Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
"Δε θα πειθαρχήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση"

Μεγάλη επιτυχία του συλλαλητηρίου καπνοπαραγωγών στην Ελασσόνα

"Δε θα πειθαρχήσουμε στις εντολές και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης!" Αυτό το σαφές μήνυμα έστειλαν χτες οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας προς τις Βρυξέλλες, αλλά και προς την ελληνική κυβέρνηση, που εφαρμόζει τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οδηγώντας την καπνοκαλλιέργεια στην καταστροφή και τους καπνοπαραγωγούς στην απόγνωση.

Με ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο που ξεχείλιζε από αγωνιστικό παλμό, οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής έδωσαν το σύνθημα για το ξεκίνημα των νέων αγώνων, οι οποίοι σε λίγες μέρες θα πάρουν πανελλαδικό χαρακτήρα.

Από νωρίς το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης έφταναν συνεχώς αγρότες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η μεγάλη συμμετοχή γυναικών και προπάντων εκατοντάδων μαθητών γυμνασίων και λυκείων, που απείχαν από τα μαθήματά τους για να συμπαρασταθούν δυναμικά στον αγώνα των γονιών τους.

Για μια ώρα έκλεισαν, επίσης, όλα τα μαγαζιά της πόλης και οι καταστηματάρχες πήραν μέρος στο συλλαλητήριο. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η κινητοποίηση πήρε παλλαϊκό χαρακτήρα, αφού άλλωστε το πρόβλημα του καπνού, έτσι ή αλλιώς, απασχολεί όλη την κοινωνία της Ελασσόνας.Στις 11.30 που άρχισαν οι ομιλίες στη συγκέντρωση, στην πλατεία είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες λαού.

Δικαίωμα στη ζωή

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ελασσόνας, Δ. Μεταξιώτης,τόνισε ότι αν δε σωθεί η καπνοκαλλιέργεια, η περιοχή κινδυνεύει να ερημωθεί. Στη συνέχεια χαιρέτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών. Συγκίνηση προκάλεσε ο χαιρετισμός της μαθήτριας εκπροσώπου των μαθητικών κοινοτήτων των σχολείων της επαρχίας, η οποία ζήτησε από την πολιτεία να ακούσει τις κραυγές αγωνίας των γονιών τους, διότι οι νέοι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη ζωή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του συλλόγου δασκάλων - νηπιαγωγών,που τόνισε ότι βλέποντας την αγωνία στα μάτια των μαθητών τους και συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο να σβήσει το ελληνικό χωριό, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί συμπαραστέκονται στον αγώνα των καπνοπαραγωγών.

Τη συμπαράστασή τους στους καπνοπαραγωγούς και την υπόσχεση ότι γρήγορα οι κτηνοτρόφοι θα μπουν στο δρόμο της πάλης, μετέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, Θ. Νασίκας.

Η αγροτιά δεν έχει άλλο δρόμο

"Ηρθε η ώρα να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας", τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Θ. Θεοδωράκης,πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Ελασσόνας. Στο χαιρετισμό του ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, υπογράμμισε ότι η αγροτιά δεν έχει πλέον άλλο δρόμο, παρά μόνο αυτόν την ενωτικής πάλης, για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Στην ομιλία του ο Β. Κατής,πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των καπνοπαραγωγών Ελασσόνας, τόνισε ότι οι αγρότες δε θα δεχτούν να γίνουν σκλάβοι στα χωράφια τους και οι κτηνοτρόφοι σκλάβοι της "ΦΑΓΕ". Υπογράμμισε ότι το αγροτικό κίνημα θα πρέπει να ενωθεί σ' ένα σύλλογο σε κάθε χωριό, σε μια ομοσπονδία, σε μια συνομοσπονδία, ώστε να έχει θετικά αποτελέσματα ο αγώνας. "Δε θα μαλώνουμε εμείς μεταξύ μας στα καφενεία και οι έμποροι, οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίζουν από κοινού εναντίον των συμφερόντων μας",είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: "Δε θα σκύψουμε το κεφάλι. Θ' αντισταθούμε κι αν χρειαστεί "θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα""!

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών, υπογράμμισε ότι οι περσινές υποσχέσεις του υπουργείου Γεωργίας αποδείχτηκε στην πράξη, ότι δεν είχαν κανένα αντίκρισμα, αφού οι τιμές που πούλησαν οι καπνοπαραγωγοί πέρσι ήταν μικρότερες από τις προπέρσινες και ο αντικανονικός κανονισμός 2075/92, όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά συζητιέται η αλλαγή του προς το χειρότερο για τους παραγωγούς.

Στο συλλαλητήριο τηλεγράφημα συμπαράστασης έστειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος και άλλοι τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι αγροτικών φορέων από το Αγρίνιο, τα Τρίκαλα, την Κοζάνη, τη Δεσκάτη, το Λαγκαδά, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Φθιώτιδα, την Πιερία,νομαρχιακοί σύμβουλοι, πρόεδροι δεκάδων κοινοτήτων, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας, των κομμάτων και πολλών άλλων μαζικών φορέων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ