ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και η διοίκηση της ΟΤΟΕ ψηφίζει... λιτότητα

Η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διοίκηση της ΟΤΟΕ, δηλώνει ότι θεωρεί "πρώτιστο καθήκον" τη διατήρηση της πολιτικής λιτότητας και την επίτευξη του προϋπολογισμού του 1995 και υιοθετεί πλήρως τις αντιδραστικές θέσεις του τραπεζικού κεφαλαίου, σχετικά με τα επιτόκια χορηγήσεων

Δημόσια στήριξη στην κυβερνητική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, πρόσφερε χτες η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση διοίκηση της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τις θέσεις της Ομοσπονδίας στο επίκαιρο θέμα "ανάπτυξη και επιτόκια", η ηγεσία της ΟΤΕ έκρινε σκόπιμο να δηλώσει ότι θεωρεί σαν πρωταρχικό στόχο την επίτευξη του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1995,με τον οποίο φορτώνονται νέα βάρη στο λαό (νέα μείωση των μισθών και συντάξεων, νέες περικοπές στα δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, νέα μέτρα διεύρυνσης της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εργαζομένων), με πρόσχημα το γνωστό κυβερνητικό επιχείρημα, ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη της οικονομίας. Στην ουσία, η διοίκηση της ΟΤΟΕ υιοθέτησε πλήρως τις αντιδραστικές θέσεις των εμπορικών τραπεζών στο θέμα των επιτοκίων χορηγήσεων.

Στο κείμενο της ΟΤΟΕ με τις θέσεις της Ομοσπονδίας για τα επιτόκια χορηγήσεων, που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, αναφέρεται αυτολεξεί ότι "η, με ελάχιστες αποκλίσεις, υλοποίηση του Προϋπολογισμού 1994, η αποφασιστική αντιμετώπιση της συναλλαγματικής κρίσης (με τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των κρατικών τραπεζών), η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αποτελούν θετική βάση για την υλοποίηση των στόχων της οικονομικής πολιτικής και για το 1995".Και στη συνέχεια, διατυπώνεται η άποψη ότι "η διατήρηση συνθηκών που θα συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων του Προϋπολογισμού του 1995, πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο όλων των κοινωνικών εταίρων, δεδομένου ότι ο στόχος της οικονομικής ανάκαμψης είναι συνδυασμός σταθερότητας, ευνοϊκών επιχειρηματικών προσδοκιών, θετικού κλίματος στην κεφαλαιαγορά και αποκλιμάκωσης των επιτοκίων".

Ξεχνώντας προφανώς ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων, η "πράσινη" διοίκηση της ΟΤΟΕ μιλά σαν εκπρόσωπος των τραπεζιτών, καθώς φτάνει στο σημείο να δηλώνει ότι "η εισοδηματική πολιτική πρέπει να έχει πρωταρχικό στόχο τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού".Πρωτοφανές και πρωτόγνωρο συνάμα για τα ελληνικά συνδικαλιστικά δεδομένα, η ηγεσία μίας από τις μεγαλύτερες συνομοσπονδίες της χώρας, να δηλώνει απροκάλυπτα ότι τάσσεται κατά των κοινωνικών αγώνων και υπέρ της "σταθερότητας", να προτρέπει την κυβέρνηση να ακολουθήσει πολιτική εισοδηματικής λιτότητας, "προκειμένου να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και ο πληθωρισμός". Πρωτοφανές να καλεί τους "κοινωνικούς εταίρους" να συμβάλουν στον "πρωταρχικό - όπως τον αποκαλεί - στόχο" της επίτευξης του προϋπολογισμού του 1995, στο σφαγιασμό, δηλαδή, των λαϊκών εισοδημάτων και της αύξησης των κερδών του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Η θρασύτητα, όμως, της ηγεσίας της ΟΤΟΕ έχει και συνέχεια, καθώς υιοθετεί πλήρως τις θέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και των εμπορικών τραπεζών, σε ό,τι αφορά τα επιτόκια χορηγήσεων, αφού αναγνωρίζει ότι η διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, είναι η μεγαλύτερη σήμερα στην Ευρώπη.Στη συνέχεια σε ρόλο απολογητή, αποδέχεται άκριτα τις θέσεις της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος ότι "οι 7 ποσοστιαίες μονάδες αποτελούν "ασφάλιστρο" για την ομαλή κάλυψη των δανειακών αναγκών του δημοσίου...".

Παρεμπιπτόντως, να σημειώσουμε ότι η θέση αυτή αποτελεί την προσφιλή δικαιολογία των εμπορικών τραπεζών, όταν οι τελευταίες αναγκάζονται να απολογηθούν για τη διατήρηση των ληστρικών επιτοκίων. Υιοθετούν, τέλος, πλήρως τις θέσεις των εμπορικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τα επιτόκια χορηγήσεων και την προοπτική μείωσής τους, τα οποία κατά την ηγεσία της ΟΤΟΕ μπορούν να μειωθούν με:

  • Τη σταδιακή αποδέσμευση των υποχρεωτικών διαθεσίμων των ελληνικών τραπεζών, που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και σήμερα ανέρχονται στο 9% του συνόλου των καταθέσεων.
  • Τη σταδιακή αποδέσμευση των υποχρεωτικών δεσμεύσεων σε συνάλλαγμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Μείωση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών, μέσω του εκσυγχρονισμού τους. Προτάσεις, δηλαδή, οι οποίες όταν θα εφαρμοστούν θα αυξήσουν τη ρευστότητα των τραπεζών και κατά συνέπεια τις δυνατότητες για μεγαλύτερη κερδοσκοπία.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΕΤΒΑ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Χρονική μετάθεση των κυβερνητικών αποφάσεων

Αναβλήθηκε για... "ευνοϊκότερες μέρες" η λήψη αποφάσεων σχετικά με την "εξυγίανση" της ΕΤΒΑ και την Τράπεζα Κρήτης.Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ η νέα διοίκηση της ΕΤΒΑ θα εκπονήσει νέο σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο και θα υποβάλει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε δυο με τρεις μήνες. Σχετικά με το μέλλον της Τράπεζας Κρήτης ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρουσιάσει σχετικό σχέδιο νόμου "στις επόμενες βδομάδες".

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι την περασμένη Παρασκευή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος είχε δηλώσει ότι θα παραδώσει στην κυβέρνηση το σχέδιο νόμου για την Τράπεζα Κρήτης εντός δέκα ημερών. Είχε μάλιστα υποστηρίξει ότι η Τράπεζα Κρήτης θα πωληθεί στον φορέα, ιδιωτικό ή δημόσιο, ο οποίος θα δώσει το υψηλότερο τίμημα και θα έχει και τα εχέγγυα για μια "χρηστή" διοίκηση. Χτες, όμως, ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε πως "υπάρχουν παλαιότερα σχέδια νόμου", αλλά δόθηκε πίστωση χρόνου στη νέα διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος (μετά τον Ι. Μπούτο) υπό τον Λ. Παπαδήμο "να ξαναδεί το θέμα". Ισχυρίστηκε δε ότι η κυβέρνηση "δεν έχει αποφασίσει αν η Τράπεζα Κρήτης θα παραμείνει στο δημόσιο τομέα" ή αν θα ιδιωτικοποιηθεί. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς έκανε λόγο για ανάγκη επίλυσης του χρηματοδοτικού προβλήματος της Τράπεζας Κρήτης πριν τη "λύση" του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχει "βρεθεί" άλλη "θέση" στην οποία θα... μετατεθεί ο σημερινός επίτροπος της Τράπεζας Κρήτης.

"Πίστωση χρόνου", αλλά τριών μηνών δόθηκε και στη νέα διοίκηση της ΕΤΒΑ, για να επεξεργαστεί ένα νέο σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας, καθώς το προηγούμενο που είχαν καταρτίσει οι τρεις ξένες εταιρίες - σύμβουλοι απορρίφθηκε από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος. Ως γνωστό το θέμα αυτό και οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αποτέλεσαν πεδίο σύγκρουσης του υπουργού Βιομηχανίας Κ. Σημίτη με τον διοικητή της ΕΤΒΑ Θ. Γκαμαλέτσο, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του δεύτερου. Το σχέδιο προέβλεπε το στάσιμο στα δυο της τράπεζας με το διαχωρισμό του λεγόμενου προβληματικού χαρτοφυλακίου και κάλυψη των σωρευμένων ζημιών ύψους 400 δισ. δρχ. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υποστήριξε χτες ότι "η ΕΤΒΑ παραμένει ως τράπεζα και θα εξασφαλιστούν οι συνθήκες μακροχρόνιας λειτουργίας της σε κερδοφόρα βάση", γεγονός που προκαθορίζει την εκποίηση όλων των επιχειρήσεων που ελέγχει η ΕΤΒΑ...

Διεθνής επέκταση του Hellastel

Τι οφείλουν στον ΟΤΕ οι τηλεοπτικοί σταθμοί

Το ποσό των 6,56 δισεκατομμυρίων δραχμών οφείλει η ΕΡΤ στον ΟΤΕ από τη χρήση των τηλεφωνικών δικτύων και τηλεπικοινωνιακών κυκλωμάτων. Ο τηλεοπτικός ΣΚΑ+ΔΚΙ οφείλει 500 εκατομμύρια δραχμές, το "Κανάλι 29" 24,2 εκατ. δρχ., ο "902" οφείλει 30 εκατ. δρχ, το "New Channel" 74 εκατομμύρια και ο "Ικαρος - Κρήτη TV" οφείλει στον ΟΤΕ 8,4 εκατ. δρχ. Η διοίκηση του ΟΤΕ στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους σταθμούς για τη ρύθμιση των χρεών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ΕΡΤ ζητά να μην προσμετρηθούν οι τόκοι και το 40% της οφειλής να συμψηφιστεί με διαφήμιση, ο δε ΣΚΑ+ΔΚΙ προτείνει αποπληρωμή σε 45 δόσεις.

Υπογράφτηκε χθες συμφωνία μεταξύ του ΟΤΕ και της France Telecom για την έναρξη της διασύνδεσης του δημόσιου συστήματος videotext - Hellastel του ΟΤΕ με το αντίστοιχο γαλλικό σύστημα. Ο ΟΤΕ μέσω του συστήματος hellastel προσφέρει στους Ελληνες χρήστες τη δυνατότητα πρόσβασης σε ελληνικές τράπεζες πληροφοριών, ενώ με τη σύνδεση με το γαλλικό σύστημα επιτυγχάνεται διεύρυνση των δυνατοτήτων του συστήματος και οι χρήστες θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε 25.000 τράπεζες πληροφοριών στη Γαλλία. Με ενιαίο αριθμό κλήσης οι χρήστες μπορούν να αντλούν πληροφορίες για: ειδήσεις, επιστήμες, οικονομία, ιατρική, πληροφορική, επιχειρηματικά νέα, τέχνη, παιγνίδια, ψυχαγωγία, κλπ. Ακόμη παρέχεται η δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας παγκόσμιου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Minicom).

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Επανέρχονται στο θέμα της ευνοϊκής ρύθμισης των χρεών τους

Με τη σύσταση ειδικής Συντονιστικής Επιτροπής, οι ξενοδόχοι επανέφεραν προχτές στα αρμόδια οικονομικά υπουργεία το πάγιο αίτημά τους για ρύθμιση των 70 δισ. δρχ., στα οποία ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια που κατά καιρούς έχουν πάρει ανεπιστρεπτί από τις τράπεζες οι ξενοδόχοι. Επίσης, καταγγέλλουν ως παράνομη την αύξηση του επιτοκίου των δανείων που έχουν πάρει από τράπεζες μέχρι το 1987. Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) υπέβαλε την περασμένη Δευτέρα σχετικό υπόμνημα στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με την ΠΟΞ, 1.000 ξενοδοχεία απειλούνται σήμερα με πλειστηριασμό από τις τράπεζες, τη στιγμή που παράνομα οι τελευταίες αύξησαν μέχρι και 42% τα επιτόκια δανείων που είχαν χορηγήσει σε ξενοδόχους μέχρι το 1987, με το καθεστώς του διοικητικού καθορισμού, που έπρεπε να παραμείνουν σταθερά. Αυτό υποστηρίζει και σχετική γνωμάτευση νομικών, την οποία επικαλούνται οι ξενοδόχοι.

Οι ξενοδόχοι ζητούν άμεσα:

  • ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους με βάση σχετικό σχέδιο που είχε υποβληθεί από τον υπουργό Τουρισμού, αλλά είχε απορριφθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης
  • άμεση αναστολή του νόμου 2.000/90, με βάση τον οποίο τα ξενοδοχεία που έχουν οφειλές από δάνεια πάνω από 200 εκατομμύρια δραχμές, υπάγονται στο καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης. Σύμφωνα με το καθεστώς αυτό, οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση απειλής με πλειστηριασμό, ενώ η δανείστρια τράπεζα ή θυγατρική της αναλαμβάνουν την εκκαθάριση του ξενοδοχείου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ