Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην "έρημο" των ΜΜΕ

Τελικά είναι δύσκολο κανείς να βρει μια όαση, ένα λιμάνι νηνεμίας και νηφάλιας σκέψης, αφού τα ΜΜΕ επιμένουν προς χάριν του θεάματος και της θεαματικότητας, να "προβάλλουν" σχεδόν σαν τετελεσμένο γεγονός ότι ο "τάφος" του Αλέξανδρου ζει και βασιλεύει στην όαση της Σίβα. Ζει λοιπόν ο Βασιλιάς Αλέξανδρος; Πολλά κανάλια, αλλά και μερίδα του Τύπου έσπευσαν να "υιοθετήσουν" την άποψη της Λιάνας Σουλβατζή, πως το "σώμα" του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην έρημο της Σίβα και ήδη η αρχαιολόγος έχει ανακαλύψει την "κρύπτη" που οδηγεί στον "τάφο".

Η "είδηση" για την ανακάλυψη του τάφου του Μακεδόνα Βασιλιά, "είδηση", η οποία όπως φάνηκε ήταν γνωστή από το 1992, θα ήταν όντως πρώτη και μεγάλη, αν επρόκειτο για πραγματικό τάφο. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, εκτός από την κ. Σουλβατζή κανείς άλλος δεν είχε "άποψη". Χωρίς, λοιπόν, "ντροπή" και υπευθυνότητα οι υπεύθυνοι μερίδας των ΜΜΕ, έκτισαν για άλλη μια φορά τα τείχη μιας πληροφόρησης, διογκωμένης στα μέτρα της ασύστολης τηλεθέασης. Η ανακάλυψη των διόδων για την ανεύρεση του τάφου του Μεγάλου Αλέξανδρου, σαφώς και θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο για την Ελληνίδα αρχαιολόγο, αλλά και για την ίδια τη χώρα μας και για όλο τον κόσμο. Ομως όταν η "είδηση" δεν τεκμηριώνεται και απλώς αποτελεί "λαβράκι" τηλεθέασης, τότε, για άλλη μια φορά τα ΜΜΕ, αποκαλύπτουν την αντιδεοντολογική τακτική τους.

Κανείς δε στερείται ευαισθησίας από το γεγονός μιας μεγάλης ανακάλυψης. Ομως η άνευ αποδείξεων υπέρμετρη προβολή μιας "γνωστής" σε πολλούς ανακάλυψης, γεννά ορισμένα ερωτηματικά. Μήπως η αιχμή του δόρατος, ήταν και η λέξη "Μακεδών", που γεννά άλλου είδους "ευαισθησίες"; Οποιες και να ήταν οι αιτίες το γεγονός είναι ένα: Η "είδηση" δόθηκε από τα ΜΜΕ, σαν οι ανασκαφές να είχαν όντως φέρει στο φως το "σώμα" του Αλέξανδρου. Ορισμένοι μάλιστα, όπως η Λιάνα Κανέλλη, έσπευσαν να μαζέψουν χρήματα και μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκπομπής της να ορίσει και τους υπεύθυνους της "συγκομιδής". Κάποιο άλλοι, όπως ο "Αδέσμευτος Τύπος", προσφέρουν ταξίδια αναψυχής στην "έρημο" του Αλέξανδρου! Από το κλίμα του "αυθορμητισμού" και της εσπευσμένης συγκίνησης, ευτυχώς, ξέφυγε η εκπομπή "Συνέντευξη" της ΕΤ-1.Ηταν η μόνη στην οποία ακούστηκαν απόψεις αρχαιολόγων, μεταξύ αυτών του Χαράλαμπου Κριτζά και της Μαρίας Τσιμπίδου, οι οποίοι συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή. Οι αρχαιολόγοι, που συμμετείχαν στην εκπομπή της Αννας Παναγιωταρέα, σεβόμενοι τη Λιάνα Σουλβατζή, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, αποκάλυψαν τις πρώτες εκτιμήσεις τους και εξήραν έναν μεγάλο αρχαιολόγο, για τη μεγαλοσύνη με την οποία, βήμα βήμα, έφερνε στο φως ένα μεγάλο εύρημα. Γιατί ο Μανόλης Ανδρόνικος δεν "κρατούσε άσο στο μανίκι", αλλά έθετε τα ευρήματά του στις κρίσεις όλων των επιστημόνων.

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ