Σάββατο 28 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Σπάνε" σκόπιμα την ΕΤΒΑ σε 2 κομμάτια

Σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αναμένεται να παρθούν οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της τράπεζας

Κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον της ΕΤΒΑ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα στον υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή του διοικητή της τράπεζας Θ. Γκαμαλέτσου.Η ΕΤΒΑ βαρύνεται με τεράστιες ζημιές που οφείλονται στην πελατειακού τύπου χορήγηση θαλασσοδανείων, καθ' υπόδειξη των εκάστοτε κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 20 χρόνια. Η συνολική ζημιά χρήσης του 1993 ανέρχεται σε 127,6 δισεκατομμύρια δραχμές έναντι 78,3 δισ. δρχ το 1992. Σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών λογιστών το 65% των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΤΒΑ πιθανότατα δε θα εισπραχθούν ποτέ!

Το "προβληματικό" χαρτοφυλάκιο είναι γύρω στα 450 δισ. δρχ, ενώ τα δάνεια που οφείλουν οι ιδιώτες είναι 360 δισ. δρχ. Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθούσε την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ με πρόσχημα την "εξυγίανσή" της. Η διαδικασία που είχε περίπου αποφασιστεί, ήταν να διαχωριστεί το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΒΑ σε "υγιές", δηλαδή τις τραπεζικές εργασίες και σε "προβληματικό", δηλαδή τη συμμετοχή της σε βιομηχανικές επιχειρήσεις. Την ίδια τακτική ακολουθεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σε σχετική μελέτη την οποία συνέταξαν τρεις ξένες εταιρίες ("First Consulting", "Kleinwort Benson", "Allied Irish Bank") ούτε λίγο ούτε πολύ επισημαίνεται ότι η συνέχιση της λειτουργίας της ΕΤΒΑ υπό το σημερινό καθεστώς είναι, ουσιαστικά, μια βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς "η οικονομική κατάσταση της ΕΤΒΑ είναι τόσο άσχημη ώστε κάποιο μη ελεγχόμενο γεγονός μπορεί να την οδηγήσει σε κατάρρευση" και "μια πιθανή κατάρρευση θα έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στη δραχμή και το δημόσιο χρέος", αφού αν η ΕΤΒΑ "κατέβαζε τα ρολά" θα έπρεπε να καταβληθεί ποσό πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δραχμές που είναι οι απαιτήσεις των ξένων και των ντόπιων πιστωτών της. Σύμφωνα με τους ξένους "συμβούλους" η εξυγίανση της τράπεζας θα κοστίσει 400 δισεκατομμύρια δραχμές περίπου, ποσό που πρέπει να καταβάλει εφάπαξ το ελληνικό δημόσιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΒΑ.

Ωστόσο, στη συνέχεια, οι σύμβουλοι προτείνουν το σπάσιμο της ΕΤΒΑ σε δυο εταιρίες. Στη μια - όπου θα μετατεθεί και η πλειοψηφία του προσωπικού - να δοθεί η "διαχείριση" του προβληματικού χαρτοφυλακίου. Η δεύτερη εταιρία να αποτελείται από τρεις μονάδες, την "επενδυτική", την "αναπτυξιακή" και μια "υποστήριξης".

Αν. Π.|Δ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ