Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Τελείωσαν και τα προσχήματα

Κατάρρευσαν και στο δικαστήριο οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης. Επιτυχημένη η χτεσινή κινητοποίηση των εργαζόμενων. Σε 15 μέρες η απόφαση του Εφετείου για τη ρύθμιση των χρεών. Γ. Μαυρίκος: Για να είναι νικηφόρος ο αγώνας, χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια μέχρι το τέλος

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση Παπανδρέου έστειλαν χτες οι εργατοτεχνίτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,οι οποίοι με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών έκαναν ξανά σαφές ότι δε θα παραδώσουν τα "κλειδιά του ναυπηγείου" σε κανέναν ιδιώτη. Στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν οι μεταλλεργάτες της Αττικής με δίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου και κάλυψε η ΓΣΕΕ, και οι εργαζόμενοι του Πειραιά με δίωρη παμπειραϊκή στάση εργασίας που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.Την ίδια ώρα στο Εφετείο Αθηνών εκδικαζόταν η αίτηση της ΕΤΒΑ,της διοίκησης της επιχείρησης και του δημοσίου για τη διαγραφή κατά 98% των χρεών του ναυπηγείου, τα οποία στο τέλος του 1994 έφτασαν τα 84 δισ. δραχμές!

Δίπλα στους συγκεντρωμένους του ναυπηγείου βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Μαυρίκος,εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Οικοδόμων,αντιπροσωπείες των Συνδικάτων Μετάλλου Αθήνας και Πειραιά,ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γεράσιμος Αραβανής,και πολλοί άλλοι. Να σημειωθεί ότι το σωματείο της ΠΥΡΚΑΛ,με απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ), δεν πήρε μέρος στη στάση εργασίας της ΠΟΕΜ.

Η αίτηση για την παραγραφή των χρεών του ναυπηγείου περιέχει επιχειρήματα που, όπως ανέφεραν οι δικηγόροι του σωματείου "ΤΡΙΑΙΝΑ" στο Εφετείο, δεν ευσταθούν ούτε τυπικά. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που παρουσιάζουν η ΕΤΒΑ,το δημόσιο και η διοίκηση της εταιρίας, με βάση το άρθρο 44 του νόμου 1892/90, ως προϋποθέσεις για την παραγραφή των χρεών του ναυπηγείου, που φτάνουν τα 83.739.400.000 δραχμές, είναι: Το σύνολο των οφειλών της εταιρίας έχει ξεπεράσει το πενταπλάσιο του μετοχικού της κεφαλαίου και παρουσιάζει έκδηλη οικονομική αδυναμία πληρωμής των οφειλών της. Ομως, όπως ανέφεραν νομικοί σύμβουλοι, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται σε 24.140.396.475 δραχμές, που σημαίνει ότι τα χρέη της εταιρίας δεν έχουν ξεπεράσει το πενταπλάσιο του μετοχικού της κεφαλαίου.

Για το δεύτερο επιχείρημα περί αδυναμίας πληρωμής οφειλών της εταιρίας, ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Κοντάκης,που κλήθηκε ως μάρτυρας, ανέφερε: "Από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι και σήμερα η εταιρία έχει κάνει πληρωμές ύψους 5,5 δισ."! Από την πλευρά της ΕΤΒΑ κλήθηκε ως μάρτυρας ο υπάλληλος, κ. Παπαδημητρίου,ο οποίος παραδέχτηκε ότι το ναυπηγείο θα έχει κέρδη με τον όρο της διαγραφής των χρεών!Τη σχετική ερώτηση έθεσε ο Δημήτρης Τσοβόλας,ο οποίος παραβρέθηκε ως νομικός σύμβουλος του σωματείου και παρατήρησε σχετικά: "Γιατί τα χρέη διαγράφονται για τον ιδιώτη και όχι για το ελληνικό δημόσιο;". "Το ναυπηγείο, σημείωσε, έχει κέρδη και δεν παραμένει στο δημόσιο και αυτό ακριβώς είναι το σκάνδαλο".

Η απόφαση του Εφετείου θα ανακοινωθεί μέσα σε 15 μέρες. Στο τέλος της διαδικασίας ο Γιώργος Κοντάκης επισήμανε: "Αποδείξαμε στο Εφετείο ότι το ξεπούλημα του ναυπηγείου γίνεται για να κερδίσουν οι πειρατικοί, οι κλέφτες, οι απατεώνες".Αναφερόμενος στις επιστολές που στέλνει από προχτές το υπουργείο Βιομηχανίας προς κάθε εργαζόμενο του ναυπηγείου, προκειμένου να αποδεχτούν την ιδιωτικοποίηση και τις απολύσεις, σημείωσε ότι πρόκειται για παραβίαση του νόμου 1264/90: "Η απόφασή μας - συνέχισε - είναι μία: Δεν περισσεύει κανείς. Αυτό που περισσεύει είναι η υποκρισία, η ανακολουθία, το ψέμα, αυτή η πολιτική".

Ο Γιώργος Μαυρίκος στο τέλος της συγκέντρωσης επισήμανε: "Αυτή η κινητοποίηση σημείωσε σημαντική επιτυχία. Για να είναι, όμως, αποτελεσματικός ο αγώνας χρειάζεται μέχρι τέλους και με συνέπεια να συνεχιστεί η αγωνιστική δράση, με στόχο να παραμείνει το ναυπηγείο στο δημόσιο και να αποτελέσει μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση στα πλαίσια του δημόσιου ενιαίου φορέα ναυπηγοεπισκευής. Παράλληλα, επιβάλλεται ο συντονισμός των εργαζομένων του ναυπηγείου με αυτούς των άλλων κλάδων, που απειλούνται από την πολιτική της ιδιωτικοποίησης".

  • Την καθολική του αντίθεση στο ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.Το ίδιο και το Συνδικάτο Οικοδόμων της πόλης,καθώς και οι συνταξιούχοι ΙΚΑ και μετάλλου

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ