ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρομακτικές ελλείψεις απέναντι σε συσσωρευμένα προβλήματα

Τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στο Πέραμα και στη Δραπετσώνα επισκέφτηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανής

Κι όμως, σε πείσμα της "πρεμούρας του μικροφώνου", όπως χαρακτήρισε, σε χτεσινή περιοδεία του στα ιατρεία Περάματος και Δραπετσώνας του ΙΚΑ, ο βουλευτής Β Πειραιά του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής,τον ξαφνικό έρωτα, τον τελευταίο καιρό, Μέσων Ενημέρωσης γι' αυτό, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό, φαίνεται πως αντιστέκονται τόσο στην κρατική αδιαφορία, όσο και απέναντι στα προβλήματα που δημιουργεί η περίθαλψη των ασφαλισμένων. Δίνουν, στην πλειοψηφία τους, τον καλύτερό τους εαυτό, τη στιγμή που οι ίδιοι και οι ασθενείς τους έχουν να αντιμετωπίσουν χρόνια και πολύπλοκα προβλήματα. Προβλήματα, που πάντως σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αναιρέσουν το γεγονός, ότι το ΙΚΑ είναι ο δεύτερος στον κόσμο ασφαλιστικός οργανισμός, που συνδυάζει αποτελεσματικά ένα πακέτο ασφαλιστικών και υγειονομικών παροχών.

Τα ιατρεία του ΙΚΑ, της Δραπετσώνας και του Περάματος, δεν αποτελούν φυσικά εξαίρεση στο γενικό κανόνα των ελλείψεων ειδικευμένων γιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, εργαστηριακής υποδομής και ακατάλληλων εγκαταστάσεων. Βέβαια, το υποκατάστημα της Δραπετσώνας έχει καλά κτίρια και λειτουργεί η διαδικασία των ραντεβού. Ομως, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν σημαντικά κενά, τα οποία μάλιστα δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτα, καθώς ο οργανισμός των μονάδων του ΙΚΑ είναι σύμφωνα με πληροφορίες απαρχαιωμένος, με αποτέλεσμα οι θέσεις που προβλέπει, να μη βρίσκονται σε αναλογία με τους πληθυσμούς των περιοχών που εξυπηρετούνται. Τρία διαφορετικά κτίρια

Στο Πέραμα, όπου και ο πρώτος σταθμός του Γερ. Αραβανή κατά τη χτεσινή περιοδεία, οι διοικητικές υπηρεσίες και τα ιατρεία του ΙΚΑ στεγάζονται αντίστοιχα σε δύο διαφορετικά νοικιασμένα κτίρια, ενώ ένα τρίτο, επίσης νοικιασμένο, στεγάζει τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, που δημιουργήθηκε για τα συχνά έκτακτα περιστατικά, κυρίως εξαιτίας ατυχημάτων, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Τα προβλήματα χώρου και εγκαταστάσεων είναι εμφανή στο κτίριο των ιατρείων, το οποίο και μικρό είναι και η κατασκευή του σε κάποια σημεία προβληματική. Οπως οι σκάλες μέχρι το μικρό ασανσέρ, που δυσκολεύουν τη μεταφορά, για παράδειγμα, του ασθενή με έμφραγμα. Το υποκατάστημα του Περάματος δεν έχει ωτορινολαρυγγολόγο, πνευμονολόγο και δερματολόγο, ενώ χρειάζεται πέντε ή έξι ακόμη γιατρούς. Σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν στο νοσηλευτικό προσωπικό, αφού εκεί υπηρετούν τέσσερις μόνο αδελφές, τη στιγμή που υπάρχουν είκοσι γιατροί και το κατάστημα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Κάθε τέλος του μήνα η διεύθυνση υποβάλλει, όπως όλα τα καταστήματα, καταστάσεις με τις υπηρεσιακές ανάγκες της μονάδας, όμως, δε γίνονται προκηρύξεις θέσεων.

Αυτή τη στιγμή δε λειτουργούν στο ΙΚΑ Περάματος το μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο - υπάρχει έγκριση για να δημιουργηθεί εκεί μικροβιολογικό - με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να χρειάζεται να καταφεύγουν σε αυτά του Πειραιά και για κάποιες εξετάσεις στης Αθήνας ή στα συμβεβλημένα με το ΙΚΑ ιδιωτικά εργαστήρια. Και είναι τόσοι οι ασφαλισμένοι που εξυπηρετούνται στον Πειραιά, ώστε υπάρχουν εξετάσεις για τις οποίες κλείνονται ραντεβού τώρα για τον Απρίλη.

Ειδικά το Πέραμα, όμως, με τις δεξαμενές υγρών καυσίμων και με ένα μόνο δρόμο προσπέλασης στον Πειραιά, δημιουργούνται αυξημένα προβλήματα. Στο πρόσφατο ατύχημα της EL PETROL, που αποκόπηκε η οδική επικοινωνία, οι ασφαλισμένοι αντιμετώπισαν για μια ακόμη φορά το ίδιο αδιέξοδο...

Στη Δραπετσώνα

Υπάρχουν, όμως, και οι γιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι, όπως διαπίστωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικά προβλήματα, τόσο εξαιτίας των ελλείψεων στο προσωπικό, όσο και εργασιακά.

Στην περιοχή, μάλιστα, εμφανίζονται, σύμφωνα με την εμπειρία των γιατρών, συχνά νευρολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά. Ομως, η μονάδα της Δραπετσώνας διαθέτει έναν μόνο νευρολόγο και έναν πνευμονολόγο. Η άνιση κατανομή γιατρών ειδικοτήτων σε σχέση με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, είναι ένα ακόμη πρόβλημα. Επίσης, χρειάζονται ακόμη στη μονάδα ειδικότητες οφθαλμιάτρου, δερματολόγου, ορθοπεδικού, ωτορινολαρυγγολόγου και δύο καρδιολόγοι. Απασχολούνται και εδώ μόνο πέντε νοσοκόμες για να καλύπτουν όπως και στο Πέραμα δύο βάρδιες, σε σύνολο 31 γιατρών.

Οι γιατροί της μονάδας, επισήμαναν, μεταξύ άλλων στον Γερ. Αραβανή, το πρόβλημα των συμβάσεών τους που τους αντιμετωπίζουν μισθολογικά ως μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ, με μισθό της τάξης των 150.000 δραχμών. Αντίστοιχα εργασιακά προβλήματα, ωστόσο, αντιμετωπίζει και τμήμα του νοσηλευτικού προσωπικού που επαναπροσλήφθηκε το Σεπτέμβρη, από τότε όμως δεν πληρώνεται κανονικά - παίρνουν 90.000 το μήνα με εντάλματα και τους υπόσχονται αναδρομικά τα υπόλοιπα, τα οποία όμως είναι αμφίβολο αν θα εισπράξουν - εξαιτίας νομικών κωλυμάτων. Η κατάσταση είναι χειρότερη για 15 ωρομίσθιους, που είχαν παλιότερα απολυθεί και επέστρεψαν μετά από προσφυγές τους σε δικαστήρια, όμως ενάμιση χρόνο τώρα δεν έχουν πάρει, όπως υποστηρίζουν, δραχμή.

Γ. ΤΡ.

Στην πλάτη των δημοτών και οι παιδικοί σταθμοί

Αποκαλύπτεται πλήρως ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης για τη μεταβίβαση των παιδικών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν για "ξεφορτωθεί" τα οικονομικά τους βάρη

Αποκαλυπτικός ήταν ο υφυπουργός Πρόνοιας, Μ. Σκουλάκης,για το τι "μέλλει γενέσθαι" μετά τη μεταβίβαση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στη Tοπική Αυτοδιοίκηση: Για να λειτουργήσουν οι σταθμοί στα προ διετίας επίπεδα θα πρέπει να φροντίσουν οι δήμοι. Τουτέστιν οι δήμοι θα πρέπει να βρουν πόρους απ' τους δημότες για τη λειτουργία όσων είναι ανοιχτοί και για να φτιάξουν καινούριους.

Ο Μ. Σκουλάκης είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία απ' το Ζεφύρι που την αποτελούσαν ο δήμαρχος Κ. Λιάρος και ο Σύλλογος Γυναικών της περιοχής. Με το υπόμνημά της η αντιπροσωπεία ζητούσε προσωπικό και επιχορήγηση που θα καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες των σταθμών.

Η απάντηση όμως του Μ. Σκουλάκη ήταν αποκαρδιωτική: "Με αυτόν τον τρόπο που εσείς θέλετε τους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς δε θα τους πάρετε ποτέ". Ο υφυπουργός τους είπε ακόμα ότι από τις 5.200 κενές θέσεις νηπιαγωγών και βοηθητικού προσωπικού, που υπάρχουν πανελλαδικά, έχουν εγκριθεί 1.300 θέσεις"μόνο και μόνο για να παραμείνουν ανοιχτοί οι σταθμοί". Ενώ, όπως είπε ο υφυπουργός, για να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί σε ανεκτά επίπεδα και πάλι πρέπει να δώσουν οι δήμαρχοι.

"Απαράδεκτη ενέργεια"

Στο υπόμνημά του ο δήμαρχος Ζεφυρίου καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης να δίνει αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους. "Το υπουργείο - επισημαίνει - εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι η επιχορήγηση στους ΟΤΑ θα είναι κάτω από τις πραγματικές ανάγκες γιατί σ' αυτή δεν υπολογίζεται το κόστος των επιπλέον προσλήψεων που πρέπει να γίνουν, για να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, ούτε επίσης υπολογίζεται το κόστος κατασκευής και λειτουργίας νέων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών". Και συνεχίζει: "Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς συνταγματική κατοχύρωση της διαχείρισης εσόδου του κρατικού προϋπολογισμού ανάλογου με τις αρμοδιότητες, αποτελεί προσπάθεια απαλλαγής της κυβέρνησης από την υποχρέωση να ασκεί κοινωνική πολιτική. Αποτελεί προσπάθεια να μεταβιβαστούν τα οικονομικά βάρη στην ΤΑ με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν οι δημότες λόγω του ότι η ΤΑ δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές".

Σήμερα στο Ζεφύρι λειτουργούν δύο παιδικοί σταθμοί, χωρίς τα βρεφικά τμήματα αφού δεν έχει διοριστεί προσωπικό. Ο πρώτος παιδικός σταθμός λειτουργεί με δύο νηπιαγωγούς και μία καθαρίστρια για 60 παιδιά, και ο δεύτερος με μία νηπιαγωγό (εκτελεί και χρέη διευθύντριας), μαγείρισσα και δύο καθαρίστριες για 40 παιδιά. Για τα δύο βρεφικά τμήματα η αντιπροσωπεία ζήτησε τον διορισμό δύο βρεφοκόμων και μιας καθαρίστριας.

Ενα άλλο πρόβλημα που τόνισαν, είναι το ωράριο λειτουργίας των σταθμών. Οι περισσότερες εργαζόμενες μητέρες είναι καθαρίστριες και επιστρέφουν από την εργασία τους στις 5μμ. Κρίνουν, λοιπόν, ότι είναι απαραίτητο οι σταθμοί να λειτουργούν τουλάχιστον μέχρι τις 4μμ.

Η αντιπροσωπεία ζήτησε απ' τον υπουργό να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να δοθούν στην ΤΑ αφ' ενός οι ανάλογοι πόροι για τη λειτουργία των υπαρχόντων σταθμών και να εξασφαλιστούν οι ανάλογοι πόροι για τη λειτουργία νέων σταθμών.

Ε. Φ.

Τα 40χρονα του "Αλεξάνδρα"

Το μαιευτήριο έχει μεγάλη προσφορά σε άπορους και αλλοδαπούς, αλλά το κράτος εγκρίνει μόνο το ένα τρίτο του προϋπολογισμού που συνέταξε η διοίκησή του

"Το μαιευτήριον τούτο, ως το κεντρικόν σχετικόν όργανον της Χώρας, αποτελεί πολύπλοκον οργανισμόν με πολλάς κατευθύνσεις, αι οποιαι όλαι ομού προσδίδουν εις αυτό την έννοιαν του μεγάλου φιλανθρωπικού, εκπαιδευτικού και οργανωτικού κέντρου, από το οποίον εκπορεύονται οι πλόκαμοι που αποτελούν το δίκτυον της προστασίας της μητρότητος της Ελλάδος, υπό την ευρυτάτην έννοιαν".

Τα παραπάνω λόγια ελέχθησαν πριν σαράντα χρόνια στα εγκαίνια του μαιευτηρίου "Αλεξάνδρα" απ' τον καθηγητή Ν. Λούρο. Τότε το "Αλεξάνδρα" ξεκίνησε τη λειτουργία του στο σημερινό χώρο, συνεχίζοντας την ιστορία του πριν απ' αυτό, Δημοτικού Μαιευτηρίου.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη γίνεται εκδήλωση στο μαιευτήριο για τα 40 χρόνια και σ' αυτή την εκδήλωση αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Κ. Γαβριήλ και Π. Κοντολέων, μέλος της πενταμελούς των γιατρών της ΕΙΝΑΠ στο μαιευτήριο. Στα εξωτερικά ιατρεία του μαιευτηρίου εξετάζονται κάθε χρόνο πάνω από 60.000 άτομα. Επίσης, νοσηλεύονται περίπου 20.000 άτομα, εκ των οποίων τα 1.000 είναι βρέφη.

Το χαρακτηριστικό των νοσηλευομένων είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός είναι άποροι ή αλλοδαποί. Π.χ. το 30% των 7.800 νοσηλευθέντων στη γυναικολογική κλινική ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία. Στην παθολογική κλινική το ποσοστό της παραπάνω κατηγορίας είναι 10%.

Το νοσοκομείο έχει επιστημονική επάρκεια. Διαθέτει μονάδα παρακολούθησης ατόμων που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση καρδιάς. Πολλές φορές μεταφέρονται περιστατικά από ιδιωτικά μαιευτήρια που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εκεί. Οι γυναίκες, όπως τονίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη, προτιμούν τα ιδιωτικά μαιευτήρια, γιατί έχουν καλύτερο ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Για το 1995 το νοσοκομείο προϋπολόγισε 6 δισ. δραχμές, αλλά το υπουργείο πρόκειται να εγκρίνει μόνο τα δύο δισ. Η πολιτεία, τόνισε ο Π. Κοντολέων, πρέπει να επιδείξει καλύτερη οικονομική μεταχείριση στο μαιευτήριο λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Επίσης, ζήτησε να κατευθυνθούν προς το μαιευτήριο και τα προβλεπόμενα απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση κονδύλια για τους μετακινούμενους πληθυσμούς, μιας και ένα μεγάλο μέρος των νοσηλευόμενων είναι αλλοδαποί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ