν' αποδείξει ότι το "δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού"...

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ