Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λεχ Βαλέσα

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας ποτέ δε φημιζόταν για την υπομονή του. Σ' αυτό συντέλεσε, ασφαλώς, και η θεαματική επιτυχία της σταδιοδρομίας του, την οποία και ο ίδιος, αλλά και οι συνεργάτες του έσπευσαν να αποδώσουν αποκλειστικά στις, πραγματικές ή φανταστικές, ατομικές του ικανότητες.

Ωστόσο, τώρα τα πράγματα έχουν μπλέξει. Ο Βαλέσα, όπως όλα δείχνουν, είναι αποφασισμένος να αποδείξει ότι αυτός "κυβερνά αυτόν τον τόπο" και ότι οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να υποτάσσεται σ' αυτόν. Ηδη, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό και έχει επιβάλει και την αλλαγή του πρωθυπουργού. Πολλοί τον κατηγορούν ότι θέλει να επιβάλει καθεστώς προσωπικής δικτατορίας. Είναι αλήθεια; Αγνωστο. Θα το καταφέρει, αν είναι αλήθεια; Επίσης άγνωστο, γιατί, βέβαια, οι αιτίες των προστριβών δεν είναι οι ιδιοτροπίες του Προέδρου ή η δυσκολία του να συνεννοηθεί με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά τα σοβαρά προβλήματα της χώρας και, καθόλου απίθανο, και η ανάμειξη ξένων δυνάμεων.

Φυσικά, υπάρχει κάποιος που δε λαμβάνεται υπόψη. Συγκεκριμένα, ο πολωνικός λαός, ο οποίος, αν τουλάχιστον πιστέψουμε τα πρακτορεία, παρακολουθεί με απάθεια τα συμβαίνοντα, με την προφανή σκέψη ότι οι καυγάδες των πολιτικών της κορυφής δεν έχουν καμιά σχέση με αυτόν. Αυτός πήρε την αυτοδιαχείρισή του, τώρα ας βολευτεί όπως μπορεί...

Α. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ