Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εν αναμονή προεδρικού διαγγέλματος

Ο χρόνος που πέρασε από το προηγούμενο διάγγελμα του Γιέλτσιν, απόδειξε την πλήρη χρεοκοπία αυτών των διακηρύξεων, επισημαίνει το ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν θα εκφωνήσει σήμερα το ετήσιο διάγγελμά του προς τους βουλευτές του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή). Στις πάνω από 120 σελίδες του διαγγέλματος, αναμένεται πως ο Γιέλτσιν θα αναφερθεί στο ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας και της ισχυροποίησης του ρωσικού κράτους, ιδιαίτερα τώρα, μάλιστα, που υπάρχει η στρατιωτική επιχείρηση στην Τσετσενία, των στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας, στις πιέσεις που δέχεται από τη Δύση, αλλά και σε ζητήματα της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στη χώρα. Εχοντας υπόψη το περσινό διάγγελμα και τις πληροφορίες για το φετινό, η χτεσινή εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα" σημειώνει στο πρωτοσέλιδό της: "Ακίνδυνη διάγνωση, άχρηστη συνταγή. Ποιος φταίει: Ολοι. Τι να κάνουμε; Να οικοδομήσουμε τη μεγάλη Ρωσία".

Σε σχέση με το διάγγελμα του Γιέλτσιν, η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του στην Κρατική Δούμα, με ανακοίνωσή τους, ζητούν από τον Πρόεδρο Γιέλτσιν όχι απλώς να μιλήσει στα δυο κοινοβουλευτικά Σώματα, αλλά και να ακούσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "ο χρόνος, που πέρασε από το προηγούμενο διάγγελμα του Γιέλτσιν, απόδειξε την πλήρη χρεοκοπία αυτών των διακηρύξεων. Η υπόσχεση να δημιουργηθεί ένα ομόσπονδο κράτος δικαίου με ανθηρή οικονομία της αγοράς και πλούσια πνευματική κουλτούρα, έμεινε μόνο στα λόγια. Η παραγωγή μειώθηκε πάνω από 2 φορές, 10.000.000 άτομα ή το 13,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού βρέθηκε άνεργο. Οι διάφορες επιδημίες και αρρώστιες αυξήθηκαν κατά 2 - 3 φορές, η μέση διάρκεια ζωής μειώθηκε γύρω στα 64 χρόνια, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 920.000 άτομα. Στη χώρα διεξάγεται πόλεμος, πεθαίνουν Ρώσοι πολίτες". Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται: "Εκ των προτέρων απορρίπτουμε τις προσπάθειες να φορτωθεί η ευθύνη σε μερικούς υπουργούς ή ακόμα και στην κυβέρνηση στο σύνολό της. Η ουσία δεν έγκειται στα πρόσωπα, αλλά στην οικονομική και κοινωνική πολιτική που συνδέεται με τη θέση του Προέδρου Γιέλτσιν, ο οποίος πρέπει να παραιτηθεί". Το ΚΚΡΟ καλεί το λαό και όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας να απαιτήσουν την παραίτηση του Γιέλτσιν και τη διενέργεια πρόωρων προεδρικών εκλογών. Για πρώτη φορά σε πολιτική του ανακοίνωση, το ΚΚΡΟ καταλήγει πως, αν η λαϊκή θέληση αγνοηθεί, τότε "οι πατριωτικές δυνάμεις μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους και να καλέσουν τους εργαζόμενους σε γενική πολιτική απεργία". Σημειώνουμε ότι μέχρι τώρα ζύμωση υπέρ της γενικής πολιτικής απεργίας έκαναν μόνο το ΚΕΚΡ και η "Εργαζόμενη Ρωσία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ