Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόκληση προς τους κατοίκους του Περάματος

Η κυβέρνηση, υπολογίζοντας περισσότερο τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών από τις χιλιάδες ζωές που κινδυνεύουν, ξεκαθάρισε διά του αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλου ότι "είναι πολύ δύσκολο να μην υπάρχει καμία εγκατάσταση υγρών καυσίμων στο Πέραμα". Χτες συζητήθηκε στη Βουλή ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γερ. Αραβανή

Συνδυασμός ανευθυνότητας, αναλγησίας, υποκρισίας, φαμφαρονισμού και ψεύδους ήταν η απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλος στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γερ. Αραβανή για το πρόσφατο ατύχημα στο Πέραμα. Ο Χρ. Ροκόφυλλος αποδείχτηκε τελικά επάξιος εκπρόσωπος του άκρατου φιλελευθερισμού, που εφαρμόζει πλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας πολιτική δεξιότερη ακόμη και της ΝΔ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η στάση τόσο του υπουργού Βιομηχανίας Κ. Σημίτη όσο και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,που απαξίωσαν να εμφανιστούν ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι η μετεγκατάσταση των "καζανιών του θανάτου" πρέπει να θεωρείται τουλάχιστον για το σύνολό τους αδύνατη, αλλά επιτέθηκε στον ερωτώντα βουλευτή, όταν διαμαρτυρήθηκε για τις απαντήσεις, καταφεύγοντας σε επιχειρήματα που αρχίζουν από το "βρόμικο '89" και τελειώνουν σε ωμό αντικομμουνισμό, σε συνδυασμό με διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Η ερώτηση του ΚΚΕ

Τα ερωτήματα του βουλευτή του ΚΚΕ ήταν σαφή:

  • Προτίθεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των "καζανιών του θανάτου" και μάλιστα σε τακτό και εύλογο χρόνο ή θα υπερισχύσει για άλλη μια φορά στις κυβερνητικές επιλογές η παντοδυναμία των εταιριών πετρελαίου και όχι το αίτημα ζωής του λαού του Περάματος και γενικότερα του Πειραιά; Είναι γνωστό ότι υπάρχει μελέτη μετεγκατάστασης, από το 1989 ακόμα, από την κρατική εταιρία ΑΣΠΡΟΦΟΣ θα εφαρμοστεί;
  • Θα εφαρμοστεί ο κανονισμός πυρασφάλειας; Θα υπάρξουν μέτρα ελέγχου της λειτουργίας και της ασφάλειας των εγκαταστάσεων με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της περιοχής;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να δημοπρατήσει άμεσα το δεύτερο δρόμο σύνδεσης του Περάματος με τον υπόλοιπο Πειραιά και την Αθήνα και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του;
Ο Χρ. Ροκόφυλλος

Στις... κακές συνήθειες του Ελληνα θέλησε κατ' αρχήν να επιρρίψει τις ευθύνες του ατυχήματος ο αναπληρωτής υπουργός, αθωώνοντας ταυτόχρονα τη συγκεκριμένη επιχείρηση. "Ας δούμε το πράγμα με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Είμαστε ένας περίεργος λαός οι Ελληνες. Συνήθως δεν αποδίδουμε καμία σημασία στα μέτρα ασφαλείας στην αποτροπή κινδύνων. Είμαστε αμελείς", είπε. Ενεργώντας σαν υπάλληλος της ΕL PETROL, ισχυρίστηκε ότι "προφανώς λειτούργησε η στεγανοποίηση στην επιχείρηση", υιοθετώντας πλήρως τις απόψεις της εταιρίας, ερχόμενος όμως σε ευθεία σύγκρουση με την αλήθεια που είδαν εκατοντάδες αυτόπτες μάρτυρες. Ως φύλλο συκής δε του αυταπόδεικτου ψεύδους του χρησιμοποίησε διάτρητο έγγραφο του διευθυντή της Πυροσβεστικής, που μόνο αυτός υποστήριξε ότι λειτούργησαν τα πυροσβεστικά μέσα. Εγγραφο, που έκανε σημαία και ο υπουργός Βιομηχανίας Κ. Σημίτης για το δικό του σόου στην τηλεόραση.

Στη συνέχεια είπε ότι η απομάκρυνση των εταιριών "δεν είναι ελιξίριο", παραδεχόμενος συγχρόνως ότι "δεν είμαι αρμόδιος στο αντικείμενο. Δεν είναι στη βιομηχανία, αυτό υπάγεται στις αρμοδιότητες του υπουργού Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας, κυρίου Σημίτη". Επικαλέστηκε όμως τη διδακτορική του διατριβή στη Σορβόνη για πυρηνικά θέματα, προκειμένου να αποφανθεί ότι "η υπερβολικότητα με την οποία αντιδρούμε δεν είναι υγιής". Οταν όμως υποχρεώθηκε να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα του ΚΚΕ, κατέφυγε σε γενικεύσεις και υπεκφυγές. Είπε ότι θα ανασυγκροτηθεί η άτυπη ομάδα εργασίας που σταμάτησε το 1990, θα συνεχιστεί η μελέτη ΑΣΠΡΟΦΟΣ, έχει εγκριθεί προκαταρκτική κυκλοφοριακή μελέτη για το δεύτερο δρόμο και έχει δοθεί εντολή για εκπόνηση οριστικής μελέτης. Σ' ένα μόνο σημείο ήταν απολύτως σαφής: "Θα είναι πολύ δύσκολο να μην υπάρχει καμία εγκατάσταση υγρών καυσίμων στο Πέραμα", τόνισε.

Ο Γερ. Αραβανής

"Το ότι δεν ήρθε ο κ. Σημίτης να συζητήσουμε την ερώτηση είναι απαράδεκτο", υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον Χρ. Ροκόφυλλο: "Εχετε συναίσθηση του τι λέτε; Δεν περάσατε ποτέ από το Πέραμα. Δικαίωμά σας. Αλλά φωνάξτε τους συναδέλφους σας του ΠΑΣΟΚ. Φωνάξτε τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ να σας πουν την αγωνία του κόσμου. Αυτά που είπατε σήμερα είναι πρωτοφανή". Σχολιάζοντας εξάλλου το έγγραφο του διοικητή της Πυροσβεστικής, τόνισε: "Δεν υπάρχει κανένα καθεστώς ασφάλειας στην περιοχή. Επί ενάμιση μήνα η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει άδεια και το υπουργείο σας την καλύπτει, λέγοντας ότι ήθελε να κάνει ένα επιπλέον έλεγχο. Κάλυπτε την ασυδοσία. Τα μέτρα ελέγχου δεν έχουν ουσιαστική υπόσταση, όταν γίνονται όλα αυτά".

Ο Γερ. Αραβανής, αναφερόμενος στην επιτακτική αναγκαιότητα μετεγκατάστασης των εταιριών, υπογράμμισε ότι "κριτήριο δεν μπορεί να είναι το κόστος και οι δυσκολίες. Κριτήριο πρέπει να είναι μόνο το να ζήσουν ανθρώπινα 10.000 κάτοικοι".

Η μετεγκατάσταση θα γίνει "όταν χρειαστεί, όπως χρειαστεί και στο βαθμό που θα χρειαστεί", είπε στη δευτερολογία του ο Χρ. Ροκόφυλλος και εκμεταλλευόμενος τον κανονισμό της Βουλής, που δεν προβλέπει δευτερολογία του ερωτώντος βουλευτή, προέβη σε εκ του ασφαλούς αντικομμουνισμό: "Πήγα στη Σοβιετική Ενωση και τη γνώρισα ολόκληρη το 1977. Είδα παντού τέτοιες εγκαταστάσεις στο κέντρο των πόλεων", είπε με προφανή στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, καλώντας τους κατοίκους του Περάματος να κάνουν υπομονή... διαβεβαιώνοντας ότι "η κυβέρνηση είναι ευαίσθητη στους κινδύνους"!!!

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (1995-04-12 00:00:00.0)
Τους πιέζουν οι άνεργοι της Εύβοιας (1995-03-04 00:00:00.0)
Σύγκρουση συμφερόντων αναβάλλει την πώληση (1995-02-22 00:00:00.0)
Μέτρα - εμπαιγμός για τους υπό απόλυση (1995-02-22 00:00:00.0)
Κολυμβήθρα του Σιλωάμ η Βουλή! (1995-01-21 00:00:00.0)
Η ...επιτυχία (1995-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ