Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΑΝΙΛΟ
Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις

Εξηγήσεις εδώ και τώρα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση για το άσυλο έως και το συνδρομή που - με την πάγια δικαιολογία του "εθνικού συμφέροντος" - παρέχεται κατά καιρούς σε πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, για την προώθηση των σκοτεινών και, πάντως, εγκληματικών σχεδίων τους.Η "υπόθεση Ντανίλο", που βλέπει καθημερινά το φως της δημοσιότητας, θέτει και πάλι επιτακτικά την ανάγκη του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ώστε να πάψει να λειτουργεί ερήμην και ενδεχόμενα σε βάρος του ελληνικού λαού.

Επανειλημμένα το ΚΚΕ έχει ζητήσει τη θεσμοθέτηση μόνιμης επιτροπής, η οποία θα εποπτεύει το έργο της ΕΥΠ. Επιτέλους, δεν μπορεί να αποδεικνύεται, με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι το αφηρημένο και δυσδιάκριτο παρακράτος αποτελεί εικόνα του ίδιου του κράτους και η κυβέρνηση να έρχεται διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου και να δηλώνει "ουδέν σχόλιον".

Ενας πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης (!) και ένας δικαστής, προϊστάμενος σήμερα της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών (!) παραδέχονται ότι το '87, επί κυβέρνησης Α. Παπανδρέου,δέχτηκαν παρεμβάσεις και συναίνεσαν σε αυτές, από τον τότε διοικητή της ΚΥΠ Κ. Τσίμα,ώστε να αποφυλακιστεί προσωρινά ο Γιουγκοσλάβος ισοβίτης και όπως αποδεικνύεται πλέον πράκτορας - πληροφοριοδότης της, Μπάλντικ Ντανίλο.

Ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Ασημακόπουλος και ο προϊστάμενος εκείνη την εποχή της εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Χριστόφ. Τζαννακάκης,πείστηκαν για λόγους "εθνικού συμφέροντος" και δρομολόγησαν την αποφυλάκισή του. Για να αποφυλακιστεί ο Ντανίλο είχε υποβάλει αίτηση για νοσηλεία κατ' οίκον. Παρ' όλα αυτά η δίκη - παρωδία αποτράπηκε και ο Ντανίλο παρέμενε φυλακισμένος στο ψυχιατρείο του Δαφνίου, όπου νοσηλευόταν.Τι είχε γίνει;

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της 11ης Δεκέμβρη 1987, του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά, που έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν πως είχε στηθεί μια δίκη - παρωδία, στην οποία τρεις δικαστές και ο εισαγγελέας της έδρας αρνήθηκαν να συναινέσουν. Οι δικαστές Γεώργιος Βελλής,προεδρεύων εφέτης, Γεώργιος Νικολόπουλος και Θεόδωρος Αποστολόπουλος,εφέτες και ο αντεισαγγελέας Εφετών Αθανάσιος Δαδούκης,αποφάσισαν ομόφωνα να απορρίψουν ως αβάσιμη "την αίτηση με ημερομηνία 31/8/87 του κρατούμενου φυλακών Κορυδαλλού Μπάλντικ Ντανίλο", με το σκεπτικό μεταξύ άλλων ότι: "πάσχοντας από αγχώδη κατάθλιψη συνοδευόμενη από επιθυμία θανάτου, έχει ανάγκη περιθάλψεως όχι κατ' οίκον, αλλά σε νοσοκομείο,όπως εκείνο το οποίο ήδη κρατείται, αφού έτσι μπορεί να προφυλαχτεί ασφαλέστερα από ενδεχόμενο κίνδυνο αυτοκτονίας"...

Η αλήθεια, βέβαια, για την υπόθεση είναι λίγο... διαφορετική από αυτήν που καταγράφεται στα πρακτικά, ωστόσο, οι δικαστές βρήκαν τον τρόπο να αποτρέψουν μια επικίνδυνη, όπως ευτυχώς πίστεψαν, αποφυλάκιση. Γνώριζαν, άλλωστε, τις παρεμβάσεις της ΚΥΠ και είδαν, μπροστά στα μάτια τους, τον αστυνόμο Α Ασφαλείας Αττικής και όπως προκύπτει στέλεχός της, Ευστράτιο Πολυδώρου,να ορκίζεται και να καταθέτει: "Γνωρίζω ότι ο κατηγορούμενος έχει μελαγχολία. Τον είχα γνωρίσει στις ανακρίσεις στην Ασφάλεια. Με ρώτησε αν μπορεί κάπου να φιλοξενηθεί. Προσφέρθηκα (!) να τον πάρω για ένα διάστημα στο δικό μου σπίτι. Συνεννοήθηκα με την υπηρεσία μου (!) και ανέλαβα τις ευθύνες μου προκειμένου να τον φιλοξενήσω. Δεν το αποφάσισα απερίσκεπτα"...

Κι όμως, ο Χριστόφ. Τζαννακάκης έχει παραδεχτεί, πως αυτός ο ίδιος άνθρωπος, ήταν ο απεσταλμένος της ΚΥΠ.

Οχτώ χρόνια μετά

Σε χτεσινές δηλώσεις του ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Χριστόφ. Τζαννακάκης, υποστήριξε, ότι στην επίμαχη δίκη, τέταρτη κατά σειρά - οι προηγούμενες είχαν για διάφορους λόγους αναβληθεί - έκανε και ο ίδιος, παρά τη θετική του αρχικά τοποθέτηση, εισαγωγικό σημείωμα στο δικαστήριο ζητώντας να απορριφθεί η αίτηση,όπως και έγινε. "Θα παρείχε πληροφορίες, (σ.σ. ο Ντανίλο) και θα επισήμαινε πρόσωπα αντεθνικής δράσης και κατασκοπίας σε βάρος της χώρας" (!) του είχαν επισημάνει.

Απ' την πλευρά του, ο πρώην αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού, Αντώνης Αραβαντινός,προσερχόμενος χτες στην 4η τακτική ανακρίτρια Πειραιά, ώστε να απολογηθεί, για το αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος της ψευδούς βεβαίωσης στην υπόθεση Ζεκερίδη, υποστήριξε, ότι δεν έχει καμιά σχέση με τον Ντανίλο. Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε, πως σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου ερευνά ήδη αυτή την υπόθεση. Ερωτηματικά υπάρχουν, πάντως, σύμφωνα με έγκυρους δικαστικούς κύκλους, και για τις εμφανιζόμενες ως σχέσεις Αραβαντινού - Ζεκερίδη, καθώς ο γνωστός μεγαλέμπορος ναρκωτικών Αλ. Ζεκερίδης,σύμφωνα με περσινά δημοσιεύματα εβδομαδιαίας εφημερίδας, προοριζόταν να αποφυλακιστεί προσωρινά με παρέμβαση πάλι της ΚΥΠ, επί κυβέρνησης ΝΔ, αυτή τη φορά, με σκοπό να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Και εκείνη η απόπειρα, πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες απετράπη.

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ