Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών

Δικαστική έρευνα σε βάθος προκαλούν τελικά τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για το πρόσφατο ατύχημα - παρ' ολίγον ολοκαύτωμα που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις της "EL PETROL" στο Πέραμα, αλλά και το απίστευτο παρασκήνιο που όλα δείχνουν πως ακολούθησε σε διάφορες κατευθύνσεις, προκειμένου να αποσιωπηθεί η σπουδαιότητά του.

Κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Α. Μεταξά,ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Αρ. Φραγκιαδάκη,να ασκήσει νέα ποινική δίωξη (σ.σ. μέχρι τώρα διώκονταν με την πλημμεληματική κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Στ. Μηναφιδης) για σωματικές βλάβες από αμέλεια, που προκλήθηκαν στον πυροσβέστη Θεόδωρο Πετούση κατά το έργο της κατάσβεσης.

Η σημαντικότερη όμως εξέλιξη είναι ότι αποσύρθηκε από το ακροατήριο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά η υπόθεση, εξαιτίας σειράς παρατυπιών που εντοπίστηκαν στη σχηματισθείσα από το Λιμεναρχείο δικογραφία και οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της υπόθεσης, χωρίς να υπάρξει επί της ουσίας έρευνα. Τώρα, με την ανάθεση της δικογραφίας σε αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, την έρευνα θα προχωρήσει τακτικός ανακριτής, που θα διενεργήσει κυρία ανάκριση, η οποία εκ των πραγμάτων θα διευρυνθεί εκτός της "EL PETROL" και στις εταιρίες "SHELL", "BP", "TOTAL" και "ETEKA".

Ολα ξεκίνησαν όταν ο ανθυποπυραγός Γ. Γιαννακόπουλος παρουσιάστηκε προχτές αυτοβούλως στο αρμόδιο Ζ' Λιμενικό Τμήμα Περάματος, προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση, όμως οι εκεί λιμενικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, τον αποθάρρυναν! Απευθύνθηκε στη συνέχεια στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά, ο οποίος και ζήτησε τη σχετική δικογραφία, για να αποκαλυφθεί ότι επρόκειτο για άδεια δικογραφία που περιείχε μόνο χαρτιά. Ούτε μια, για δείγμα, ένορκο κατάθεση δεν είχε λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ζ' Λιμενικό Τμήμα, ενώ δεν είχε διενεργηθεί καμιά έρευνα (!) για τα αίτια από τα οποία προκλήθηκε η πυρκαγιά.

Πάντως η, όπως φαίνεται, παράκαμψη της αυτοψίας για τα αίτια της πυρκαγιάς σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ασύρματος πλοίου "άκουσε", σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλία για την εκδήλωση της πυρκαγιάς στις 7.30 πμ,δύο περίπου ώρες νωρίτερα, δηλαδή, από την αναφερθείσα, δημιουργεί νέα δεδομένα που ενδέχεται να οδηγήσουν τη δικαστική έρευνα και σε άλλα εκ προθέσεως αδικήματα...

Εγκυροι δικαστικοί κύκλοι, συνηγορούν, στο ότι η όλη υπόθεση είναι σοβαρότερη από εκείνη που ήθελαν να εμφανίσουν, καθώς από την κατάθεση Γιαννακόπουλου - που τελικά δόθηκε - προκύπτει, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ότι ο πυροσβεστικός κρουνός της επιχείρησης που άνοιξε ο ανθυποπυραγός όχι μόνο δεν έβγαλε νερό αλλά διατυπώνονται σοβαρές υπόνοιες ότι περιείχε χημικά υγρά που προκάλεσαν μάλιστα εξανθήματα στα χέρια του. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, το γεγονός επιβεβαιώνουν τρεις αυτόπτες μάρτυρες, συνάδελφοί του, ενώ υπάρχουν και άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Πρέπει να σημειώσουμε επιπλέον ότι κατά την προχτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Βιομηχανίας, τρεις βουλευτές - Γ. Διαμαντίδης, Κ. Λάλος, Ν. Γαλανός - αυτόπτες μάρτυρες στην "EL PETROL" κατήγγειλαν ότι το σύστημα πυροπροστασίας της εταιρίας λειτούργησε με μια ώρα καθυστέρηση.

Μετά από αυτά είναι έντονη η δυσαρέσκεια άλλα και τα ερωτηματικά, τόσο μεταξύ ανώτερων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, όσο και δικαστικών κύκλων, για τη σπουδή με την οποία ανώτατα στελέχη στην ηγεσία της Πυροσβεστικής διέψευδαν τον ανθυποπυραγό, προσπαθώντας ούτε λίγο ούτε πολύ να τον βγάλουν "ιδιόρρυθμο", ώστε να εμφανιστεί αναξιόπιστος. Και έσπευδαν να προσκομίσουν εκθέσεις που υποστήριζαν την ετοιμότητα της εταιρίας.

Τη στιγμή, μάλιστα, που χτεσινή ανακοίνωση του ίδιου του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών διατηρεί σαφείς αποστάσεις σχετικά με την επάρκεια των προδιαγραφών ασφαλείας!

Εντός των ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κληθούν από τον ανακριτή ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Β. Καραδήμας,ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος και άλλοι.

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ