ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Οι αποσπασματικές λύσεις οδήγησαν σε έκρηξη
  • Σε αδιέξοδο το υπουργείο Παιδείας, δε λέει κουβέντα για το νομοσχέδιό του
  • Κλειστό σήμερα το Πολυτεχνείο και το ΤΕΕ, απεργούν οι μηχανικοί στο δημόσιο
  • Νέα πορεία προγραμμάτισαν οι σπουδαστές

Οι μεσοβέζικες και αποσπασματικές λύσεις που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ οδήγησαν σε μία πρωτοφανή έκρηξη την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ηδη η τύχη του νομοσχεδίου αγνοείται, ενώ σήμερα η Σύγκλητος του ΕΜΠ αποφάσισε 24ωρη αποχή από τις εκπαιδευτικές λειτουργίες με αίτημα την ουσιαστική αντιμετώπιση συνολικά του θέματος της μεταλυκειακής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Παράλληλα σήμερα οι μηχανικοί του δημοσίου σε όλη τη χώρα απεργούν και οι υπηρεσίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου παραμένουν κλειστές με αίτημα τη μη κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ. Από την πλευρά τους οι πρόεδροι των ΤΕΙ και οι διδάκτορες καθηγητές των παραπάνω Ιδρυμάτων ζητούν την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου, ενώ οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ με το ίδιο αίτημα συνεχίζουν την αποχή από τις εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη οι σπουδαστές των ΤΕΙ κινητοποιούνται με αγώνες διαρκείας, ζητώντας την καθιέρωση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, αίτημα που εάν υιοθετούνταν πιθανότατα δε θα έφταναν τα πράγματα στο σημερινό σημείο. Χτες το απόγευμα σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας απέκλεισαν για λίγη ώρα τη Λεωφόρο Καβάλας, ενώ για σήμερα σπουδαστές της ΣΕΥΠ και της ΣΤΕΦ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Ευρισκόμενο καταφανώς σε αδιέξοδο το υπουργείο Παιδείας με χτεσινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι ο υπουργός δε δήλωσε ποτέ ότι αποσύρεται το νομοσχέδιο και τονίζει ότι η κοινή επιτροπή πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ έγινε για την εξεύρεση καλύτερης δυνατής λύσης στο θέμα. Είναι όμως προφανές από τις ανακοινώσεις του (προχτεσινή και χτεσινή) όπου δε λέγεται τίποτα για την τύχη του νομοσχεδίου που σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου έπρεπε ήδη να ήταν στη Βουλή. Αλλωστε χτες η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου ανακοίνωσε ότι εκτιμά "ως θετική την απόφαση αναβολής κατάθεσης του νομοσχεδίου".

Ο Ν. Μαρκάτος

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Ν. Μαρκάτος τόνισε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δε βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τα ΤΕΙ και τους σπουδαστές τους, αλλά με την πολιτεία που προσπαθεί να θεσμοθετήσει χωρίς μελέτη. Ανέφερε ότι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα Πανεπιστήμια δέχονται επίθεση από τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που κυριαρχούν.

Επεξηγώντας τη θέση του υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση για την ανάγκη κάλυψης των αναγκών της παραγωγής θέλει εργατικά χέρια και αδιαφορεί εάν αυτά θα βγουν από ιδρύματα που έχουν δύο ή τρία χρόνια σπουδών. Αλλωστε, τόνισε ακόμα και οι ίδιες οι επιχειρήσεις άρχισαν να εκπαιδεύουν ανθρώπους. Επιδίωξή τους, είπε, είναι η δημιουργία στρατιών ανέργων που θα αποτελούν φτηνά εργατικά χέρια. Συμπαραστεκόμαστε, συνέχισε, στους σπουδαστές των ΤΕΙ και καταλαβαίνουμε την αγωνία τους.

Σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είπε ότι η αντίληψή του είναι πως δε θα κατατεθεί και διευκρίνισε ότι η επιτροπή πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ που συγκροτήθηκε προχθές, θα ασχοληθεί μόνο με τη διαδικασία αξιολόγησης των ΤΕΙ με κριτήρια που ισχύουν στην Ευρώπη και αφορούν το επίπεδο του διδακτικού προσωπικού, το επίπεδο και τη διάρκεια σπουδών κ. ά. "Εάν δούμε, είπε, ότι ορισμένα ΤΕΙ πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές τότε δεν έχουμε αντίρρηση να ενταχθούν αυτά στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση". Απέφυγε όμως να αναφέρει ποια θα είναι η τύχη των ΤΕΙ εκείνων που δε θα πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Αντίθετη άποψη έχουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι με προχτεσινή τους απόφαση ζητούν η αξιολόγηση να ισχύσει και τα ΑΕΙ.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

ΧΑΛΚΙΔΑ
Νέες αυταρχικές διώξεις σε βάρος μαθητών
  • Παραπέμπονται να δικαστούν στις 22 Φλεβάρη 12 μαθητές και τρεις γονείς για τις καταλήψεις του 1991
  • ΚΝΕ: Η δίωξη των 12 μαθητών δεν έχει στόχο μόνο αυτούς, αλλά ολόκληρο το μαθητικό κίνημα. Τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Στα "χνάρια" του προϊσταμένου του, εισαγγελέα Εφετών Τζαννακάκη, που εξέδωσε και τη γνωστή εντολή για άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον μαθητών που "καταλαμβάνουν" σχολεία, βαδίζει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Γρ. Πεπόνης. Γυρίζοντας αρκετά χρόνια πίσω, το 1991 - τότε που οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργού Παιδείας Κοντογιαννόπουλου είχαν απορριφθεί και ανατραπεί από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, με μπροστάρηδες τους μαθητές - ο Γρ. Πεπόνης άσκησε ποινική δίωξη στις 12/11/94 κατά 12 μαθητών και τριών γονέων, η οποία εκδικάζεται στις 22 Φλεβάρη στο Α Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας.

Η δίωξη αφορά 12 15χρονους, τότε, μαθητές της Γ τάξης του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας. Οι περισσότεροι ήταν μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου. Τους ασκήθηκε ποινική δίωξη μετά από αναφορά που είχε καταθέσει ο τότε γυμνασιάρχης του σχολείου (σήμερα συνταξιούχος), Σπ. Κοντομίχαλος. Οι μαθητές κατηγορούνται για "διατάραξη οικιακής ειρήνης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση" και "παράνομο βία κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση".

Οι γονείς, Αθ. Ζουρνής, Ζήσης Πανάγος και Σταύρος Παπασωτηρίου, κατηγορούνται ως "ηθικοί αυτουργοί κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση", για τις πράξεις που κατηγορούνται οι μαθητές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πράξεις αυτές τελέστηκαν το διάστημα από 7/1/91 - 18/1/91, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων σε όλη την Ελλάδα βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις. Ως αιτία για την απαγγελία των κατηγοριών προβάλλεται το επιχείρημα ότι εμπόδιζαν συμμαθητές τους να μπουν στο σχολείο, ενώ οι γονείς υποκίνησαν τους συγκεκριμένους μαθητές να πάρουν αυτή την απόφαση. Στην ουσία, πρόκειται για μια ακόμη ποινική δίωξη, που σκοπό έχει την τρομοκράτηση των μαθητών και γονιών και την καταστολή του αγωνιστικού φρονήματος.

Το σοβαρό ζήτημα που προέκυψε εξέτασε σε χτεσινοβραδινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΛΜΕ Εύβοιας, ενώ το μέλος του, Γ. Κοντογιάννης, δήλωσε στο "Ρ" ότι "ο αγώνας για τη διασφάλιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς, ο αγώνας για την αναβάθμιση του περιεχομένου της μόρφωσης, δεν ανακόπτονται από καμία εισαγγελική παρέμβαση. Οι μαθητές μαζί με τους άλλους φορείς της εκπαίδευσης πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση".

Η ΚΝΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ,στην οποία σημειώνεται: "Δυο μέρες μετά τη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη της ΚΝΕ στην Εύβοια και η εκτίμηση της Συνδιάσκεψης ότι ο "πολύμορφος αυταρχισμός είναι η απάντηση σε όποιον αντιστέκεται, σε όποιον θέλει να ξεφύγει από την πορεία υποταγής και παθητικότητας που θέλουν να επιβάλλουν στην κοινωνία", ήρθε δυστυχώς να επιβεβαιωθεί.

Αυτή τη φορά ο αυταρχισμός, η προσπάθεια τρομοκρατίας, έχει στο στόχο της τους μαθητές που αγωνίζονται, που προσπαθούν να υπερασπίσουν τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, που με τους αγώνες τους προσπαθούν να βάλουν φρένο στη συνεχιζόμενη υποβάθμισή της, διεκδικούν το ίδιο το μέλλον.

Η δίωξη εναντίον των 12 μαθητών, με πρόσχημα την αναφορά του "εκπαιδευτικού" Κ. Κοντομίχαλου, δεν έχει στο στόχο της μόνο αυτούς τους ίδιους τους μαθητές, αλλά ολόκληρο το μαθητικό κίνημα. Αυτός που θα καθίσει στο εδώλιο είναι η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και οι υπερασπιστές της, όσοι αγωνίζονται αρνούμενοι να υπακούσουν στις άνωθεν υποδείξεις, ενώ αυτοί που ευθύνονται για το χάλι της εκπαίδευσης, οι πολιτικές των απαράδεκτα χαμηλών δαπανών για την εκπαίδευση, της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης, μένουν στο απυρόβλητο.

Τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών. Αντίθετα, μαζί με την αγανάκτηση ενισχύουν και τη διάθεση για αγώνα, διευρύνουν τη συμπαράσταση του λαού και της νεολαίας στο δίκαιο αγώνα τους.

Η ΚΝΕ καταγγέλλει τη νέα προσπάθεια τρομοκρατίας, εκφράζει τη συμπαράστασή της στους διωκόμενους και σε όλους τους αγωνιζόμενους νέους, καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαζικούς φορείς του νομού μας να απαντήσουν έμπρακτα στην προσπάθεια της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων".

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Στάσεις εργασίας για το 35%

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους δηλώνουν τα μέλη του Συλλόγου Ειδικού Διοικητικού Τεχνικού Προσωπικού (ΕΔΤΠ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για ένταξή τους στο μισθολόγιο και για αυξήσεις της τάξης του 35%.

Ηδη από τη Δευτέρα πραγματοποιούν τρίωρες στάσεις εργασίας, που θα συνεχιστούν μέχρι και αύριο Παρασκευή. Πρώτος μεγάλος σταθμός της κινητοποίησής τους θα είναι η 24ωρη απεργία που κήρυξαν για τις 23 του μήνα.

Με ψήφισμά τους τα 737 μέλη του Συλλόγου χαρακτηρίζουν άνιση την μεταχείρισή τους από την πολιτεία και σημειώνουν ότι "η εξαίρεσή τους από το νομοθετικό πλαίσιο των Δημοσίων Υπαλλήλων και η νομικά κατοχυρωμένη ιδιαιτερότητά τους, λόγω εργασιακών ιδιορρυθμιών και εκπαιδευτικών αναγκών, επιβάλλουν την ένταξη του ΕΔΤΠ στο Πανεπιστημιακό Μισθολόγιο".

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
Οι ελλείψεις οδηγούν σε απεργία

Απεργία διαρκείας άρχισαν οι διδάσκοντες του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαμαρτυρόμενοι για τις τραγικές ελλείψεις του τμήματος σε διδακτικό προσωπικό.

Την απόφαση πήρε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση του τμήματος, γιατί όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, "για χρόνια τώρα το τμήμα - που έχει 1.800 φοιτητές - λειτουργεί με έκτακτους διδάσκοντες προσωρινής σύμβασης, που αλλάζουν υποχρεωτικά κάθε τρία χρόνια". Από τον περασμένο Οκτώβρη εκπρόσωποι των διδασκόντων και των φοιτητών έκαναν κινητοποιήσεις και παραστάσεις ζητώντας εννιά έκτακτες συμβάσεις και πέντε θέσεις διδασκόντων για τη φετινή χρονιά. Μόλις πριν από δύο μέρες εγκρίθηκαν τρεις μόνο έκτακτες συμβάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι έξι προσκεκλημένοι διδάκτορες εργάστηκαν το πρώτο εξάμηνο χωρίς να πληρωθούν. Το τμήμα, εξάλλου, περιμένει ακόμα την έγκριση των πέντε προκηρυγμένων θέσεων διδασκόντων.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που έχει αρνητικές συνέπειες στην ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία του τμήματος, οδήγησε τους διδάσκοντες στην απεργία διαρκείας, την οποία, όπως δηλώνουν, θα σταματήσουν μόνο εφόσον πάρουν γραπτές δεσμεύσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Aπό τις κινητοποιήσεις των μαθητών εκείνη την εποχή


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ