Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στην πλάτη των δημοτών και οι παιδικοί σταθμοί

Αποκαλύπτεται πλήρως ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης για τη μεταβίβαση των παιδικών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν για "ξεφορτωθεί" τα οικονομικά τους βάρη

Αποκαλυπτικός ήταν ο υφυπουργός Πρόνοιας, Μ. Σκουλάκης,για το τι "μέλλει γενέσθαι" μετά τη μεταβίβαση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στη Tοπική Αυτοδιοίκηση: Για να λειτουργήσουν οι σταθμοί στα προ διετίας επίπεδα θα πρέπει να φροντίσουν οι δήμοι. Τουτέστιν οι δήμοι θα πρέπει να βρουν πόρους απ' τους δημότες για τη λειτουργία όσων είναι ανοιχτοί και για να φτιάξουν καινούριους.

Ο Μ. Σκουλάκης είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία απ' το Ζεφύρι που την αποτελούσαν ο δήμαρχος Κ. Λιάρος και ο Σύλλογος Γυναικών της περιοχής. Με το υπόμνημά της η αντιπροσωπεία ζητούσε προσωπικό και επιχορήγηση που θα καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες των σταθμών.

Η απάντηση όμως του Μ. Σκουλάκη ήταν αποκαρδιωτική: "Με αυτόν τον τρόπο που εσείς θέλετε τους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς δε θα τους πάρετε ποτέ". Ο υφυπουργός τους είπε ακόμα ότι από τις 5.200 κενές θέσεις νηπιαγωγών και βοηθητικού προσωπικού, που υπάρχουν πανελλαδικά, έχουν εγκριθεί 1.300 θέσεις"μόνο και μόνο για να παραμείνουν ανοιχτοί οι σταθμοί". Ενώ, όπως είπε ο υφυπουργός, για να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί σε ανεκτά επίπεδα και πάλι πρέπει να δώσουν οι δήμαρχοι.

"Απαράδεκτη ενέργεια"

Στο υπόμνημά του ο δήμαρχος Ζεφυρίου καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης να δίνει αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους. "Το υπουργείο - επισημαίνει - εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι η επιχορήγηση στους ΟΤΑ θα είναι κάτω από τις πραγματικές ανάγκες γιατί σ' αυτή δεν υπολογίζεται το κόστος των επιπλέον προσλήψεων που πρέπει να γίνουν, για να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, ούτε επίσης υπολογίζεται το κόστος κατασκευής και λειτουργίας νέων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών". Και συνεχίζει: "Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς συνταγματική κατοχύρωση της διαχείρισης εσόδου του κρατικού προϋπολογισμού ανάλογου με τις αρμοδιότητες, αποτελεί προσπάθεια απαλλαγής της κυβέρνησης από την υποχρέωση να ασκεί κοινωνική πολιτική. Αποτελεί προσπάθεια να μεταβιβαστούν τα οικονομικά βάρη στην ΤΑ με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν οι δημότες λόγω του ότι η ΤΑ δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές".

Σήμερα στο Ζεφύρι λειτουργούν δύο παιδικοί σταθμοί, χωρίς τα βρεφικά τμήματα αφού δεν έχει διοριστεί προσωπικό. Ο πρώτος παιδικός σταθμός λειτουργεί με δύο νηπιαγωγούς και μία καθαρίστρια για 60 παιδιά, και ο δεύτερος με μία νηπιαγωγό (εκτελεί και χρέη διευθύντριας), μαγείρισσα και δύο καθαρίστριες για 40 παιδιά. Για τα δύο βρεφικά τμήματα η αντιπροσωπεία ζήτησε τον διορισμό δύο βρεφοκόμων και μιας καθαρίστριας.

Ενα άλλο πρόβλημα που τόνισαν, είναι το ωράριο λειτουργίας των σταθμών. Οι περισσότερες εργαζόμενες μητέρες είναι καθαρίστριες και επιστρέφουν από την εργασία τους στις 5μμ. Κρίνουν, λοιπόν, ότι είναι απαραίτητο οι σταθμοί να λειτουργούν τουλάχιστον μέχρι τις 4μμ.

Η αντιπροσωπεία ζήτησε απ' τον υπουργό να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να δοθούν στην ΤΑ αφ' ενός οι ανάλογοι πόροι για τη λειτουργία των υπαρχόντων σταθμών και να εξασφαλιστούν οι ανάλογοι πόροι για τη λειτουργία νέων σταθμών.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ