Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Νέες αυταρχικές διώξεις σε βάρος μαθητών
  • Παραπέμπονται να δικαστούν στις 22 Φλεβάρη 12 μαθητές και τρεις γονείς για τις καταλήψεις του 1991
  • ΚΝΕ: Η δίωξη των 12 μαθητών δεν έχει στόχο μόνο αυτούς, αλλά ολόκληρο το μαθητικό κίνημα. Τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Στα "χνάρια" του προϊσταμένου του, εισαγγελέα Εφετών Τζαννακάκη, που εξέδωσε και τη γνωστή εντολή για άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον μαθητών που "καταλαμβάνουν" σχολεία, βαδίζει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Γρ. Πεπόνης. Γυρίζοντας αρκετά χρόνια πίσω, το 1991 - τότε που οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργού Παιδείας Κοντογιαννόπουλου είχαν απορριφθεί και ανατραπεί από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, με μπροστάρηδες τους μαθητές - ο Γρ. Πεπόνης άσκησε ποινική δίωξη στις 12/11/94 κατά 12 μαθητών και τριών γονέων, η οποία εκδικάζεται στις 22 Φλεβάρη στο Α Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας.

Η δίωξη αφορά 12 15χρονους, τότε, μαθητές της Γ τάξης του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας. Οι περισσότεροι ήταν μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου. Τους ασκήθηκε ποινική δίωξη μετά από αναφορά που είχε καταθέσει ο τότε γυμνασιάρχης του σχολείου (σήμερα συνταξιούχος), Σπ. Κοντομίχαλος. Οι μαθητές κατηγορούνται για "διατάραξη οικιακής ειρήνης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση" και "παράνομο βία κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση".

Οι γονείς, Αθ. Ζουρνής, Ζήσης Πανάγος και Σταύρος Παπασωτηρίου, κατηγορούνται ως "ηθικοί αυτουργοί κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση", για τις πράξεις που κατηγορούνται οι μαθητές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πράξεις αυτές τελέστηκαν το διάστημα από 7/1/91 - 18/1/91, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων σε όλη την Ελλάδα βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις. Ως αιτία για την απαγγελία των κατηγοριών προβάλλεται το επιχείρημα ότι εμπόδιζαν συμμαθητές τους να μπουν στο σχολείο, ενώ οι γονείς υποκίνησαν τους συγκεκριμένους μαθητές να πάρουν αυτή την απόφαση. Στην ουσία, πρόκειται για μια ακόμη ποινική δίωξη, που σκοπό έχει την τρομοκράτηση των μαθητών και γονιών και την καταστολή του αγωνιστικού φρονήματος.

Το σοβαρό ζήτημα που προέκυψε εξέτασε σε χτεσινοβραδινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΛΜΕ Εύβοιας, ενώ το μέλος του, Γ. Κοντογιάννης, δήλωσε στο "Ρ" ότι "ο αγώνας για τη διασφάλιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς, ο αγώνας για την αναβάθμιση του περιεχομένου της μόρφωσης, δεν ανακόπτονται από καμία εισαγγελική παρέμβαση. Οι μαθητές μαζί με τους άλλους φορείς της εκπαίδευσης πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση".

Η ΚΝΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ,στην οποία σημειώνεται: "Δυο μέρες μετά τη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη της ΚΝΕ στην Εύβοια και η εκτίμηση της Συνδιάσκεψης ότι ο "πολύμορφος αυταρχισμός είναι η απάντηση σε όποιον αντιστέκεται, σε όποιον θέλει να ξεφύγει από την πορεία υποταγής και παθητικότητας που θέλουν να επιβάλλουν στην κοινωνία", ήρθε δυστυχώς να επιβεβαιωθεί.

Αυτή τη φορά ο αυταρχισμός, η προσπάθεια τρομοκρατίας, έχει στο στόχο της τους μαθητές που αγωνίζονται, που προσπαθούν να υπερασπίσουν τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, που με τους αγώνες τους προσπαθούν να βάλουν φρένο στη συνεχιζόμενη υποβάθμισή της, διεκδικούν το ίδιο το μέλλον.

Η δίωξη εναντίον των 12 μαθητών, με πρόσχημα την αναφορά του "εκπαιδευτικού" Κ. Κοντομίχαλου, δεν έχει στο στόχο της μόνο αυτούς τους ίδιους τους μαθητές, αλλά ολόκληρο το μαθητικό κίνημα. Αυτός που θα καθίσει στο εδώλιο είναι η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και οι υπερασπιστές της, όσοι αγωνίζονται αρνούμενοι να υπακούσουν στις άνωθεν υποδείξεις, ενώ αυτοί που ευθύνονται για το χάλι της εκπαίδευσης, οι πολιτικές των απαράδεκτα χαμηλών δαπανών για την εκπαίδευση, της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης, μένουν στο απυρόβλητο.

Τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών. Αντίθετα, μαζί με την αγανάκτηση ενισχύουν και τη διάθεση για αγώνα, διευρύνουν τη συμπαράσταση του λαού και της νεολαίας στο δίκαιο αγώνα τους.

Η ΚΝΕ καταγγέλλει τη νέα προσπάθεια τρομοκρατίας, εκφράζει τη συμπαράστασή της στους διωκόμενους και σε όλους τους αγωνιζόμενους νέους, καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαζικούς φορείς του νομού μας να απαντήσουν έμπρακτα στην προσπάθεια της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ