Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Καταγγελίες για "πολιτισμική αναλγησία"

"Αλλοθι για καταστροφή μνημείων και κερδοσκοπικές δραστηριότητες", χαρακτηρίζει το μετρό, το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών, με χτεσινή ανακοίνωσή του, με αφορμή την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης του εργοστασίου ΦΙΞ στη Συγγρού.

Αναφερόμενο στη Συνθήκη της Γενεύης, η οποία αποτελεί και νόμο του ελληνικού κράτους και που προστατεύει σαν αρχιτεκτονική κληρονομιά και κτίρια νεότερης και μεταπολεμικής περιόδου, το Συμβούλιο εντάσσει απερίφραστα σε αυτά και το εργοστάσιο του ΦΙΞ.

Το εργοστάσιο, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, "είναι από τα λίγα κτίρια - μνημεία του ελληνικού χώρου, που αναφέρονται συνεχώς και στη διεθνή βιβλιογραφία ως αξιόλογο βιομηχανικό κτίριο".

Το Συμβούλιο χαρακτηρίζει ως "αιφνίδια επίθεση στο κτίριο" την "αγορά ακινήτου, την παράνομη έναρξη εργασιών κατεδάφισης και τη σκοτεινή επίσπευση Διατάγματος, που αφορά ειδικά το κτίριο αυτό", καθώς και την "απαράδεκτη μεθόδευση των φορέων του κράτους, όταν εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις". Η μεθόδευση αυτή (παραπληροφόρηση για την αυθεντικότητα του μνημείου κ.λπ.), φανερώνει "πρόσωπο πολιτισμικής αναλγησίας των αρμόδιων πολιτικών εκπροσώπων, των συμβούλων τους και των αυλικών τους".

Σε αντίθεση των παραπάνω, το Συμβούλιο παραθέτει τις διεθνείς αντιδράσεις και εκκλήσεις για τη σωτηρία του κτιρίου, παρότι οι ελληνικοί αρμόδιοι φορείς επισπεύδουν την κατεδάφισή του. Επείγουσες επιστολές διαμαρτυρίας έχουν στείλει η Ενωση Συλλόγων Αρχιτεκτόνων Ευρώπης, τα Επιμελητήρια Αρχιτεκτόνων και Συμβούλων Μηχανικών της Γερμανίας και της Αυστρίας και Αρχιτεκτονικές Σχολές της Γαλλίας, Φιλανδίας και Ελβετίας. Ωστόσο, "ο εμπαιγμός γενικεύεται και συντονίζεται από τους αρμόδιους φορείς και αποσιωπάται και συγκαλύπτεται από τα ΜΜΕ".

Τέλος, το Συμβούλιο Μνημείων απαιτεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Πολιτισμού "να σταματήσει η κατεδάφιση άμεσα και να αρχίσει αξιόπιστος διάλογος για την αποκατάσταση του κτιρίου και την ένταξη νέων χρήσεων συμβατών με το μνημείο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ