Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Ερχονται μέτρα και αλλαγές...

Τους ελέγχους κοιτάει πάλι το υπουργείο Γεωργίας, ενώ η Κομισιόν προσανατολίζεται σε αύξηση της ποσόστωσης, μείωση των επιδοτήσεων κι απελευθέρωση της συνυπευθυνότητας

Στη βελτίωση των μέτρων ελέγχου των επιδοτήσεων για το βαμβάκι προσανατολίζεται το υπουργείο Γεωργίας, ενώ στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει αλλαγές στο κοινοτικό καθεστώς, όσον αφορά το προϊόν.

Ενα μήνα περίπου πριν το κλείσιμο της εμπορικής περιόδου για το βαμβάκι, διαχέεται ότι πάλι δεν έλειψαν οι κομπίνες με τις επιδοτήσεις. Μέχρι τώρα η παραγωγή φέρεται αγγίζει τους 1.150.000 τόνους και στελέχη του Οργανισμού Βάμβακος εκτιμούν πως αν ξεπεραστεί το όριο αυτό, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε έντονα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 τόνοι βαμβακιού, έχουν διπλοζυγιστεί. Για το θέμα αυτό στο υπουργείο Γεωργίας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με την παρουσία φορέων και οργανώσεων, που σχετίζονται με το βαμβάκι, από τους οποίους ζητήθηκε η έγγραφη υποβολή προτάσεων. Το υπουργείο Γεωργίας, επίσης, μελετά την αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού, καθώς και τον έλεγχο των όρων ίδρυσης νέων εκκοκκιστικών μονάδων.

Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Κομισιόν θα προτείνει μέσα στην άνοιξη σημαντικές τροποποιήσεις στο κοινοτικό καθεστώς που διέπει το βαμβάκι. Η Κομισιόν αναμένεται να εισηγηθεί την αύξηση του πλαφόν με ταυτόχρονη απελευθέρωση της συνυπευθυνότητας και τη μείωση της τιμής στόχου για το βαμβάκι. Πιο συγκεκριμένα: Την αύξηση της ανώτατης εγγυημένης ποσόστωσης από τις 701.000 τόνους στις 950.000 και το διαχωρισμό του πλαφόν ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισπανία. Η Ελλάδα θα πάρει τις 700.000 τόνους και η Ισπανία 250.000. Οπως και τη μείωση της τιμής στόχου του προϊόντος, που σημαίνει μείωση της κοινοτικής ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς. Φαίνεται ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει στην αύξηση του πλαφόν χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οικονομικά τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην ουσία δε φαίνεται κάποιο κέρδους για τους παραγωγούς.

Το χειρότερο όμως είναι ότι αν ισχύσουν τελικά όλα αυτά, θα απελευθερωθεί η συνυπευθυνότητα, η οποία με το διαχωρισμό του πλαφόν θα επιβάλλεται πιο εύκολα και από 23,5% που έχει οριστεί η εισφορά για το 1994 θα φτάσει 40 έως 50%, με βάση τα δεδομένα παραγωγής στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ