Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Η υποχρηματοδότησή του κλείνει δρόμους

Οι πρυτανικές αρχές εξέθεσαν στην Αλ. Παπαρήγα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιδρυμα

Τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και αυτά που αφορούν το σύνολο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, έθεσαν υπόψη της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις του Ιδρύματος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψής της εκεί.

Στη σύντομη περιοδεία που πραγματοποίησε στους χώρους του ΑΠΘ, βρήκε κλειστά πολλά εργαστήρια, ένα απ' αυτά και του Υπολογιστικού Κέντρου. Γιατί το Ειδικό Διοικητικό Τεχνικό Προσωπικό (ΕΔΤΠ) από τη Δευτέρα βρίσκεται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας αυξήσεις 35% και την ένταξή του στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο.

Ενα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης, ήταν το χρηματοδοτικό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός του ΑΠΘ κλείνει με χρέη στην αγορά, γιατί η χρηματοδότηση που παίρνει δεν επαρκεί για τις ανάγκες του. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Α. Μάντης,σημείωσε ότι το υπουργείο δημιουργεί καινούρια τμήματα χωρίς παράλληλα να φροντίζει για τη λειτουργία τους. Ετσι, υπάρχουν επτά τμήματα που έχουν δημιουργηθεί εδώ και πέντε χρόνια και ακόμη δεν έχει βρεθεί χώρος για να στεγαστούν, δεν έχουν επανδρωθεί με διδακτικό επιστημονικό προσωπικό και φυσικά δε στηρίζονται οικονομικά. Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά αυτά τα τμήματα, χρειάζεται να γίνουν τουλάχιστον 200 προσλήψεις.

Την απογοήτευσή τους σε ό,τι αφορά τη στάση της πολιτείας απέναντι στον τομέα της έρευνας, εξέφρασαν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, τονίζοντας ότι δε δίνεται ούτε μία δραχμή για έρευνα από το κράτος. Το 55% των χρηματοδοτήσεων σε αυτό τον τομέα έρχεται μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, και το υπόλοιπο από ιδιώτες. Ετσι, η έρευνα γίνεται για τους λίγους και χρησιμοποιείται στην εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Ενώ έχει αποδειχθεί ότι το 80% των ερευνητικών προγραμμάτων γίνεται στα πανεπιστήμια και όχι στα ερευνητικά ιδρύματα.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο δίκτυο επικοινωνίας που έχει εφαρμόσει το ΑΠΘ με τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Θράκης, Ιωαννίνων, Παντείου και Μακεδονίας, με την ονομασία "Βόρειος Αστέρας". Είναι ένα μοντέρνο δίκτυο που δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς εικόνας, ήχου και δεδομένων. Ο πρύτανης του ΑΠΘ αναφερόμενος στο συγκεκριμένο επίτευγμα και στην αντιμετώπισή του από την πολιτεία, είπε: "Με απόφαση των πρυτάνεων συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί το δίκτυό μας σε όλα τα πανεπιστήμια. Ομως, ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας, ο οποίος δεν αναγνωρίζει το μοντέρνο δίκτυο, πάει να απλώσει σε όλη τη χώρα το παρωχημένο δίκτυο δυνατοτήτων μεταφοράς μόνο δεδομένων. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα να βγούμε στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και να μεταδώσουμε εικόνα και ήχο, επιμένουν να παραμένουμε σε ξεπερασμένες μορφές δικτύωσης".

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε η ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και η παράλληλη αυτοτελής λειτουργία των πανεπιστημίων, ώστε να μην εξαρτώνται για την πρόσληψη ακόμα και του κηπουρού από το υπουργείο. Τέλος, σημειώθηκε η αντίθεσή τους στην επιλογή της ΕΕ να μη χρηματοδοτεί σχολές ουμανιστικού περιεχομένου, με τη λογική ότι δεν προσφέρουν στην παραγωγή.

"Εμείς θα παλέψουμε στην κατεύθυνση αναβάθμισης και στήριξης της δημόσιας δωρεάν παιδείας συνολικά και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ανώτατη Παιδεία", ανέφερε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, η οποία στη συνέχεια επισήμανε ότι "η προσπάθεια που γίνεται για ιδιωτικοποίηση της παιδείας μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους. Θα μεταφέρουμε στη Βουλή και τα ιδιαίτερα προβλήματα του ΑΠΘ, αλλά για να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει να υπάρχει συνολική κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ