ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
Σελ. /49
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΒΙΒΛΙΟ

Γιασάρ Κεμάλ

""Θα πεθάνεις", του λένε, / "υποτάξου και θα ζήσεις"".Το δίστιχο αυτό του Ναζίμ Χικμέτ,ταιριάζει δραματικά σήμερα, στον επίσης μεγάλο - σε αγώνες και πνευματική δημιουργία - συμπατριώτη του Γιασάρ Κεμάλ,ο οποίος σύρεται στο Ανώτατο Δικαστήριο Ασφάλειας της Τουρκίας απειλούμενος με θανατική καταδίκη, γιατί με άρθρο του στο "Σπίγκελ" αποκάλυψε τη "νόμιμη" κρατική τρομοκρατία της "δημοκρατικής" πατρίδας του κατά του τούρκικου λαού και τον εξοντωτικό πόλεμο κατά του κουρδικού λαού. Ο 70χρονος Γ. Κεμάλ, παρά την απειλή "θα πεθάνεις", για μια ακόμη φορά στη ζωή του, απαντά "Οχι" με την αγωνιστική του στάση, " (... ) ξέροντας καλά/ πως τίποτα πιο ωραίο, πως τίποτα πιο αληθινό/ απ' τη ζωή δεν είναι". Ξέροντας πως "Πρέπει ναν τήνε πάρεις σοβαρά/ Τόσο μα τόσο σοβαρά/ Που να φυτεύεις, σα να πούμε, ελιές ακόμα στα εβδομήντα σου/ Οχι καθόλου για να μείνουν στα παιδιά σου/ Μα έτσι γιατί το θάνατο δε θα τόνε πιστεύεις/ Οσο κι αν τον φοβάσαι/ Μα έτσι γιατί η ζωή θε να βαραίνει πιότερο στην πλάστιγγα".

Στοιχειώδης έκφραση αλληλεγγύης στον Γ. Κεμάλ, που και στα 70 χρόνια του, "φυτεύει ελιές" για τον "αδελφό" τούρκικο και κουρδικό λαό, είναι η αναφορά μας στο έργο του. Το πρώτο "έγκλημα" του "αλήτη" και "αντάρτη" Κεμάλ - όπως τον χαρακτηρίζουν οι διώκτες του - είναι που γεννήθηκε μισός Κούρδος, μισός Τούρκος. Το δεύτερο, που δεν υποτάχτηκε στον κνούτο των κυβερνητικών ανδρεικέλων της πατρίδας του, ανδρεικέλων που επί εβδομήντα χρόνια κινούν οι ξένοι "προστάτες" της. Το χειρότερο "έγκλημά" του, είναι που στράτευσε το σπουδαίο - και λογοτεχνικά - έργο του ενάντιά τους και υπέρ της ταξικής αφύπνισης του τούρκικου και κουρδικού λαού. Αξίζει να του συμπαρασταθούμε και διαβάζοντας το αριστούργημά του "Ιντζέ Μεμέτ" (μετάφραση Ερμος Αργαίος), κι ακόμα το "Θρύλο των χιλίων ταύρων" (μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη) και "Μεσόστυλος" (μετάφραση Αλίκη Τάσσιου)(εκδόσεις"Κέδρος" στη δεκαετία του '80 και δεν έχουν εξαντληθεί). Πέρσι κυκλοφόρησαν: "Χρώματα της ζωής και της γραφής" και "Η θυμωμένη θάλασσα" ("Θεμέλιο").

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

... Τσινήστε!

... Τσινήστε!

Πέντε δίπλες

στο ζωνάρι

μας τυλίξαν

οι "κουμπάροι"

και επάνω

στο σαμάρι

μας φορτώσαν

χίλια βάρη.

Και μας παν

σερί και ίσια

σαν τα ζώα

στα παρίσια,

και εν γένει

στην Ευρώπη,

για να γίνουμε

...ανθρώποι!

Μα πριν γίν'

αυτό το "θάμα",

τα... τετράποδ'

όλ' αντάμα,

ας πετάξουμ'

απ' την πλάτη

τη μεγάλη

Ευρωαπάτη!

Ο οίστρος

"Προτάσεις" διεξόδου

"Αμεση προώθηση ώριμων θεσμικών αλλαγών"... "Ριζικά διαφορετικές πολιτικές"... "Αναπροσδιορισμός της πολιτικής"...

Τα παραπάνω είναι ένα απλό δείγμα πολιτικού λόγου που "λέει πολλά", χωρίς να λέει απολύτως τίποτα. Ενα μείγμα βαρύγδουπων γενικοτήτων και από καθέδρας πολυπραγμοσύνης. Θα μπορούσε να είναι μια ομιλία σε φιλολογική βραδιά, αλλά δεν είναι. Είναι οι προτάσεις του "ΣΥΝ" για "διέξοδο από την κρίση". Τι σημαίνουν τα παραπάνω και, κυρίως, σε ποιους απευθύνονται, μόνο αυτοί γνωρίζουν. Πάντως, όχι στους εργαζόμενους, οι οποίοι θα προτιμούσαν να ακούσουν κάτι για την ανεργία, τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους και τα τόσα τους προβλήματα, αντί για αοριστολογίες τύπου "πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα".

"Θάλασσα";

... Αντιπροσώπους που προέρχονται από νόθες διαδικασίες και καλπονοθευτικά συστήματα, στην πλειοψηφία τους, σπεύδει να διορίσει για το συνέδριο της ΓΣΕΕ η Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), παρά την απόφαση της ΓΣΕΕ να μην αποδεχτεί στο συνέδριό της αντιπροσώπους που δε θα είναι εκλεγμένοι με το σύστημα της απλής αναλογικής! Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, όχι μόνο προωθεί νομοθετική διάταξη, για να καλύψει τους εκλεκτούς των εφοπλιστών, αλλά και προειδοποιεί συνδικαλιστικά στελέχη "να μην ανακατεύονται με τη θάλασσα"! Ετσι έ; Για να δούμε, όμως, τι θα κάνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τελικά. Θα εμμείνει στην απόφασή της ή θα ενδώσει στις εντολές και τις ρυθμίσεις Κατσιφάρα, κάνοντάς τα "θάλασσα";

Ζαλάδες

Χοντραίνουν οι κόντρες μεταξύ του υπουργού Τουρισμού και της ΠΑΣΚ - ΕΟΤ, σε σημείο τέτοιο ώστε ο Δ. Λιβανός να κάνει λόγο για παραίτηση προφασιζόμενος κάποιες... "ζαλάδες" που του προκαλούν οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ. Μη φανταστεί βέβαια κανείς ότι οι "διαφορές" μεταξύ των δύο μερών είναι επί της ουσίας. Στην πολιτική του ξεπουλήματος της περιουσίας του ΕΟΤ τα βρίσκουν μια χαρά. Οι διαφορές τους είναι άλλης φύσεως. Βλέπε: θεσούλες, διορισμοί, προαγωγές κλπ. Γιατί, καθώς φαίνεται, ο Δ. Λιβανός δεν έχει αποκλειστική προτίμηση στους πράσινους συνδικαλιστές, αλλά εξυπηρετεί, καθώς λέγεται, και κάποιους εκ της ΝΔ.

Κόβονται τα πρωτοβάθμια;

Συνεδριάζει αύριο το μεσημέρι το ΔΣ της Εργατικής Εστίας για να αποφασίσει τον τρόπο που θα κατανείμει ενίσχυση ύψους 2,3 δισ. στα συνδικάτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προσανατολισμός είναι σαφής: ΚΟΒΟΝΤΑΙ τα πρωτοβάθμια σωματεία, δηλαδή, τα κύτταρα του συνδικαλισμού και η "μερίδα του λέοντος" κατευθύνεται προς τη ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ! Το τελευταίο, μάλιστα, δε φτάνει που χρηματοδοτείται από διάφορα άλλα κοινοτικά και εγχώρια ταμεία, αξιώνει να του πληρώνει η Εργατική Εστία γύρω στο ενάμισι εκατομμύριο το μήνα για τα ενοίκια του ΚΕΚ που ιδρύει... Μ' άλλα λόγια, μελετάται ο οικονομικός στραγγαλισμός των πρωτοβάθμιων συνδικάτων και ιδιαίτερα των κλαδικών του ιδιωτικού τομέα! Περισσότερα, την Τρίτη.

Οπως πέρσι

Για κάποιο λόγο η εταιρία που έχει αναλάβει την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ Αθήνας πίστεψε ότι οι εργαζόμενοι θα δεχτούν αδιαμαρτύρητα αυξήσεις που κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης ΣΕΒ - ΓΣΕΕ! Στο αίτημα των εργαζομένων για αυξήσεις 20%, αντιπρότειναν - που λέει ο λόγος - ποσοστό 4+σν4% που άλλαξε σε 5% για το πρώτο εξάμηνο, μπροστά στο ενδεχόμενο αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Φυσικά οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ θα απαντήσουν στην πρόκληση με δυναμικούς αγώνες και τότε - υπάρχει και το περσινό παράδειγμα - η εργοδοσία θα απαλλαγεί από τις ψευδαισθήσεις της.

Λεχ Βαλέσα

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας ποτέ δε φημιζόταν για την υπομονή του. Σ' αυτό συντέλεσε, ασφαλώς, και η θεαματική επιτυχία της σταδιοδρομίας του, την οποία και ο ίδιος, αλλά και οι συνεργάτες του έσπευσαν να αποδώσουν αποκλειστικά στις, πραγματικές ή φανταστικές, ατομικές του ικανότητες.

Ωστόσο, τώρα τα πράγματα έχουν μπλέξει. Ο Βαλέσα, όπως όλα δείχνουν, είναι αποφασισμένος να αποδείξει ότι αυτός "κυβερνά αυτόν τον τόπο" και ότι οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να υποτάσσεται σ' αυτόν. Ηδη, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό και έχει επιβάλει και την αλλαγή του πρωθυπουργού. Πολλοί τον κατηγορούν ότι θέλει να επιβάλει καθεστώς προσωπικής δικτατορίας. Είναι αλήθεια; Αγνωστο. Θα το καταφέρει, αν είναι αλήθεια; Επίσης άγνωστο, γιατί, βέβαια, οι αιτίες των προστριβών δεν είναι οι ιδιοτροπίες του Προέδρου ή η δυσκολία του να συνεννοηθεί με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά τα σοβαρά προβλήματα της χώρας και, καθόλου απίθανο, και η ανάμειξη ξένων δυνάμεων.

Φυσικά, υπάρχει κάποιος που δε λαμβάνεται υπόψη. Συγκεκριμένα, ο πολωνικός λαός, ο οποίος, αν τουλάχιστον πιστέψουμε τα πρακτορεία, παρακολουθεί με απάθεια τα συμβαίνοντα, με την προφανή σκέψη ότι οι καυγάδες των πολιτικών της κορυφής δεν έχουν καμιά σχέση με αυτόν. Αυτός πήρε την αυτοδιαχείρισή του, τώρα ας βολευτεί όπως μπορεί...

Α. Π.

"Εφτά σημεία"

Επιτέλους και μια εκπομπή για την υγεία χωρίς οξύτατες αντιπαραθέσεις επί τριτευόντων θεμάτων.

Ηταν η εκπομπή της ΕΤ-1 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με τον υπουργό Υγείας, εκπροσώπους των κομμάτων και γιατρούς. Βέβαια απ' την εκπομπή έλειψε το νεύρο. Είναι άλλωστε δύσκολο να γίνει κουμάντο με ένα τόσο μεγάλο κύκλο ομιλητών και με ένα τόσο σοβαρό θέμα στο τραπέζι.

Πάντως η ουσία είναι ότι ο Δ. Κρεμαστινός έφερε στο τραπέζι τα "εφτά σημεία" για το νομοσχέδιο, που είχε παρουσιάσει εδώ και καιρό, ισχυριζόμενος ότι τα νοσοκομεία θα παραμείνουν κρατικά.

Το τι θα κάνει βέβαια, το μέλλον θα το δείξει. Και θα το δούμε απ' το προσχέδιο του νόμου, όπως πολύ πετυχημένα παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης.

Πιο σκληρά

Νέα πιο σκληρά μέτρα ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, ζητά τώρα η οργάνωση των Ευρωπαίων βιομηχάνων (UNICE). Απαιτούν εκ νέου τη μείωση του εργατικού κόστους και την εισαγωγή ελαστικών εργασιακών σχέσεων στην παραγωγική διαδικασία. Ολα αυτά επειδή - όπως υποστηρίζουν - τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι υποβαθμισμένα σε σχέση με της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.

Αν συνδυάσει κανείς την είδηση αυτή με το προχτεσινό πρωτοσέλιδο του "Ρ" για τις θέσεις της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), που κινούνται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, τότε συνειδητοποιεί κανείς το πόσο ολοκληρωτική είναι η επίθεση που δέχονται οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι...

Κινητικότητα τρωκτικών

Κινητικότητα παρατηρείται τελευταία στο χώρο των διαφόρων τρωκτικών του συνδικαλισμού, ενόψει του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Οι "σημαίες ευκαιρίας" σηκώθηκαν πάλι και πασίγνωστοι εργατοκάπηλοι προετοιμάζονται να... διαπραγματευτούν πού θα ρίξουν τη νόθα ψήφο τους, αν τελικά τα καταφέρουν να πάρουν διαβατήριο για το συνέδριο. Ηδη, ορισμένοι από αυτούς άρχισαν να παίρνουν "έναντι" και από τις δυο πλευρές. Οπως οι επικεφαλής της διασπαστικής... ομοσπονδίας στο χώρο των μεταλλωρύχων (ΟΕΜΛΕ του γνωστού Θεοφυλακτίδη), οι οποίοι πραγματοποίησαν πριν μόλις λίγες μέρες... συνέδριο στη Φλώρινα, εμφανίζοντας 7.100 ψηφίσαντα μέλη (!) και έβγαλαν εφτά αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ! Πρόκειται για μια οργάνωση - φάντασμα, που έχει αποκλειστεί και από το προηγούμενο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε την Εργατική Εστία να αποφασίσει τη χρηματοδότηση του φαντάσματος και μάλιστα με την ολόθερμη συνηγορία πράσινων συνδικαλιστών, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, τελικά, πού θα πάνε και οι εφτά ψήφοι, αν φτάσουν στο συνέδριο...

Ναι, με κάτι τέτοια ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μπορεί να... απειλεί τους εργαζόμενους, που τον υποδέχονται με το σύνθημα "ΓΣΕΕ ταξική - όχι κυβερνητική", ότι "θα δουν τι έχει να γίνει στο συνέδριο"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ