Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικές τριβές λόγω ΕΤΒΑ και Τράπεζας Κρήτης

Ακάλυπτο άφησε το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, με αφορμή την καθυστέρηση κατάθεσης του νομοσχεδίου, που θα ρυθμίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Τράπεζας Κρήτης

Η τύχη της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ), την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να "σπάσει σε δύο κομμάτια" - γιατί έτσι επιτάσσει το συμφέρον της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας - εξετάστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση μελών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.Θέμα της σύσκεψης, ήταν η εξεύρεση βιώσιμης λύσης που θα επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας της Τράπεζας, τα σωρευμένα χρέη της οποίας ξεπερνούν τα 100 δισ. δραχμές, λόγω της γαλαζοπράσινης πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Γ. Παπαντωνίου, υποστήριξε ότι η ΕΤΒΑ αποτελεί "εργαλείο στήριξης της βιομηχανικής πολιτικής της κυβέρνησης", ενώ στην πραγματικότητα έχει μετατραπεί σε εργαλείο στήριξης των συμφερόντων της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Τριβές στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται όμως ότι δημιουργούνται και από την προοπτική ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Κρήτης. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας άφησε ακάλυπτο το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμο,όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει γιατί καθυστερεί το νομοσχέδιο- έχει αναλάβει να το συντάξει η Τράπεζα της Ελλάδος - που θα ρυθμίζει το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Τράπεζας Κρήτης. Στη σχετική ερώτηση απάντησε ότι "για το θέμα αυτό ρωτήστε το διοικητή".

Στη σύσκεψη για την ΕΤΒΑ - εκτός από τον Γ. Παπαντωνίου - συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Α. Παπαδόπουλος,ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης καθώς και η νέα διοίκηση της τράπεζας. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, η ΕΤΒΑ πρόκειται να συντάξει πόρισμα "εξυγίανσης" το οποίο και θα καταθέσει για έγκριση στην κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το μέλλον λειτουργίας της ΕΤΒΑ έχει συνταχθεί μελέτη των τριών ξένων εταιριών συμβούλων που είχε προσλάβει για το σκοπό αυτό η προηγούμενη υπό τον καθηγητή Γκαμαλέτσο διοίκησή της.

Η εξεύρεση της όποιας λύσης για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΤΒΑ, έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ακανθώδης. Η τράπεζα πληρώνει σήμερα τις αμαρτίες της βιομηχανικής πολιτικής που ακολούθησαν οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις, καθώς τα δάνεια και οι πιστώσεις που χορηγούσε επί δεκαετίες στον μεταποιητικό τομέα δεν εξοφλήθηκαν ποτέ. Χαρακτηριστική των αδιεξόδων που έχουν περιέλθει κυβέρνηση και διοικήσεις της ΕΤΒΑ για το μέλλον της τράπεζας, αποτελεί και η μελέτη των τριών εταιριών συμβούλων, η οποία εκτιμά ότι η παύση της λειτουργίας της τράπεζας θα αποδειχτεί δαπανηρότερη από τη συνέχιση της λειτουργίας της, με τη σημερινή ή με τη μελλοντική μορφή στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ