Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΒΑ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Χρονική μετάθεση των κυβερνητικών αποφάσεων

Αναβλήθηκε για... "ευνοϊκότερες μέρες" η λήψη αποφάσεων σχετικά με την "εξυγίανση" της ΕΤΒΑ και την Τράπεζα Κρήτης.Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ η νέα διοίκηση της ΕΤΒΑ θα εκπονήσει νέο σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο και θα υποβάλει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε δυο με τρεις μήνες. Σχετικά με το μέλλον της Τράπεζας Κρήτης ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρουσιάσει σχετικό σχέδιο νόμου "στις επόμενες βδομάδες".

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι την περασμένη Παρασκευή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος είχε δηλώσει ότι θα παραδώσει στην κυβέρνηση το σχέδιο νόμου για την Τράπεζα Κρήτης εντός δέκα ημερών. Είχε μάλιστα υποστηρίξει ότι η Τράπεζα Κρήτης θα πωληθεί στον φορέα, ιδιωτικό ή δημόσιο, ο οποίος θα δώσει το υψηλότερο τίμημα και θα έχει και τα εχέγγυα για μια "χρηστή" διοίκηση. Χτες, όμως, ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε πως "υπάρχουν παλαιότερα σχέδια νόμου", αλλά δόθηκε πίστωση χρόνου στη νέα διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος (μετά τον Ι. Μπούτο) υπό τον Λ. Παπαδήμο "να ξαναδεί το θέμα". Ισχυρίστηκε δε ότι η κυβέρνηση "δεν έχει αποφασίσει αν η Τράπεζα Κρήτης θα παραμείνει στο δημόσιο τομέα" ή αν θα ιδιωτικοποιηθεί. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς έκανε λόγο για ανάγκη επίλυσης του χρηματοδοτικού προβλήματος της Τράπεζας Κρήτης πριν τη "λύση" του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχει "βρεθεί" άλλη "θέση" στην οποία θα... μετατεθεί ο σημερινός επίτροπος της Τράπεζας Κρήτης.

"Πίστωση χρόνου", αλλά τριών μηνών δόθηκε και στη νέα διοίκηση της ΕΤΒΑ, για να επεξεργαστεί ένα νέο σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας, καθώς το προηγούμενο που είχαν καταρτίσει οι τρεις ξένες εταιρίες - σύμβουλοι απορρίφθηκε από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος. Ως γνωστό το θέμα αυτό και οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αποτέλεσαν πεδίο σύγκρουσης του υπουργού Βιομηχανίας Κ. Σημίτη με τον διοικητή της ΕΤΒΑ Θ. Γκαμαλέτσο, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του δεύτερου. Το σχέδιο προέβλεπε το στάσιμο στα δυο της τράπεζας με το διαχωρισμό του λεγόμενου προβληματικού χαρτοφυλακίου και κάλυψη των σωρευμένων ζημιών ύψους 400 δισ. δρχ. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υποστήριξε χτες ότι "η ΕΤΒΑ παραμένει ως τράπεζα και θα εξασφαλιστούν οι συνθήκες μακροχρόνιας λειτουργίας της σε κερδοφόρα βάση", γεγονός που προκαθορίζει την εκποίηση όλων των επιχειρήσεων που ελέγχει η ΕΤΒΑ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Πυλώνας" ξεπουλήματος η ηγεσία της ΟΤΟΕ (1998-04-15 00:00:00.0)
Απεργία ενάντια στις απολύσεις (1998-01-31 00:00:00.0)
"Εξυγίανση" με διαγραφές χρεών και απολύσεις (1997-06-28 00:00:00.0)
Ερίζουν για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος (1997-01-15 00:00:00.0)
Κυβερνητικές τριβές λόγω ΕΤΒΑ και Τράπεζας Κρήτης (1995-02-23 00:00:00.0)
"Σπάνε" σκόπιμα την ΕΤΒΑ σε 2 κομμάτια (1995-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ