Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μέτρα - εμπαιγμός για τους υπό απόλυση

Να χρυσώσει το "χάπι" των κυβερνητικών μέτρων, που επιφυλάσσουν την απόλυση σε εκατοντάδες εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, επιχείρησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Βιομηχανίας

Να "χρυσώσει το χάπι" της απόλυσης, που περιμένει εκατοντάδες εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εξαιτίας της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης από την κυβέρνηση, επιχείρησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Βιομηχανίας. Το πακέτο κυβερνητικών μέτρων... "κοινωνικού" χαρακτήρα, που ανακοίνωσαν χτες ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Κ. Σημίτης και Χρ. Ροκόφυλλος αποτελούν απροκάλυπτο εμπαιγμό σε βάρος των χιλιάδων εργαζόμενων του ναυπηγείου, με ξεκάθαρο στόχο να σπάσει το μέτωπο που έχουν υψώσει ενάντια στο ξεπούλημα που προωθείται. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι επιλογές των απολυόμενων εργαζόμενων, θα κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:την αυταπασχόλησή τους, την ένταξη τους σε ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επαγγελματική επανακατάρτισή τους, καθώς και την ειδική επιδότηση ανεργίας, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την υποβολή της δήλωσης το 55ο έτος της ηλικίας τους.

Ειδικότερα, όσοι απολυθούν από τα ναυπηγεία, θα μπορούν να επιλέξουν:

  • Την αυταπασχόληση. Θα τους καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις, ποσό ίσο προς το 12πλάσιο του μέσου όρου των αποδοχών που πήραν εντός του '94, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιδόματα των γιορτών και κανονικής άδειας και μέχρι ποσού 280.000 δραχμών ανά μήνα.
  • Την επανακατάρτιση. Θα υποχρεούνται να παρακολουθήσουν προγράμματα επαγγελματικής επανακατάρτισης, διάρκειας μέχρι 4,5 μηνών, στα οποία θα ενταχθούν από το Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης. Οι εκπαιδευόμενοι θα λαμβάνουν επίδομα ίσο προς το μέσο όρο των καταβληθεισών εντός του 1994 αποδοχών τους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιδόματα γιορτών και κανονικής άδειας και μέχρι ποσού 300.000 δραχμών το μήνα και αν στους 4,5 μήνες δεν καταστεί δυνατή η τοποθέτηση σε εργασία, θα λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας διάρκειας 18 μηνών, με ημερήσιο επίδομα αυξημένο κατά 60% σε σχέση με αυτό των κοινών ανέργων.
  • Την ειδική επιδότηση ανεργίας. Θα παίρνουν τακτική επιδότηση διάρκειας 24 μηνών με ημερήσιο επίδομα αυξημένο κατά 60% σε σχέση με αυτό των κοινών ανέργων. Για το ίδιο διάστημα θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ στους οικείους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς το σύνολο των εισφορών προαιρετικής ασφάλισης, κύριας και επικουρικής, που αντιστοιχούν στο μέσο όρο των αποδοχών που κατεβλήθησαν μέσα στο '94, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιδόματα εορτών και κανονικής άδειας και για αποδοχές μέχρι 360.000 δραχμές ανά μήνα.

Για τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία, η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης, να επιδοτεί με ζεστό χρήμα (5.000 δραχμές τη μέρα για 9 μήνες) και με άλλα προνόμια επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν απολυόμενους από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ο Χρ. Ροκόφυλλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δε δίστασε να ομολογήσει ότι ο αριθμός των εργαζόμενων που πρόκειται να απολυθούν από τα ναυπηγεία "εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μικρός, μερικών εκατοντάδων ίσως"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ