ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το πρόβλημα, η καρδιά του και η Χάνα

Ενα από τα πιο δυνατά μυθιστορήματα του μεγάλου Αγγλου συγγραφέα Γκράχαμ Γκριν μεταφέρεται στην οθόνη, σε σκηνοθεσία Τζορτζ Φέραλ. "Η καρδιά του προβλήματος" είναι από τις πιο συγκλονιστικές και αυστηρές ιστoρίες του Γκριν και περιστρέφεται στα σοβαρά θέματα της συνείδησης, της πίστης, της ενοχής αλλά και της απιστίας. Στα 1942, σε μια αφρικανική αποικία, ένας αξιωματικός της Αστυνομίας, με άψογη υπηρεσιακή και προσωπική συμπεριφορά, παρασύρεται από τον οίκτο του για τους φτωχούς, από την ευθύνη που νιώθει για τη γυναίκα του, και από έναν τελευταίο έρωτα σε μια αναμέτρηση με το θάνατο. Πρωταγωνιστούν οι: Τρέβορ Χάουαρντ, Μαρία Σελ, Πίτερ Φιντς (ΕΤ-1 23.20).

Από το NEW CHANNEL στις 21.00 "Οι δρόμοι της φωτιάς" του Χιού Χάντσον. Μια βραβευμένη με τέσσερα Οσκαρ ταινία - μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου - που αντικατοπτρίζει τέλεια την εποχή του Θατσερισμού στην Αγγλία. Και όμως, θα γυρίσουμε στα 1924 και θα παρακολουθήσουμε τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι και θα δούμε τη νίκη δυο Αγγλων δρομέων, που νικούν μεν, αλλά αναπολούν τον... ωραίο εκείνον τον καιρό που η Μεγάλη Βρετανία ήταν η μεγάλη αυτοκρατορία και προπαγανδίζουν... Παρ' όλα αυτά, η ταινία είναι καλογυρισμένη και βλέπεται με ενδιαφέρον. Παίζουν οι: Μπεν Κρος, Ιαν Χολμ και Τζον Γκίλγκουντ.

Από τον ΣΚΑ+ΔΚΙ στις 21.00 "Ο Κόμης Μόντε - Χρίστο" του Ντέιβιντ Γκριν.

Θα βρεθούμε στην εποχή του Ναπολέοντα και θα δούμε τη ζωή του Εντ. Δάντη να εξελίσσεται κανονικά, να ετοιμάζεται να γίνει πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού και να σχεδιάζει το γάμο με την αγαπημένη του. Τρεις άγνωστοι, όμως, άντρες τον κατηγορούν άδικα ότι συνωμοτεί με τον Ναπολέοντα και καταστρέφουν τα σχέδιά του. Θα δικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στο απομονωμένο νησί Μόντε Χρίστο. Παίζουν: Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν, Τρέβορ Χάουαρντ, Λουί Ζουρντάν.

Από τον ΣΚΑ+ΔΚΙ στις 23.00 "Η Χάνα και οι αδελφές της" του Γούντι Αλεν.

Σε μια από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του βρίσκεται απόψε ο Αμερικανός σκηνοθέτης που συνεχίζει να προβληματίζεται πάνω στα θέματα που τον απασχολούν συνεχώς: Ο παραλογισμός της ζωής και του θανάτου, η αγωνία και η θλίψη που προκαλεί το γήρας όταν εμφανίζεται, η ψυχανάλυση, ο έρωτας, το άγνωστο, οι εβραϊκές συνήθειες, ο Θεός και η απουσία του. Η Χάνα είναι μια γυναίκα που προέρχεται από μεγάλη θεατρική οικογένεια και προσπαθεί να βοηθήσει τους συγγενείς της στα διάφορα προβλήματα που συνεχώς προκύπτουν. Οικονομικά, προσωπικά, ερωτικά. Αγνοεί όμως, ότι ο άνδρας της είναι ερωτευμένος με μια από τις αδελφές της... Παίζουν οι Μία Φάραοου, Μάικλ Κέιν, Μαξ Φον Σίντοφ και Γούντι Αλεν

Από την ΕΤ-2 στις 23.30 "Ταξίδι στο κέντρο της Γης" του Χένρι Λέβιν. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν, η ταινία θα μας μεταφέρει μέσα στον κρατήρα ενός ηφαιστείου. Με τους Τζέιμς Μέισον και Πατ Μπουν.

Ο Γιώργος Νταλάρας στην "Αυλαία"

Επαναλαμβάνεται απόψε στις 22.15, μετά από παράκληση μεγάλου αριθμού τηλεθεατών, η εκπομπή της ΕΤ-2 "Αυλαία",με καλεσμένο τον Γιώργο Νταλάρα,ο οποίος παρουσιάζει "Τα τραγούδια της ψυχής".

Στη ζεστή ατμόσφαιρα μιας φιλικής παρέας, ερμηνεύει τραγούδια, μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, όπως του Μίκη Θεοδωράκη, του Απόστολου Καλδάρα, του Θάνου Μικρούτσικου και του Σταύρου Κουγιουμτζή, αλλά και παραδοσιακά τραγούδια, ρεμπέτικα και δημοτικά.

"Αποκαλύπτει" τα τραγούδια της ψυχής, έχοντας δίπλα του αγαπημένους του συνεργάτες και φίλους. Ανάμεσά τους, ο Χρίστος Νικολόπουλος, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η παιδική χορωδία του Δ. Τυπάλδου. Συμμετέχει 12μελής ορχήστρα.

"Επισκέπτης" ο Βασίλης Διαμαντόπουλος

Ενα σπουδαίο ηθοποιό, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο,που για 53 ολόκληρα χρόνια υπηρετεί με πάθος το θέατρο, παρουσιάζει τη Δευτέρα στις 23.10, στην ΕΤ - 1, ο "Νυχτερινός επισκέπτης".Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος ανήκει στους ηθοποιούς που δεν ψυχαγωγούν, αλλά διδάσκουν. Στους σπάνιους Ελληνες, που μέσα στα χρόνια έμειναν αμετακίνητοι σε ιδανικά και στόχους.

Στη συζήτηση, που θα έχει με τον Αρη Σκιαδόπουλο, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος εξιστορεί τη ζωή του, μιλάει για τον Κάρολο Κουν, αποποιείται την προσωνυμία "ιερό τέρας" και καλεί τον κόσμο να δει ποιοτικό θέατρο. Δηλώνει αμετανόητος κομμουνιστής, σχολιάζει εκείνους που αποσύρθηκαν από τον αγώνα και εκφράζει την πεποίθηση, ότι ο υπαρκτός σοσιαλισμός δεν πέθανε.

Σήμερα, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, από τη νέα του στέγη, το "Σύγχρονο θέατρο", που δημιούργησε πέρσι, εκφράζει την πικρία του για το υπουργείο Πολιτισμού, γιατί πιστεύει πως όλα αυτά τα χρόνια δεν τον βοήθησε. Καταλήγει λέγοντας ότι ηθοποιός, δε σημαίνει φως, αλλά αγώνας.

Η παρουσίαση της εκπομπής είναι του Αρη Σκιαδόπουλου, η δημοσιογραφική επιμέλεια της Ροδούλας Λουλουδάκη, η σκηνοθεσία του Παναγιώτη Κακαβιά και ο συντονισμός παραγωγής του Κώστα Τσιβιλίκα.

Εύθυμη χήρα

Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η Τζόαν Σάδερλαντ θα δώσει απόψε ρεσιτάλ ερμηνείας με την οπερέτα του Φραντς Λέχαρ "Εύθυμη χήρα" στις 23.15 στην ΕΤ-3. Η δημοφιλής αυτή οπερέτα σε τρεις πράξεις, βασισμένη στο λιμπρέτο των Βικτόρ Λίον και Λίον Στάιν, έχει μαγνητοσκοπηθεί στις 23 Φλεβάρη του 1988 στην Οπερα του Σίντνεϊ. Πλάι στη Σάδερλαντ, ο Ρόλαντ Στίβενς, η Αν Μαρί Μακντόναλντ και ο Ανσον Οστιν. Συμμετέχουν, επίσης, η Χορωδία και το Μπαλέτο στης Οπερας της Αυστραλίας και η Ελισαβετιανή Φιλαρμονική Ορχήστρα. Μαέστρος ο Ρίτσαρντ Μπονάιν. Σκηνοθετεί ο Λόφτι Μανσούρι

"Η Χάνα και οι αδελφές της". Μια ταινία του Γούντι Αλεν


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ