Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό!

Η ηγεσία του ΣΕΒ θεωρεί ανέφικτο το στόχο για πληθωρισμό 8% και ζητά μείωση των επιτοκίων και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και υποστηρίζει ότι οι μισθολογικές αυξήσεις του 4,5% και του 6,1% είναι "κατά τι" μεγαλύτερες από το 8% του πληθωρισμού...

Την αντιδραστική θεωρία, που λέει ότι "φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό", επικαλέστηκε χτες η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών! Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,εξέφρασε χτες φόβους ότι και φέτος δε θα πιαστεί ο στόχος της κυβέρνησης για το πληθωρισμό. Αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί ότι δήθεν φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό, είπε ότι φέτος οι αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα είναι "κατά τι"... υψηλότερες του προβλεπόμενου για το 1995 πληθωρισμού! Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η μέση αύξηση των μισθών είναι 4,5% για το δημόσιο τομέα και 6,1% για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός γύρω 8%. Ομως ο πρόεδρος του ΣΕΒ θεωρεί - όπως και η κυβέρνηση - ότι το 4,5% και 6,1% είναι μεγαλύτερο από το 8%...

Διατυπώνοντας τις θέσεις και εκτιμήσεις των βιομηχάνων για διάφορα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, η ηγεσία του ΣΕΒ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου:

  • Επισήμανε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι για μείωση του πληθωρισμού, καθώς και μείωση της ανεργίας.
  • Αφησε να εννοηθεί ότι είναι αναποτελεσματική η τακτική μικρής διολίσθησης της δραχμής που ακολουθεί η κυβέρνηση με την αντιπληθωριστική πολιτική. Η συγκεκριμένη τακτική, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, "δε θα στηρίξει τόσο την αντιπληθωριστική της πολιτική, αφού οι μισθολογικές αυξήσεις είναι κατά τι υψηλότερες του προβλεπόμενου για το '95 πληθωρισμού"!
  • Αξίωσε από την κυβέρνηση την εντατικοποίηση των ρυθμών ιδιωτικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και των επενδύσεων υποδομής, που χαρακτηρίστηκαν καθηλωμένες, προβάλλοντας το πρόσχημα της ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
  • Εξέφρασε την επιθυμία για παραπέρα μείωση των επιτοκίων και σχολιάζοντας το νομισματοπιστωτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για το 1995 υποστήριξαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εξαιτίας των δανειακών αναγκών του δημοσίου, είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη πολιτική που ανακοίνωσε. Στο σημείο αυτό τονίστηκε επίσης ότι η ενδεχόμενη απόκλιση του πληθωρισμού δεν οδηγεί απαραίτητα και σε μείωση των επιτοκίων, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα από την κυβέρνηση.

Αξιοσημείωτη ήταν εξάλλου η ήπια στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν τα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου για την αγορά. Οι ίδιοι, προφανώς έχοντας λάβει τα πραγματικά μηνύματα, δε διαισθάνονται ότι επίκειται επάνοδος σε καθεστώς διοικητικού ελέγχου, ενώ χαρακτήρισαν ως "εργαλεία" που θα βοηθήσει τις υπηρεσίες του εν λόγω υπουργείου, μέτρα όπως αυτό της θέσπισης μεσοσταθμικού δείκτη κέρδους που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα.

Εξάλλου, τόσο ο Ι. Στράτος, όσο και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ Αν. Κανελλόπουλος, θεωρούν μάλλον "οφθαλμαπάτη" την ανησυχητική πορεία συγκεντροποίησης που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στον κλάδο τροφίμων, αφού όπως ισχυρίστηκαν, δεν παρατηρούνται, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, ολιγοπωλιακές καταστάσεις ή περιπτώσεις εναρμονισμένης πρακτικής από τις επιχειρήσεις. Δεν παρέλειψαν επίσης να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη θεσμοθέτηση προληπτικού - πλην όμως στοιχειώδους - ελέγχου των συγκεντρώσεων επιχειρήσεων που περιλαμβάνει ο νόμος για τον ανταγωνισμό του υπουργείου Εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα έχει αντιαναπτυξιακή επίδραση.

Σε ό,τι αφορά το μέτρο της ονομαστικοποίησης των μετοχών που άρχισε να εφαρμόζεται, εκφράστηκε η άποψη ότι το συγκεκριμένο μέτρο δε φαίνεται να βοηθά στη δημιουργία δυνατού χρηματιστηρίου.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ