ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προσδοκίες και αντιπαραθέσεις

Ισραηλινοί στρατιώτες συγκρούστηκαν στη Χεβρώνα με Παλαιστίνιους διαδηλωτές, που είχαν στήσει οδοφράγματα γύρω από το τζαμί

ΤΕΛ - ΑΒΙΒ.-

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και η ένταση στη Δυτική Οχθη ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης ενός χρόνου από το μακελειό της Χεβρώνας, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 29 Παλαιστίνιους προσκυνητές.

Τα μεγαλύτερα επεισόδια, χτες, έγιναν στην πόλη της Χεβρώνας, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με Παλαιστινίους διαδηλωτές που είχαν στήσει οδοφράγματα γύρω από το τζαμί, όπου πέρσι, στις 25 του Φλεβάρη είχε εισβάλει ο Εβραίος έποικος Μπαρούχ Γκολντστάιν. Μέχρι χτες το απόγευμα, δεν υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες για θύματα ή τραυματίες από τις συγκρούσεις αυτές.

Και ενώ η ένταση ανεβαίνει, τόσο η ισραηλινή κυβέρνηση όσο και η παλαιστινιακή ηγεσία καταβάλλουν προσπάθειες να εξευμενίσουν τα οξυμένα πνεύματα. Ετσι, η παλαιστινιακή αστυνομία συνέλαβε αργά το βράδυ της Τρίτης 4 μέλη της οργάνωσης "Χαμάς", στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 200 κιλά εκρηκτικά. Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Μοχάμαντ Αουάντ, ο οποίος έκανε και την ανακοίνωση αυτή, τα εκρηκτικά καταστράφηκαν, χτες το πρωί, μετά από εντολή του ίδιου του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σαρίντ, ο οποίος είναι μέλος και της ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ισραηλινο - παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, εξέφρασε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, την άποψη ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από τη Δυτική Οχθη, πιθανότατα, τον Μάη. Ο Σαρίντ τόνισε ότι, αν και δεν είναι η καλύτερη περίοδος των ισραηλινο - παλαιστινιακών σχέσεων, ο δρόμος της ειρήνης είναι σαφής και ότι οι παλαιστινιακές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

Επιπλέον, ο Γιάσερ Αραφάτ φαίνεται αποφασισμένος να καταστείλει κάθε φωνή αντίδρασης ενάντια στο αυτόνομο καθεστώς. Ετσι, οι παλαιστινιακές αρχές συνέλαβαν, εντελώς αναπάντεχα, χτες τα ξημερώματα τον Ραζί Σουράνι, διευθυντή του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γάζα, ο οποίος είχε επανειλημμένως καταφερθεί εναντίον του Παλαιστίνιου ηγέτη, κατηγορώντας τον για αυταρχισμό και χρησιμοποίηση απάνθρωπων μεθόδων.

ΡΩΣΙΑ
Εν αναμονή προεδρικού διαγγέλματος

Ο χρόνος που πέρασε από το προηγούμενο διάγγελμα του Γιέλτσιν, απόδειξε την πλήρη χρεοκοπία αυτών των διακηρύξεων, επισημαίνει το ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν θα εκφωνήσει σήμερα το ετήσιο διάγγελμά του προς τους βουλευτές του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή). Στις πάνω από 120 σελίδες του διαγγέλματος, αναμένεται πως ο Γιέλτσιν θα αναφερθεί στο ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας και της ισχυροποίησης του ρωσικού κράτους, ιδιαίτερα τώρα, μάλιστα, που υπάρχει η στρατιωτική επιχείρηση στην Τσετσενία, των στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας, στις πιέσεις που δέχεται από τη Δύση, αλλά και σε ζητήματα της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στη χώρα. Εχοντας υπόψη το περσινό διάγγελμα και τις πληροφορίες για το φετινό, η χτεσινή εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα" σημειώνει στο πρωτοσέλιδό της: "Ακίνδυνη διάγνωση, άχρηστη συνταγή. Ποιος φταίει: Ολοι. Τι να κάνουμε; Να οικοδομήσουμε τη μεγάλη Ρωσία".

Σε σχέση με το διάγγελμα του Γιέλτσιν, η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του στην Κρατική Δούμα, με ανακοίνωσή τους, ζητούν από τον Πρόεδρο Γιέλτσιν όχι απλώς να μιλήσει στα δυο κοινοβουλευτικά Σώματα, αλλά και να ακούσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "ο χρόνος, που πέρασε από το προηγούμενο διάγγελμα του Γιέλτσιν, απόδειξε την πλήρη χρεοκοπία αυτών των διακηρύξεων. Η υπόσχεση να δημιουργηθεί ένα ομόσπονδο κράτος δικαίου με ανθηρή οικονομία της αγοράς και πλούσια πνευματική κουλτούρα, έμεινε μόνο στα λόγια. Η παραγωγή μειώθηκε πάνω από 2 φορές, 10.000.000 άτομα ή το 13,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού βρέθηκε άνεργο. Οι διάφορες επιδημίες και αρρώστιες αυξήθηκαν κατά 2 - 3 φορές, η μέση διάρκεια ζωής μειώθηκε γύρω στα 64 χρόνια, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 920.000 άτομα. Στη χώρα διεξάγεται πόλεμος, πεθαίνουν Ρώσοι πολίτες". Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται: "Εκ των προτέρων απορρίπτουμε τις προσπάθειες να φορτωθεί η ευθύνη σε μερικούς υπουργούς ή ακόμα και στην κυβέρνηση στο σύνολό της. Η ουσία δεν έγκειται στα πρόσωπα, αλλά στην οικονομική και κοινωνική πολιτική που συνδέεται με τη θέση του Προέδρου Γιέλτσιν, ο οποίος πρέπει να παραιτηθεί". Το ΚΚΡΟ καλεί το λαό και όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας να απαιτήσουν την παραίτηση του Γιέλτσιν και τη διενέργεια πρόωρων προεδρικών εκλογών. Για πρώτη φορά σε πολιτική του ανακοίνωση, το ΚΚΡΟ καταλήγει πως, αν η λαϊκή θέληση αγνοηθεί, τότε "οι πατριωτικές δυνάμεις μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους και να καλέσουν τους εργαζόμενους σε γενική πολιτική απεργία". Σημειώνουμε ότι μέχρι τώρα ζύμωση υπέρ της γενικής πολιτικής απεργίας έκαναν μόνο το ΚΕΚΡ και η "Εργαζόμενη Ρωσία".

ΑΛΓΕΡΙΑ
Νέες δολοφονίες

ΑΛΓΕΡΙ. -

Οι δολοφονίες συνεχίζονται στην Αλγερία, όπου τα γνωστά ονόματα γίνονται στόχοι δολοφονικών επιθέσεων ολοένα και συχνότερα. Δολοφονήθηκε, λοιπόν, χτες το πρωί στην πόλη Τίζι - Ούζου, η 35χρονη Ναμπίλα Ντιανίν, αρχιτέκτονας και πρόεδρος της αλγερινής βερβερικής φεμινιστικής οργάνωσης "Τιγκρί νετ νετούτ" (Φωνές γυναικών).

Σύμφωνα, δε, με χτεσινά δημοσιεύματα των εφημερίδων "Αλ Ουάταν" και "Λιμπερτέ", δολοφονήθηκε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Μπασίρ Μπενταγέμ, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλγερίας. Κατά τη διάρκεια της ίδιας επίθεσης, τραυματίστηκε σοβαρά και η σύζυγος του Αλγερινού κυβερνητικού αξιωματούχου.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα "Αλ Χαμπάρ" υποστήριξε, χτες, ότι δολοφονήθηκε και ο Μπελκασέμ Φετάχ, καθηγητής του μουσουλμανικού δικαίου σε λύκειο και στέλεχος της οργάνωσης "κίνημα Ενάχντα", το οποίο είχε υπογράψει την κοινή συμφωνία της Ρώμης, που καλούσε σε διάλογο την αλγερινή κυβέρνηση.

ΜΕΞΙΚΟ
Προεδρική υπαναχώρηση;

Ο Ζεντίγιο διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των φτωχών κατοίκων της πολιτείας Τσιάπας

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Ούτε μία βδομάδα δεν κράτησε η σκληρή γραμμή της πολιτικής του Μεξικανού Προέδρου Ερνέστο Ζεντίγιο, όσον αφορά την εξέγερση των Ινδιάνων χωρικών Ζαπατίστας στο νότιο τμήμα της χώρας του. Χτες, ο Πρόεδρος Ζεντίγιο διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να σταματήσει τις επιθέσεις που εξαπολύει κατά των φτωχών κατοίκων της πολιτείας Τσιάπας, ενώ παράλληλα κάλεσε τους αντάρτες να αναζητήσουν μία πολιτική λύση στη διαμάχη.

"Η κυβέρνησή μας είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο, έχει επίσης το δικαίωμα να αναζητήσει μία πολιτική και ειρηνική λύση για τον τερματισμό της σύρραξης", τόνισε ο Πρόεδρος Ζεντίγιο, μιλώντας σε συνέλευση ηγετών ινδιάνικων φυλών στην πρωτεύουσα του Μεξικού. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πρότασή του για τη χορήγηση αμνηστίας σε όσους Ζαπατίστας παραδώσουν εκούσια τα όπλα.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Κακές συνήθειες... .

ΚΕ+ΔΚΙΠ ΤΑΟΥΝ. -

Νοτιοαφρικανοί αστυνομικοί απώθησαν χτες περίπου 100 λευκούς κατοίκους της περιοχής Ράιτερβαχτ του Κέιπ Τάουν, που επιχείρησαν να σταματήσουν την προσέλευση μαύρων μαθητών σε σχολείο της γειτονιάς τους, χρησιμοποιώντας γκλομπς και σκύλους.

Η έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων απέτρεψε τις συγκρούσεις μεταξύ των δεκάδων συγκεντρωμένων ρατσιστών διαδηλωτών και 3.000 ανηλίκων μαθητών, που παρακολουθούν για δεύτερη ημέρα χτες μαθήματα σε ένα σχολείο που πριν από περίπου 10 μήνες (και για πολλά χρόνια) δεχόταν μόνο λευκούς Νοτιοαφρικανούς μαθητές.

Οι λευκοί διαδηλωτές ισχυρίστηκαν χτες ότι δεν καλωσορίζουν στην περιοχή τους τους μαύρους μαθητές "γιατί (οι τελευταίοι υποτίθεται ότι) κάνουν χρήση μαριχουάνας και προκαλούν υλικές ζημιές στις περιουσίες τους"!

ΤΑ+ΔΚΙΒΑΝ
Πολύνεκρη πυρκαγιά

Τουλάχιστον 64 νεκροί και 10 τραυματίες

ΤΑ+ΔΚΙΠΕ+ΔΚΙ.-

Τα ανύπαρκτα μέτρα πυρόσβεσης σε ένα μπαρ στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι, οδήγησαν χτες στο θάνατο τουλάχιστον 64 άτομα και προκάλεσαν σοβαρά τραύματα σε άλλα 10, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Οι φλόγες τύλιξαν μέσα σε ελάχιστη ώρα και τους τρεις ορόφους του οικοδομήματος, στο οποίο στεγάζονταν ένα εστιατόριο και ένα μπαρ. Οι τοπικές αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από έκρηξη, αλλά διενεργούνται έρευνες για την εξακρίβωση των πραγματικών αιτίων που οδήγησαν στον αποτρόπαιο χαμό δεκάδων αθώων ανθρώπων.

Πολλά από τα μπαρ της Ταϊπέι, τα οποία δεν είναι μεγαλύτερα από μικρά δωμάτια, έχουν γίνει στόχος επικρίσεων για τα ανεπαρκή έως ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας που παίρνονται από τους ιδιοκτήτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβρη, σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μπαρ στην Ταϊπέι, έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία 13 άτομα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργίες στο μέταλλο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. -

Εντείνοντας τις πιέσεις πάνω στους εργοδότες, περίπου 200.000 εργάτες μετάλλου πραγματοποίησαν προειδοποιητικές απεργίες σε ολόκληρη τη Γερμανία, απαιτώντας αυξήσεις των μισθών τους κατά 6%.

Οι ηγέτες των συνδικάτων δήλωσαν πως τη Δευτέρα ίσως καλέσουν τους εργάτες να ψηφίσουν για το αν θέλουν να ξεκινήσουν καθημερινές απεργίες, αν μέχρι τότε δεν έχουν μια λογική πρόταση από τους εργοδότες.

Τις περασμένες δύο εβδομάδες, το Συνδικάτο Μετάλλου έχει ξεκινήσει μια σειρά προειδοποιητικές απεργίες για την αύξηση των μισθών των περίπου 3.500.000 μεταλλεργατών και εργατών ηλεκτρονικών.

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Νέα συμφωνία εκεχειρίας

ΜΟΣΧΑ. -

Ο διοικητής των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων Ανατόλι Κουλικόφ και ο διοικητής των τσετσενικών δυνάμεων Ασλάν Μοσκάντοφ συμφώνησαν χτες στην πόλη Ορτζονικίτζεφσκαγια της Ινγκουσετίας σε μια νέα παράταση της κατάπαυσης του πυρός. Συμφώνησαν επίσης να δημιουργηθεί ένας διάδρομος στην πρωτεύουσα Γκρόζνι για την απομάκρυνση των νεκρών και τραυματιών, καθώς και για την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ο αντιπρόεδρος της Ινγκουσετίας Μπορίς Αγκάποφ, που μεσολάβησε για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των ειρηνευτικών συνομιλιών τη Δευτέρα, δήλωσε ότι "μεταξύ των στρατιωτικών και των δυο πλευρών υπάρχει βούληση για ειρήνη". Ο Αγκάποφ χαρακτήρισε "φυσιολογικές" τις παραβιάσεις της εκεχειρίας στην Τσετσενία.

Στο μεταξύ, μητέρες Ρώσων στρατιωτικών που έχουν σταλεί στην Τσετσενία, δήλωσαν την Τρίτη ότι σκοπεύουν να παραπέμψουν τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και υπουργούς του στο Διεθνές Δικαστήριο, επειδή διέταξαν να γίνει στρατιωτική επέμβαση στην Τσετσενία. Σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Επιτροπής Μητέρων κατήγγειλαν ότι "ο Πρόεδρος Γιέλτσιν και οι υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών είναι ένοχοι παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία".

Νεαρός Παλαιστίνιος κινεί τη σφεντόνα του, ενώ οι ισραηλινές δυνάμειςπλησιάζουν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ