Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Καρνάβαλος δίνει ... ρυθμό στην Πάτρα

Θα ξεπεράσει τις 55.000 η συμμετοχή στο παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού. Για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση δεν επιχορηγείται ο Δήμος της πόλης από το υπουργείο Πολιτισμού

Η Πάτρα, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, την αποβιομηχάνιση και την ανεργία, δεν είναι δυνατόν να ξεφύγει από την παράδοση 150 και πλέον χρόνων. Από τις 17 Γενάρη ζει στο ρυθμό του Καρνάβαλου. Οι εκδηλώσεις άρχισαν και θα κορυφωθούν με τη μεγάλη παρέλαση την Κυριακή της Αποκριάς. Χαρακτηριστικά του φετινού Καρναβαλιού είναι η αυξημένη συμμετοχή στο Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού - που είναι και ο κορμός των καρναβαλικών εκδηλώσεων - και αναμένεται να ξεπεράσει τις 55.000. Ομως, το Καρναβάλι της Αχαϊκής πρωτεύουσας, που η φήμη του ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά δε θα επιχορηγηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.

Χτες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ Δ. Πεφάνης,ο πρόεδρος της Καρναβαλικής Επιτροπής Χ. Βαλαώρας και η υπεύθυνη για τις καλλιτεχνικές δημιουργίες Μ. Κουρμπανά έδωσαν το στίγμα των φετινών εκδηλώσεων και παρουσίασαν το πρόγραμμα. Ο Δ. Πεφάνης χαρακτήρισε "πολιτικό πρόβλημα" την άρνηση του υπουργού Πολιτισμού, με τη δικαιολογία ότι το Καρναβάλι πρέπει να έχει οικονομική αυτοτέλεια, να επιχορηγήσει το Δήμο. Είπε ότι το συνολικό κόστος (έξοδα του Δήμου και των ιδιωτών που συμμετέχουν) θα ξεπεράσει φέτος το 1,5 δισ. δρχ. και ότι η "αλματώδης γιγάντωση" του θεσμού τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί οικονομικό πρόβλημα. Εκτίμησε ότι ο τζίρος που θα γίνει στην περιοχή κατά την κορύφωση των εκδηλώσεων θα είναι περίπου 10 δισ. δρχ. από τα οποία ένα ποσό 2 - 3 δισ. δρχ. θα εισπράξει στο κράτος. Το ποσό αυτό, είπε, κανονικά έπρεπε να επιστρέφει στην περιοχή με τη μορφή επενδύσεων. Βέβαια, ο αντιδήμαρχος, ισχυρίστηκε ότι ο θεσμός του Καρναβαλιού μπορεί "να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης ολοκλήρου της Δυτικής Ελλάδας"!

Οσον αφορά τις φετινές εκδηλώσεις είπε ότι στόχος είναι η ανάδειξη του ελληνικού στοιχείου με τον παράλληλο καλλιτεχνικό προσδιορισμό τους μέσα από τα 323 πληρώματα και τα 15 άρματα που κατασκευάζει ο Δήμος.

"Ζωντανό παράδειγμα αυτής της πρόθεσης αποτελεί και η είσοδος του Θύρσου των Ελευσινίων μυστηρίων ως σκήπτρου στα χέρια της βασίλισσας του Καρναβαλιού, αλλά και η επιλογή ως μασκότ του τζίτζικα, για τον οποίο οι αναφορές στο ρόλο του εκφραστή του κεφιού έρχονται από την αρχαιότητα", σημείωσε η Μ. Κουρμπανά. Συμπλήρωσε δε ότι η διακόσμηση της πόλης και ο φωτισμός τις νύχτες στοχεύουν στην ανάδειξη των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών της πόλης.

Στην προσπάθεια επιμήκυνσης της περιόδου κορύφωσης του Καρναβαλιού, που σηματοδοτεί το φετινό πρόγραμμα, αναφέρθηκε ο Χ. Βαλαώρας. Επιστέγασμα της προσπάθειας αυτής αποτελεί το ξεκίνημα από φέτος του Καρναβαλιού των μικρών που θα γίνει την Κυριακή 19 Φλεβάρη καθώς και η άφιξη στην πρωτεύουσα της Αχαφιας την προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς των "Τσίκος Τζίπσι Κινγκς".

Για την αυξημένη συμμετοχή στην τελευταία παρέλαση ο ίδιος ανέφερε και την άφιξη στο λιμάνι της Πάτρας δυο πλοίων με Κρήτες που θα τιμήσουν το Καρναβάλι, καθώς και 500 Ιταλών που για πρώτη φορά με οργανωμένη μορφή θα παρακολουθήσουν τη μεγάλη παρέλαση. Επίσης αναφέρθηκε στις φάσεις του Κρυμμένου Θησαυρού, στα φεγγάρια που μεταφέρουν το Καρναβαλικό μήνυμα στη φυσική του κοιτίδα, δηλαδή στις γειτονιές της πόλης, καθώς και την Τσικνοπέμπτη στην Παλιά Πόλη και την Τελετή Λήξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για φέτος ο αριθμός των εκδηλώσεων υπερβαίνει τις 500 και η συμμετοχή αναμένεται αυξημένη κατά 20%. Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Αλκης Στέας, ο οποίος θα παρουσιάσει φέτος για 29η συνεχή χρονιά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

  • Ο Δήμος Ρεθύμνου για τρίτη συνεχή χρονιά προχωράει στη διοργάνωση Καρναβαλιού με κυρίαρχο στοιχείο τη συλλογικότητα και το ξεφάντωμα. Οι εκδηλώσεις άρχισαν την περασμένη Κυριακή με τις καντάδες, θα συνεχιστούν την Τσικνοπέμπτη, την Κυριακή 26 Φλεβάρη, την Παρασκευή 3 Μάρτη και θα κορυφωθούν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.
  • Ο Καρνάβαλος θα περπατήσει φέτος και στους δρόμους του Αγίου Δημητρίου, στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής, όπου θα συμμετέχουν σύλλογοι, σχολεία και μαζικοί φορείς της πόλης. Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του Καρναβαλιού, που γίνεται για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη πόλη ανήκει στους γυναικείους συλλόγους του Αγίου Δημητρίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ